Vikingetræffet blev stablet på benene i 1977 , men dengang var formålet ikke genopførelse . I stedet handlede det om at formidle vikingetidens kultur og håndværk . Derfor var deltagerne de første mange år ikke klædt i vikingetøj . Det er de i dag , og det er tydeligt at se , at der er gået sport i at gøre vores forfædre kunsten efter , hvad angår udsmykning og påklædning .
” MAN FÅR ET HELT NYT FÆLLESSKAB AF AT VÆRE HER . PERSONLIGT HAR JEG FÅET EN HELT NY FAMILIE .”
- Lasse Æblehjem Olesen , deltager
Siden vikingetræffet for første gang slog dørene op for 41 år siden , er vikingeentusiaster fra hele verden hvert år strømmet til Moesgård Strand . Det startede i det små , men efterhånden er vikingetræffet blevet en enorm succes med mere end 1000 deltagende vikinger .
INKLUDERING OG ARKÆOLOGISK KORREKTHED
Lasse Æblehjem Olesen har bevæget sig væk fra lejren i New Jutland og har kurs mod vandet . Imens fortæller han med stor begejstring om sin interesse for vikinger .
” Faktisk har den været der fra barnsben . Min far havde rigtig mange vikingesmykker , og som bette knejt så jeg selvfølgelig op til ham . Og så hørte jeg lidt om vikinger gennem tegneserier .”
Han ser ned på sit håndled og rækker armen frem .
” Det her er min fars Fenris-armbånd ,” siger han . Stoltheden stråler ud af ham .
En mørkhåret mand kommer gående imod os . Han har et håndklæde hængende over skulderen . Lasse Æblehjem Olesen spærrer øjnene op .
” Der kommer Rollo ! Han er fra Tyskland . Hello , Rollo . Going down for a swim ?” Manden ser op og lægger håndryggen mod panden .
“ Yes , cooling down ,” siger han og fortsætter forbi os . Lasse Æblehjem Olesen slår ud i latter . ” Aaah , bloody awesome , man .” Han fastholder blikket på Rollo , der har smidt håndklædet fra sig og nu er på vej ud i vandet .
” Man får et helt nyt fællesskab af at være her ,” siger han efter lidt tid . ” Personligt har jeg fået en helt ny familie . Der er så stor accept og så meget fællesskab herude , og oveni det er der masser af lærdom og historie . Og så er folk ikke blege for at invitere på en hurtig skænk eller en god snak .”
På vikingetræffet er det ikke afgørende , hvad og hvor man kommer fra . Her er der plads til alle . Tynd som tyk . Rig som fattig . Sara Heil Jensen , leder af vikingetræffet , forklarer :
” Jeg tror , at langt de fleste mennesker inderst inde har en drøm om at kunne møde andre mennesker med venlighed og åbenhed , og her er vikingelivet et redskab til at komme andre mennesker nærmere . Det bryder nogle sociale , økonomiske og klassemæssige skel ned .”
31