BNL #1 2023 | Page 41

29
De regionale bouwtafel Drechtsteden is naar voorbeeld van de bouwtafel Hardinxveld-Giessendam , de Woningmakers en de regionale bouwtafel Rotterdam op initiatief van Smart Delta Drechtsteden opgezet als platform om publiek-private samenwerking op het terrein van woningbouw te organiseren . Bouwend Nederland ( onder meer Peter Huizer , voorzitter afdeling Drechtwaard ) heeft een belangrijk aandeel gehad in de realisatie van de bouwtafel . De bouwtafel bestaat onder andere uit bouwers , ontwikkelaars , gemeenten , corporaties en makelaars . Doel van de bouwtafel is door vroegtijdig overleg en samenwerking versnelling in de realisatie van de woningbouwopgave in de regio Drechtsteden te realiseren .
Betaalbare woningen Een groot deel van de woningen die gebouwd moeten worden , valt in de categorie ‘ betaalbare woningen ’. “ In sommige plaatsen moeten flink wat betaalbare woningen gebouwd worden , waaronder sociale huur . Gemeenten en corporaties willen dat wij voor relatief weinig geld mooie duurzame woningen bouwen . Dat kunnen wij zeker waarmaken met geprefabriceerde woningen , maar hiervoor hebben wij elkaar wel nodig . Flexibiliteit in het programma van eisen en het bestemmingsplan is nodig om snelheid te maken . Daarnaast moet de hele keten scherp zijn op kosten . De prijs voor aansluiting op bijvoorbeeld een warmtenet is nu soms zó hoog , dat de betaalbaarheid van woningen in gevaar komt . Aan de bouwtafel kunnen we bespreken hoe we daarin samen willen optrekken .”
“ We zien nu dat zowel gemeenten als corporaties onderling op heel verschillende manieren te werk gaan . Ze hebben bijvoorbeeld allemaal een eigen manier om een tender uit te schrijven , de grondprijzen verschillen , net als de voorkeuren voor bepaalde soorten woningen en afwerking . Afstemming daarover in een vroege fase kan ook echt tijdswinst opleveren .”
Kortere tendertrajecten Ook de tijd die tenders doorlopen kan door goede samenwerking aan de bouwtafel worden versneld , verwacht Van Meijeren . “ Een tendertraject duurt nu soms bijna een jaar . Dat kost iedereen – alle inschrijvers , maar ook de gemeente of corporatie – maandenlang capaciteit . Ik denk dat we dat kunnen versnellen naar een kwartaal , bijvoorbeeld door meer duidelijkheid vooraf over de eisen . Uiteraard zonder de concurrentiemogelijkheden in gevaar te brengen .” Mogelijke tijdswinst ziet Van Meijeren ook in intensievere samenwerking van de verschillende gemeentes die samen aan de bouwtafel aanschuiven . “ Vergunningentrajecten komen in golven . De piekdrukte valt bij de ene gemeente op een ander moment dan bij de andere gemeente . Aan de bouwtafel kunnen ze wellicht afspraken maken over het onderling uitlenen van ambtelijke capaciteit , om die pieken op te vangen .”
Kortere lijntjes Welke concrete afspraken de bouwtafel gaat opleveren , is nog gissen , maar Van Meijeren is zonder meer positief over meer onderlinge afstemming en samenwerking . “ Als we als marktpartijen kortere lijntjes hebben met elkaar en met bestuurders , blijven we samen meer gefocust . Ik verwacht dat vooral in het begin van ontwikkel- en bouwtrajecten flink wat winst is te halen .”
Contactpersoon Job van den Broek Adviseur Markt en Overheid j . vandenbroek @ bouwendnederland . nl