APL Magazine - editie 1 - Jaargang 1 | Page 69

van histogram volledig ontbreekt ( Figuur 2 ).
PRE-PROCESSING VAN JE BEELDEN
Ik geef even enkele opmerkingen mee die je helpen om het beste uit je opnames te halen . Je mag echter gerust stellen dat deze eerder bedacht zijn voor “ gevorderden ”. Je haalt het maximum uit je beelden , maar het wordt vaak vergeten . Heb je echter dé reeks van je leven gemaakt dan zou ik deze zeker toepassen . In alle andere gevallen is het zeker niet slecht ( en het kost zo weinig tijd ).
� Chromatische abbreviatie ( kleurschifting ) Chromatische abbreviatie is een effect waaronder de meeste lenzen te lijden hebben ( met de goedkopere lenzen en groothoeklenzen als koplopers ). De foutjes zijn het best te omschrijven als gekleurde lijntjes ( kleurenfouten ) bij contrastrijke randen .
HDR software kan hier niet goed mee overweg en vaak zie je deze foutjes terug in je eindresultaat als zichtbare doch vreemd uitziende lijnen of wazige strepen in je eindresultaat .
Ontwikkel je foto ’ s alvorens ze te verwerken Niet alle programma ’ s kunnen met RAW-bestanden omgaan . Dus converteren ze vaak je RAW ’ s naar JPEGS ( intern ) alvorens ze samen te voegen . Ik hoop dat ik je niet moet vertellen dat dit nefast is voor de kwaliteit . Werk je vaak met Photomatix , dan kan ik je deze stap zeker aanbevelen . Werk je met Photoshop ( al dan niet Nik HDR Efex Pro ) dan gebruik je sowieso de RAW-conversie software van Adobe ( Camera Raw ).
Het meest eenvoudige is om een virtuele kopie te maken ( tja , ik gebruik Lightroom ) en deze + 2 of -2 extra te ontwikkelen . Gebruik deze beide beelden uiteraard mee in je HDR bewerking .
DE BEWERKING VAN EEN HDR
HDR fotografie is uitdagend , onderschat het niet . Het bepalen van het aantal belichtingen of de basisregels voor het maken de foto zijn slechts een basis . Het is net de complexiteit van de verwerkingssoftware die je in staat stelt om je foto vakkundig te verknoeien .
67