yetişiyor . Ve durun ‘‘ biz buyuz , anlatılan hepimizin hikayesidir .’’ diyor . Doğrusuyla yanlışıyla , hatamızla sevabımızla ‘‘ biz biziz ’’ diyor tüm filmlerinde .
Aksu ilk sinema filmi olan Dondurmam Gaymak ’ ta Ula ’ lı dondurmacı Ali ustanın hazır dondurma kartelleri ile olan amansız mücadelesini o kadar güzel bir pencereden anlatmış ki bir çatışma ortamını gösterirken bunu bir komedi filmine dönüştürüvermiş .
Entelköy Efeköy ’ e Karşı filminde ise bu sefer Muğla ’ nın bir köyünden , Efeköy ’ den bizlere sesleniyor . Şehir hayatından çıkıp kaçmak isteyen “ entel ” lerin , yerleşmek istedikleri köydeki köylüler ile yaşadığı macerayı anlatıyor film . Baştan aşağı hem doyumsuz bir komedi hem de doludizgin bir öğreti barındırıyor . Aksu , Anadolu halkının kendi öz değerlerinden kopuşu sonrası yaşadığı sıkıntıyı , bu kopuş aşamasındaki hatalarını o halkı canından çok severken anlatabiliyor . Aynı zamanda doğayı seven ekolojik anarşistlerin nasıl piyasa koşullarında öz arayışı kaçırdığını da çok açık bir şekilde gösterebiliyor . Salt doğru ve salt yanlış gelenek ya da düşünce anlayışıyla değil , her olgunun yozlaşan kısımlarını eleştiriyle , sağlıklı kalan kısımlarını güzellemeyle ifade edebilecek öz veride bir yönetmen Aksu .
Bu topraklarda Yüksel Aksu ruhu ve ufku taşımayanlar , Yılmaz Güney ’ in keskin toplum okuyuşundan nasiplenememiş olanlar , Nuri Bilge gibi insanın tüm hallerine meftun ve vurgun olmayanlar yani kısacası toplumu değil de kendi görmek istediği toplumu görenler insanlık adına sinema yapamazlar . Olsa olsa üç beş ödül kapmak için yada yapımcısını tatmin etmek için film yaparlar .
‘‘ İnsana dair olanı ’’ insanı tanımadan anlatmak mümkün olabilir mi ? Yüksel Aksu kendi halkını iyi tanıyor ve anlatıyor . Sinema bu noktadan sonra izlenilebilirlik kazanıyor . Bununla birlikte bu kadar keskin ve net filmlerin festivallerde sıkışıp kalmaması ve gişeyle buluşması adına ciddi bir iş yapmış oluyor . Aksu , vizyon filmlerinin mesnetsiz ve anlatıdan uzak olması ritüelini yerle bir edercesine film yapıyor . Aksu filmleri bu anlamda özellikle yeni dönem sinemacılarına örnek oluşturacak bir sinemadır .
- İç ses ( Keşke hepimiz tüm bu teknik bilmişlik maskelerinden soyunup , Ahmet Uluçay abinin insanlığını giyinebilsek .) -
Yeni dönem sinemacılarının ve tüm sinemaseverlerin dimağına unutulmayacak tatta bir eser sunduğu için başta Yüksel Aksu ’ ya ve bütün İftarlık Gazoz emekçilerine teşekkürler .
13