BNL #1 2023 | Page 24

24 | BNL | MAART 2023 | WATERSTOF TEKST | MAARTEN RITMAN

WELKE TOEPASSINGEN VAN WATERSTOF ZIEN WE AL IN DE BOUWSECTOR ?

Een zonnepark dat meer opwekt dan het kwijt kan , blijkt een bron voor groene waterstof . In Nieuw-Buinen moet in oktober de bouw starten van een installatie voor groene waterstof . In acht maanden tijd is het vergunningsproces doorlopen , vertelt Ben Timmermans van Avitec . “ Die is inmiddels onherroepelijk , we verwachten in het tweede kwartaal van 2024 te kunnen produceren .”
Zowel overheden als omwonenden waren enthousiast over de plannen . “ We hebben een zonnepark van 115 megawatt en we kunnen niet alle energie kwijt op het net . Met een 5 megawatt electrolyser kunnen we groene waterstof maken achter ons kantoor .”
De verwachte opbrengst is 300.000 kilo groene waterstof per jaar . Daarmee wil Avitec de eigen voertuigen die op waterstof rijden voorzien van brandstof . Ook stations in Drenthe en Groningen moeten ermee worden bediend . “ En dat is alleen zonnestroom . Als we ook windstroom kunnen toevoegen dan kunnen we wellicht groeien naar 600.000 kilo per jaar .” Allemaal bedoeld voor de mobiliteits- en bouwwereld . “ Dit is een uniek project van mkb ´ ers , we hoeven niet te wachten op de grote jongens ´´, zegt Timmermans niet zonder trots .
Blauwdruk Het project moet niet alleen de regio voorzien , het moet ook als voorbeeld dienen . “ We maken een blauwdruk , dan kunnen we het ook elders toepassen bij andere zonnevelden . Dan hoeft niemand meer het wiel opnieuw uit te vinden .”
Dit jaar worden 33 bestaande huizen in het Groningse dorp Wagenborgen aangesloten op een waterstofnetwerk om ze te verwarmen . Aannemer in de ondergrondse infratechniek Baas BV is begin dit jaar gestart met de aanleg van de benodigde infrastructuur .
“ De aanleg van de waterstoflocatie en de leidingen ligt momenteel op schema en we streven ernaar om alle 33 woningen voor het stookseizoen over te zetten op het waterstofnet ”, zegt projectleider Jos Spriensma .
Pilotproject WaterstofWijk Wagenborgen is een pilotproject waarbij bestaande huurwoningen uit de jaren zeventig van woningcorporatie Groninger Huis aangesloten worden op een waterstofnetwerk en verwarmd met een hybride warmtepomp in combinatie met een waterstof cv-ketel . De huizen worden verduurzaamd tot energielabel B en voorzien van verbeterde isolatie en zonnepanelen . De bewoners gaan voor het koken over op inductie . Waterstof wordt gezien als een kansrijke optie voor aardgasvrij wonen . “ De deelnemende partners zijn overtuigd van de potentie van waterstof als energiedrager en vervanger van aardgas . Naast restwarmte , groen gas en all-electric . Het gezamenlijk opdoen van ervaring is nu belangrijk . Dit gaat namelijk verder dan alleen de gasnetbeheerders . Het raakt ook energieleveranciers , veiligheidsregio ’ s , gemeenten , andere overheden en bewoners .”
Pionieren Door iets nieuws aan te gaan , is het letterlijk ‘ pionieren ’ zegt Spriensma . Zo bleek ondergrondse buffercapaciteit te duur en is gekozen voor een bovengrondse variant met flessengas en de flexibiliteit van waterstoftrailers . Opdrachtgever Enexis probeert de aanleg zoveel mogelijk aan te pakken als bij regulier aardgasnet . Op deze manier is de opgedane kennis het best toepasbaar in bestaande netten . Zo wordt in dit project het waterstofdistributienet ook deels opgebouwd uit bestaande aardgasleidingen ( welke gereinigd en getest worden ) en nieuwe leidingen .