kapsamında verilmiĢ olan eğitimi almayı talep eden eczane çalıĢanlarının bulunduğu, eczacı odalarımız tarafından Birliğimize bildirildi. Bu bildirim doğrultusunda 26.04.2011 tarih ve 5596 sayılı yazımızla odalarımızdan, protokolde yaĢanan aksaklıklar ve uygulama eksikliklerinin tespiti halinde Birliğimize bildirilmesi, gelen görüĢler doğrultusunda protokolü yenileyebileceğimiz belirtildi. 26 Nisan 2011 tarih ve 27916 sayılı Resmi Gazete ‟ de yayımlanan 6225 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde DeğiĢiklik Yapılmasına Dair Kanun ‟ un 9 uncu maddesi ile 1219 sayılı Tababet ve ġuabatı San ‟ atlarının Tarzı Ġcrasına Dair Kanuna“ Ek Madde 13” eklendi. Bu maddenin( r) bendinde“ eczane teknikeri” tanımlandı ve bu tanımda eczane teknikerleri, meslek yüksek okullarının eczane hizmetleri programından mezun kiĢiler olara tanımlandı. Daha önce Birliğimizin taraf olduğu protokol kapsamında yürütülen eğitim programları çerçevesinde sertifika alan kiĢilerin kazanılmıĢ hakları bu düzenlemede korundu. ÇeĢitli nedenlerle protokol kapsamında yürütülen eğitim programından faydalanamayan ancak faydalanmak isteyen kiĢilerin mağduriyet yaĢamaması için Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile görüĢülerek, gerekli mevzuat değiĢikliği ve taraflar arasında yeni protokol imzalanması için gerekli çalıĢmalar sürdürülmeye devem edildi. Ayrıca Eczacı Odalarımızdan gelen bilgilerden 1219 sayılı Tababet ve ġuabatı San ‟ atlarının Tarzı Ġcrasına Dair Kanunda konuya iliĢkin düzenleme yapılmadan önce baĢvuruda bulunan / eğitimi baĢlayan destek personelinin eğitiminin tamamlanması gerektiği ilgili Halk Eğitim Merkezi ‟ ne ve T. C. Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğüne bildirildi.
g) Takviye Edici Gıdaların Üretimi ve SatıĢına ĠliĢkin Yönetmelik Taslağı hazırlanması, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında koordinasyon sağlanarak bu ürünlerin, münhasıran eczanelerden satıĢı ve iki Bakanlığın ortak denetimine tabi kılınması konusunda çalıĢmalar ve ilgili Bakanlık yetkilileriyle görüĢmeler yapıldı. Yönetmelik taslak çalıĢmaları hususunda Avrupa ‟ da, gıda takviyesi olarak sınıflandırılan ürünlere iliĢkin güvenirlik ve kalite kriterlerine iliĢkin 2002 / 46 / EC sayılı direktifi incelenerek, yönetmelikte yer alması gerekli düzenlemelerin tespitine çalıĢıldı. Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun ile UyuĢturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında DeğiĢiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ‟ nin 6. maddesine enteral beslenme ürünleri dahil özel tıbbi amaçlı diyet gıdaların ve özel tıbbi amaçlı bebek mamalarının münhasıran eczanede satılacağı, ilgili bakanlıktan izin / ruhsat veya fiyat alınarak üretilen veya ithal edilen gıda takviyelerinin de eczanelerden satılacağı hükmü eklendi.
h) 23 Eylül 2010 tarih, 27708 sayılı Resmi Gazete ‟ de yayımlanan“ Özel Hastaneler Yönetmeliğinde DeğiĢiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile tüm özel hastanelerde açılmıĢ ve açılacak olan eczanelerin enaz bir eczacıyla, eczacının mesul müdürlüğünde iĢletilmesi zorunluluğu getirilmiĢtir. Yönetmeliğin geçiĢ sürecine iliĢkin düzenlemelerini içeren geçici 15. maddesinde, daha önce ruhsatlandırılarak açılan özel hastanelere gerekli iĢlemleri yapabilmeleri için 1 yıllık süre tanınmıĢtı. 27.09.2011 tarih ve 7169 sayılı yazımızla, bu sürenin 23.09.2011 tarihinde dolduğu odalarımıza hatırlatılarak, bölgelerinde yönetmelik hükmüne uyulup uyulmadığının takip edilmesi gerektiği bildirildi. Ancak 30.10.2011 tarihli Resmi Gazete ‟ de yayımlanan bir düzenleme ile Özel Hastaneler Yönetmeliği ‟ nin Geçici 15. maddesine“ 23 / 9 / 2010 tarihinden önce ruhsatlandırılmış özel hastanelerden eczanesi bulunmayanlar, 31 / 12 / 2014 tarihine kadar 27 nci maddeye göre eczane kurar” düzenlemesi getirildi ve bu zorunluluk 2014 yılı sonuna ötelendi. i) Eczacı Odalarımızdan Birliğimize gelen bilgilerden belediyelerden“ ĠĢyeri Açma ve ÇalıĢtırma Ruhsatı” almak zorunda kalan eczacılarımızın eczanelerine ilgili belediyelerce“ Esnaf TeftiĢ Defteri” bırakılmaya çalıĢıldığı öğrenilmiĢ, smöz konu belediyelerle temasa geçilerek 6197 ve 6643 sayılı Kanunların yürütümünün Sağlık Bakanlığında olması, Kanunlar ve bağlı Yönetmeliklerinde eczanelerin hangi makam ve yetkilendirilen kiĢiler tarafından denetleneceğinin belirlendiği, bu suretle münhasır yetkinin T. C. Sağlık Bakanlığı ve Türk Eczacıları Birliği ‟ nden bahisle, belediyelerin eczane denetimlerine iliĢkin her hangi bir görev ve yetkilerinin bulunmadığı iletildi.