VISIO 2035: TUKIPALVELUT
eKampuksen tukipalvelut tarjoillaan saumattomasti moniammatillisen yhteistyön alustalla valtakunnallisesti aikaisemman arkkitehtuurityön pohjalta. Oppilaitokset järjestävät tukipalveluja yhteistyössä kolmansien osapuolien kanssa.
Opettajien tukipalvelujen tarve muuttaa muotoaan teknologisten laiteratkaisujen ja -ohjelmistojen kehittyessä. Verkko-oppimisympäristöjen kehittämiseen ja muihin opetuksessa käytettäviin ohjelmistoihin tarjotaan tukea, mutta tukipalvelujen tarve kohdentuu erityisesti uusien AR/VR/XR-todellisuuksien ja hologrammien hyödyntämiseen opetuksessa ja ohjauksessa. Opettajalle ja opiskelijalle kohdennetut tukipalvelut ovat saatavilla 24/7/365 digitaalisesti.
Opiskelijoiden henkilökohtaisen tuen ja ohjauksen tarve kasvaa ja heille tarjotaan ammattialakohtaista tukea verkossa. Opiskelijahyvinvointiin panostetaan ja opintojen aikana mm. ammatilliset mentorit ohjaavat opiskelijoita opinnoissaan eteenpäin. Henkisen hyvinvoinnin tukena eKampuksella toimivat etämummot ja -paapat, joiden palvelu voidaan toteuttaa yhteistyössä kolmannen sektorin kanssa. Työelämään kohdennettujen tukipalvelujen määrä kasvaa ja tukea tarjotaan esimerkiksi työpaikkaohjaajille reaaliaikaisesti.
Tekoälyn kehittyminen mahdollistaa tukipalvelujen ja niihin liittyvien toimintojen automatisoinnin. Ohjausta ja tukea tarjotaan tekoälyn avulla oikea aikaisesti opiskelijalle, jolloin varmennetaan opintojen oikea aikainen edistyminen. Tekoälyn avulla voidaan ohjata opiskelijaa opinnoissa eteenpäin ja ehdottaa ratkaisuehdotuksia mahdollisiin ongelmatilanteisiin. Tekoäly toimii yhtenä ohjauksen työvälineenä opettajan työssä. Tekoälyyn pohjautuvat botit kehittyvät ja auttavat ongelmanratkaisuissa, sekä hoitavat erilaisia automatisoituja toimeksiantoja. Bottien kehitystyöhön liittyvä data on avointa ja kaikkien hyödynnettävissä. Tärkeintä kuitenkin on, että moniammatillinen tuki on aina nopeasti saatavilla ja helposti saavutettavissa.
23
Toimenpiteet 2023: Tukipalvelut
→ Valtakunnalliset tukipalvelut 24/7/365. On varmistettava, että opiskelijoiden ja
henkilöstön tukipalvelut ovat saatavilla 24/7 millä tahansa kielellä (sis. Puhe/teksti)
chatbotti (osaa hyödyntää analytiikkaa ja ohjata sitä hyödyntäen) chat, videokuva,
henkilökohtaiset tapaamiset jne.
→ Tukipalvelujen riittävä resursointi on mitoitettava ja rahoitettava.
→ On mahdollistettava uusien tehtäväkuvien syntyminen myös työehtosopimusten
näkökulmasta.