ENVIRONMENT
Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΒΕΝΖΙΝΟΚΙΝΗΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΔΙΠΛΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ Η χρήση του φυσικού αερίου στα οχή µ ατα µ ε βενζινοκινητήρα είναι πλέον αρκετά διαδεδο µ έ- νη στο εξωτερικό και η τεχνολογία της καύσης εναλλακτικά φυσικού αερίου και βενζίνης είναι γνωστή ως bi-fuel. Στην Ελλάδα η νο µ οθεσία πλέον επιτρέπει τη µ ετατροπή και των βενζινοκίνητων οχη µ άτων αλλά και των πετρελαιοκινητήρων σε dual fuel µ ε φυσικό αέριο και ήδη έχουν κυκλοφορήσει οχή µ ατα που έχουν µ ετατραπεί, τα οποία παρουσιάζουν πολύ καλές επιδόσεις στην οικονο µ ία καυσί µ ου, την απόδοση και τη µ είωση των ρύπων. Ακό µ η, µ ε εξέλιξη της τεχνολογίας, τα τελευταία χρόνια έγινε δυνατή η χρήση του φυσικού αερίου σε συνδυασ µ ό µ ε το diesel στους πετρελαιοκινητήρες των βαρέων οχη µ άτων. Στην περίπτωση αυτή τα δύο καύσι µ α καίγονται συγχρόνως, σε αναλογίες που να ανταποκρίνονται στην απαίτηση του κινητήρα κάθε στιγ µ ή, ανάλογα µ ε την πίεση του πεντάλ του γκαζιού. Η τεχνολογία αυτή, η οποία λέγεται dual fuel, συνδυάζει τον καλύτερο κινητήρα µ ε το βέλτιστο και ευγενέστερο καύσι µ ο.
Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΑΜΗΛΩΝ ΡΥΠΩΝ ΜΕ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Το φυσικό αέριο αποτελεί φτηνή ενέργεια, η οποία δίνει τη δυνατότητα στην οικονο µ ία να αναπτύξει τα συγκριτικά της πλεονεκτή µ ατα και να γίνει ανταγωνιστική στις διεθνείς αγορές προϊόντων. Το « πράσινο καύσι µ ο » συ µ βάλλει στη µ ετάβαση προς µ ια οικονο µ ία χα µ ηλών εκπο µ πών άνθρακα και αποτελεί ση µ αντικό παράγοντα για το ενεργειακό µ είγ µ α της Ε. Ε. Η χρήση του συ µ βάλλει στην αντι µ ετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Ασφαλές, οικονο µ ικό( έως και 70 % σε σχέση µ ε άλλα καύσι µ α), καθαρό και εύχρηστο, χρησι µ οποιείται επίσης από νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιο µ ηχανίες για τη θέρ µ ανση, την ψύξη και τον κλι µ ατισ µ ό, την παροχή ζεστού και ψυχρού νερού, το µ αγείρε µ α( οικιακό και επαγγελ µ ατικό), τη συ µ παραγωγή ενέργειας και τις µ εταφορές.
ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Σύ µ φωνα µ ε ευρωπαϊκές µ ελέτες, έως το 2018 ο αριθ µ ός των λεωφορείων που θα κινείται µ ε φυσικό αέριο θα καλύπτει το 12,7 % του συνόλου του ευρωπαϊκού στόλου. Ακό µ η, όπως προβλέπει ο διεθνής οργανισ µ ός για τις δη µ όσιες συγκοινωνίες, UITP, « σχεδόν το 50 % των καινούριων αστικών λεωφορείων που θα χρησι µ οποιηθούν στις δη µ όσιες συγκοινωνίες µ έσα στα επό µ ενα χρόνια στις πόλεις θα κινείται µ ε φυσικό αέριο ». Συγκεκρι µ ένα, στην Ελλάδα ήδη κυκλοφορούν 610 λεωφορεία του ΟΣΥ τα
186 οποία καίνε φυσικό αέριο, ενώ οι σταθ µ οί ανεφοδιασ µ ού που ιδρύονται σταδιακά επιτρέπουν τη διεύρυνση της χρήσης CNG σε όλο και περισσότερες περιοχές. Μία πρόσφατη καινοτο µ ία αποτελεί η χρήση του Renewable Natural Gas( RNG) ή αλλιώς βιο µ εθάνιο, στο οποίο επενδύουν στη Φινλανδία και συγκεκρι µ ένα στο Ελσίνκι για τη µ ετακίνηση των λεωφορείων της πόλης. Βιο µ εθάνιο είναι το φυσικό αέριο που προέρχεται από οργανικά απόβλητα που λα µ βάνονται κατά τη διαδικασία επεξεργασίας λυ µ άτων. Με τη χρήση RNG ανα µ ένεται να εξοικονο µ ούνται σε ετήσια βάση 1.367 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, αριθ µ ός που ισοδυνα µ εί µ ε την εκπο µ πή ρύπων βενζινοκίνητου αυτοκινήτου για 15 εκατο µµ ύρια χιλιό µ ετρα.
ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Το πρώτο πρατήριο φυσικού αερίου για οχή µ α- τα επαγγελ µ ατικής και ιδιωτικής χρήσης λειτούργησε στα Ιωάννινα η ΔΕΠΑ σε συνεργασία µ ε το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων.
• Θα χρησι µ οποιηθεί για πρώτη φορά η πλέον σύγχρονη τεχνολογία για την οδική µ εταφορά Φ. Α. στην Ήπειρο, επειδή η περιοχή αυτή δεν είναι συνδεδε µ ένη µ ε το Εθνικό Σύστη µ α Αγωγού Φ. Α.
• Το νέο πρατήριο της ΔΕΠΑ προσφέρει φτηνό εναλλακτικό καύσι µ ο στους επαγγελ µ ατίες, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα στον το µ έα των µ εταφορών. Παρέχει επίσης περιβαλλοντικά οφέλη στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον και