BNL #1 2023 | Page 17

BRIEF UIT BRUSSEL | MAART 2023 | BNL | 17

EEN ‘ HEET ’ JAAR IN BRUSSEL

Wie kent hem niet , de Europese ‘ Green Deal ’ van onze Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans ? Het is een topprioriteit van de Europese Unie . Die Green Deal is veelomvattend en gaat over verduurzaming , circulariteit , energietransitie , vermindering van uitstoot , klimaatmaatregelen en wat dies meer zij . Kortom : stuk voor stuk maatregelen die nodig zijn om de ( snelle ) achteruitgang van natuur en klimaat een halt toe te roepen .
Voor onze bouw- en infrasector biedt die grote Europese aandacht en bijbehorende regelgeving voor natuur en klimaat vele kansen . Het feit dat bijvoorbeeld een enorme hoeveelheid aan bestaande gebouwen ( zowel publiek als privaat ) verduurzaamd dient te worden , levert veel werk voor onder meer leden van Bouwend Nederland op .
Echter : waar kansen zijn , vormen zich ook bedreigingen . De aandacht voor natuur en klimaat is terug te voeren op de achteruitlopende biodiversiteit in Europa . We praten dan over de verscheidenheid van plant- en diersoorten in de natuur . Wetenschappers stellen dat een goede biodiversiteit essentieel is voor milieu en klimaat ( en dus ook voor ons mensen ).
We hebben in Nederland momenteel een stikstofprobleem vanwege Europese regelgeving uit de vorige eeuw die als doel had om de biodiversiteit niet verder te laten verslechteren . Die regels hebben niet gewerkt : het gaat nog steeds in snel tempo achteruit met onze biodiversiteit . Onze natuur verschraalt : ook in het dichtbevolkte Nederland is dat helaas aan de orde van de dag .
Daarom wordt er in Brussel nu gewerkt aan verdergaande regelgeving . Regels die tot doel hebben de natuur c . q . de biodiversiteit te herstellen , te repareren maar ook een verslechteringsverbod omvatten . Dat is een verbod op afname van oppervlakte en kwaliteit van natuurgebieden – en dat niet alleen in beschermde natuurgebieden zoals Natura 2000 .
Regels die in het dichtbevolkte Nederland natuurlijk veel ingrijpendere consequenties hebben dan in het dunbevolkte Finland . Daar maken we ons zorgen over .
Gelukkig ziet ook onze Nederlandse regering deze gevaren en zijn onze vertegenwoordigers in Brussel meer dan kritisch over de voorgestelde wetgeving . Maar natuurlijk is er ook dat andere geluid van de talloze natuur- en ecologische organisaties die enthousiast zijn zonder na te denken over de economische gevolgen van de regelgeving .
2023 belooft daarom een ‘ heet ’ jaar te worden in Brussel . Wordt vervolgd .
Meer informatie bouwendnederland . nl / europa
Contactpersoon René Meyboom Europese Zaken r . meyboom @ bouwendnederland . nl