Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan2009 / 36 sayılı Endikasyon DıĢı Ġlaç Kullanım Genelgesinde; Herhangi bir hastalığın tedavisinde, ilgili endikasyonda standart dozu belirlenerek Bakanlıkça ruhsatlandırılmıĢ ilaçların kullanılmasının esas olduğu, bu kapsamın dıĢında kalan ilaçlar ile yapılması zorunlu olan tedaviler Bakanlıklarının izninin gerekmekte olduğunun belirtilerek, güncel tedavi kılavuzlarına girmiĢ ve standart tedaviler haline gelmiĢ, Sağlık Bakanlığından herhangi bir izin alınması gerekmeyen ve Sosyal Güvenlik Kurumu, Maliye Bakanlığı tarafından geri ödemesinin yapılabileceği ilaçlar ve uygulamaların listeler halinde bildirildiği,
Sağlık Uygulama Tebliğinin 6.1.1. Ç maddesinin( 6)-a maddesinde de, Sağlık Bakanlığı tarafından Endikasyon DıĢı Ġlaç Kullanım Kılavuzunda tanımlanmamıĢ durumlar için Sağlık Bakanlığı endikasyon dıĢı onayı aranır denilmekte olduğu,
Bu itibarla, Sağlık Bakanlığının söz konusu Genelgesi ekinde yer alan listede belirtilen ilaçlarda ve uygulamalarda endikasyon uyumu aranmaması gerektiği bildirildi.
Konu 27.04.2012 tarih ve 38. A. 00.001571 sayılı yazı ile Bölge Eczacı Odalarına duyuruldu. 6) ĠTSde Faz II Uygulamasının BaĢlaması ile Ġlgili ÇalıĢmalar
01.01.2010 tarihinde baĢlayan ve üreticinin ürettiği anda Ġlaç Takip Sistemi ‟ ne bildirim yaptığı, eczacının ise satıĢ bildirimi yaptığı ĠTS uygulamaları Faz I olarak tanımlanmıĢtır.
BeĢeri Tıbbi Ürünler Ambalaj ve Etiketleme Yönetmeliğinde 02.02.2008 ve 10.06.2010 tarihlerinde yapılan değiĢiklikler ve bu yönetmeliğe göre yayımlanmıĢ olan ilgili kılavuzlara göre ecza depolarının da Ġlaç Takip Sistemi ' ne dahil edilerek, ilaç üreticisinin ecza deposuna, ecza deposunun da eczaneye ilaç satıĢ iĢlemlerinin yapıldığında mal satıĢ ve mal alıĢ iĢleminin yapılması- diğer bir adıyla Faz II uygulaması- 01.01.2012 tarihine kadar ertelenmiĢti.
Sağlık Bakanlığı Ġlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü ile yapılan görüĢmeler doğrultusunda, eczacıların, 01.01.2012 tarihinden itibaren yapacakları iĢlemler, 30.12.2011 tarih ve 38. A. 00.00378 sayılı yazımız ile Bölge Eczacı Odalarına duyuruldu. Yazıda Ģu konulara yer verildi:
1. Üretim tarihi 01.01.2012’ den sonra olan ilaçlarda üretici tarafından ecza deposuna ilacın sevkiyatı sırasında mutlak surette ĠTS bildiriminde bulunulacak, ecza deposu da ilacı aldığına dair ĠTS ‟ ye bildirimde bulunacaktır. Ecza deposunun eczanelere ilacın satıĢı durumunda ise ĠTS ‟ ye hangi ilaçları hangi eczaneye sattığını bildirecek, eczanede bu ilaçları aldığına dair ĠTS ‟ ye alım bildiriminde bulunacaktır.
2. Üretim tarihi 01.01.2012’ den önce olan ilaçlarda ecza deposu tarafından eczaneye yapılan satıĢın ĠTS satıĢ bildirimi yapılmadıysa, eczanenin de o ilacı aldığında ĠTS ‟ ye mal alım bildirimi yapması zorunlu değildir. Ancak bu ilaçlarda deponun satıĢ bildirimi yapması halinde, eczaneler tarafından da mal alım bildirimi yapılması gerekmektedir.
Yazıda,
- Ecza depoları tarafından eczaneye yapılan ilaç satıĢında Ģayet ĠTS satıĢ bildiriminde bulunulduysa eczanenin mal alım bildirimi yapmadan Sosyal Güvenlik Kurumu’ na o ilaçları satabilmesinin mümkün olmayacağı,