BNL #1 2023 | Page 46

30 | BNL | MAART 2023 | REGIOKATERN ZUID TEKST | BERBER BIJMA FOTO | JOOST DUPPEN

LID AAN HET WOORD

Erik van Hout ( 58 ) begon als stagiair bij Cornelissen aannemingsbedrijf . Inmiddels is hij al een heel aantal jaren eigenaar . Met de opvolging door zijn zoons in zicht , draagt hij graag zijn steentje bij aan de sector als lid van het algemeen bestuur van Bouwend Nederland .
Het is stapsgewijs en heel natuurlijk gegaan : in 1983 kwam Erik van Hout binnen als stagiair bij Cornelissen in het Brabantse Zeeland . Hij was in 1988 , na zijn hts-studie , de allereerste kantoormedewerker van het bedrijf , dat toen ongeveer vijftien medewerkers had . Elf jaar later , in 1999 , werd hij mede-eigenaar en sinds 2009 enig eigenaar . Inmiddels staan twee van zijn vier zoons ( allen twintigers ) klaar om het bedrijf over enkele jaren over te nemen .
Gestage groei Cornelissen heeft vandaag de dag 115 medewerkers . De groei vond gestaag plaats , vertelt Van Hout . “ We hebben een heel laag verloop onder de werknemers en ook bij onze klanten zitten verscheidene voor wie we al decennia werken . We werken veel voor ziekenhuizen en zorginstellingen , scholen , grote retailers , penitentiaire inrichtingen en het Rijksvastgoedbedrijf . Dat zijn opdrachtgevers die veelal met protocollen werken en soms een Verklaring Omtrent het Gedrag vragen van mensen die in het gebouw aan het werk zijn . Wij werken al zo lang voor deze groep klanten , dat we weten wat er van ons wordt verwacht .” Bij zulke opdrachtgevers kun je niet zomaar een nieuwe , onervaren werknemer inzetten , zegt Van Hout . “ Dat maakt het personeelstekort waar de hele sector mee kampt , voor ons extra lastig . Snel nieuwe mensen invliegen is er niet bij .” Cornelissen heeft zich daarnaast gespecialiseerd in de bouwkundige brandveiligheid , met bijbehorende MEB-certificering .
Goede doelen Langdurige relaties gaat Cornelissen niet alleen aan met werknemers en klanten , maar ook als sponsor van diverse goede doelen . Zeker dicht bij huis , bijvoorbeeld de plaatselijke voetbalclub , maar als er aanleiding is ook ver weg . “ We hebben bijvoorbeeld huizen gebouwd voor de allerarmsten in de sloppenwijken van Mexico City . Vaak ontstaat een relatie met een goed doel doordat een van onze werknemers daarvoor actief is .”
Meer tijd Van zijn vier zoons zijn er twee die níet in het bedrijf willen – “ althans niet op korte termijn ”, voegt Van Hout toe . Nu zijn zoons zich voorbereiden op bedrijfsovername , krijgt hij zelf wat meer tijd en ruimte . Die zet hij sinds vorig najaar onder meer in als lid van het algemeen bestuur van Bouwend Nederland . “ Ik vind het mooi om bij te dragen aan de sector en met collega-bestuurders van gedachten te wisselen over de sector en de toekomst . Ik breng mijn ervaring en netwerk mee . Als algemeen bestuur willen we signalen opvangen om door te geven aan het dagelijks bestuur . Mijn ervaring is dat het dagelijks bestuur heel goed bereikbaar is . Ik hoop dus dat collegaleden niet schromen mij te bellen .”