Højt arbejdspres | TEMA
Vi skal bruge vores viden om menneskets biologi til at skabe mere harmoniske arbejdspladser , mener Tue Isaksen .
med , at dannelse ikke er en del af den nye reform , anfører Tue Isaksen . Det får lærerne ifølge Isaksen lov til , fordi det at være skoleleder i Danmark indebærer , at man anerkender , at en lærer selv bestemmer , hvordan hun vil undervise .
- Lederen skal være normativ . Hun må kun sige til læreren , at hun skal undervise i dansk , pointerer Tue Isaksen . Hvis læreren så ikke selv er i stand til at fjerne gamle arbejdsopgaver og erstatte dem med nogle af de opgaver , der ligger i den nye reform , så er der ingen , der kan . Da bliver læreren overbebyrdet , fordi hun vil leve op til sine egne idealer , og fordi lederen ikke må blande sig .
MAN MÅ AFGIVE FRIHED På den måde drives lærere ved egen kraft ind i et stadig mere fortravlet arbejdsliv , og lærernes fagforening bakker det op . Ikke fordi Danmarks Lærerforening ønsker at se sine medlemmer bukke under med stress . Men fordi fagforeningen vægter friheden til selv at tilrettelægge undervisningen som en afgørende værdi for lærerne .
- Faglige organisationer kan altså blive en af årsagerne til øget arbejdspres , udleder Tue Isaksen .
- Når vi taler øget arbejdspres , er vi nødt til at kigge efter løsninger på steder , hvor det er ubehageligt at kigge . Som medarbejder kan jeg være nødt til at afgive noget frihed for at slippe for noget af det arbejde , jeg har , tilføjer han .
DEN ENKELTE STYRER Tue Isaksen ser samme tilbøjelighed til at overlade styringen til den enkelte mange andre steder i systemet Danmark .
- En af konsekvenserne er , at det nærmest ikke er til at drive en præcis jobprofil for en medarbejder op nogen steder . En profil , der beskriver , hvad personen konkret skal lave . Det , der findes , er værdibaseret og kan fortolkes , bemærker han . Som medarbejder er man igen overladt til selv at definere indholdet af sin arbejdsdag .
Det værdibaserede optræder også i eksempelvis formålsparagraffer for folkeskoler eller politiske budskaber om inklusion , der er vage og ikke beskriver kerneopgaven . Det overlader igen medarbejderne til at handle ud fra deres egen faglige selvforståelse . Det kunne være fint , hvis ressourcerne fulgte med . Men det er langt fra altid tilfældet .
ET NYT ARBEJDSLIV Tue Isaksens budskab er kort og godt , at vi har drevet det for vidt med individualiseringen af samfundet og arbejdspladserne . Tiden er inde til at af-individualisere arbejdslivet . I dagens Danmark prøver vi at styre et samfund , samtidig med at vi vil give individerne maksimal frihed . Det kan ikke lade sig gøre . Det kommer ud af kontrol :
- Vi ved i dag , at oplevelsen af tab af kontrol er årsagen til , at man kommer i stresstilstande . Oplevelsen af kontrol gør , at man producerer serotonin . Det er motorolie for hjernen . Uden den brænder man sammen , forklarer Tue Isaksen .
I den nuværende situation fylder indstillingen til arbejdslivet langt mere end fx arbejdsdagens længde :
- Jeg tror ikke , en 30-timers-uge vil løse problemet , fordi det er et spørgsmål om indstilling . Udenlandske ledere , der kommer til Danmark , finder ud af , at selv om det er spændende at arbejde med selvstændige og problemløsende medarbejdere , så betyder det også , at de er egenrådige . De er styret af indre værdier , engagement og mening med arbejdet . Men konsekvensen er , at man driver sig selv til stress .
TYDELIGE RAMMER Sat på spidsen har vi et samfund , hvor alt er til debat . Det er en slags ramme , men den er meget flydende .
- Nobelpristageren Daniel Kahnemann har vist , at de rammer , vi sætter , har enorm indflydelse , på de svar , vi får . Overfor tilhørerne til mine foredrag har jeg somme tider spurgt , hvor mange funktionelle analfabeter de tror , der er i Danmark . Svarene bliver vidt forskellige , alt efter om jeg beder dem svare på , om det er flere eller færre end 10.000 – eller
Mandag den 20 . marts 2017
Søvn og safety walk
Årsmøde for ArbejdsmiljøNET Region Syd og Nord
• Oplæg og drøftelse om sammenhængen mellem søvn og arbejdsmiljø
Program
• Safety Walk i testafdelingen på Velux
• Årsmøde i Region Syd og Nord
10.30 Velkommen , præsentation og program 10.45 Indlæg ved læge Jens Brandt , CRECEA , om " søvn og arbejdsmiljø ". 12.00 Frokost ( i samme bygning som vindtunnellen ) 12.45 Rundtur ( safety walk ) i testafdeling / del af produktionen hos Velux 13.45 Tilbage i undervisningslokalet ( opsamling ) 14.00 Vi deler os i Nord og Syd og gennemfører årsmødet 15.00 Samling i undervisningslokalet 15.15 Tak for i dag .
Sted : VELUX , Industrivej 19C , Østbirk ( vindtunnel ) Tilmelding : arbejdsmiljonet . dk / events / soevn-og-safety-walk
5