Dupa părerea multora, performanţa atinsă de Welles cu Citizen Kane, nu a mai fost egalată de alt film regizat de acesta. Personal, consider The Trial (1962), adaptarea romanului Kafkian cu acelasi nume, un film mult mai bun decât Citizen Kane. Unul din motive este că nimeni nu mi l-a ridicat în slăvi înainte să îl vad, nu am auzit de el în nici un top, şi nici măcar nu ştiam că e regizat de Orson Welles. Absurdul din scrierile lui Kafka, în mâinile lui Welles, a dat naştere la un film la care am fost expus fără să am aşteptări. Citizen Kane poate părea plictisitor dacă nu ştii să citeşti printre rânduri şi să îi descoperi frumuseţea. Nu e un film care te ţine în suspans. Dar e ceva, şi nu-mi dau seama exact ce, care te face să te uiţi la Citizen Kane până la sfârşit. Oare o fi Rosebud ? Oare o fi partea vizuală? Nu ştiu. Vă invit să descoperiţi pe cont propriu.
by Vlad Iliescu
Cum să vorbeşti despre un film care e considerat de foarte mulţi critici drept cel mai bun film din istoria cinematografiei? “CEL MAI BUN” – o expresie care te dezarmează instantaneu, care pune imediat ţinta pe tine ca un lunetist, gata să tragă la cea mai mica greseală pe care o faci. Eu unul, n-am ştiut până de curand că Citizen Kane are acest rang, şi nici acum nu îl consider cel mai bun film al tuturor timpurilor. Despre astfel de filme e bine să nu ştii nimic înainte să le vezi, pentru că astfel de prejudecăţi strică farmecul descoperirii unei capodopere. O vei privi prin lentile fabricate de alţii şi, cel mai probabil, nu vei fi satisfacut de ceea ce vei vedea.
Am observat că sunt destui oameni care spun că Citizen Kane nu e cine știe ce şi că nu-şi merită locul 1 în topul AFI. De ce ţi-ar păsa dacă îşi merită locul într-un top, fie el şi realizat de American Film Institute? Oare simpla prezenţă sau absenţă din acel top face un film mai bun sau mai prost?
Să vă spun câteva lucruri despre Citizen Kane, pe care le veţi găsi în orice descriere a sa. Regizat de Orson Welles, filmul prezintă povestea vieţii lui Charles Foster Kane (interpretat de Orson Welles), prezentat drept cel mai mare “mogul” mass-media al Statelor Unite. Filmul începe cu scena morţii acestuia, care îşi dă ultima suflare având cuvântul “Rosebud” pe buze, întreaga poveste reprezentând încercarea unui jurnalist de a descifra misterul ultimului cuvânt rostit de Charles Kane.
Luând legătura cu diferite persoane din viaţa lui Kane, ni se prezintă cele mai importante momente din evoluţia sa, de la copilul sărac vândut unui mare om de afaceri, la tânărul director al ziarului New York Inquirer, ajungând la poziția de mare magnat al industriei mass-media care divorțează de prima lui soţie pentru a se însura cu o cântăreaţă anonimă, căreia îi construieşte un teatru de operă şi un palat, până la Charles Kane, candidat în cursa pentru postul de guvernator al statului New York.
Toate acestea îl definesc pe Cetăţeanul Kane, un om cu o copilărie nefericită, cu idealuri şi virtuţi în tinereţe, sprijin al oamenilor de rând din clasa muncitoare, ajungând un bătrân sedus de mirajul puterii, neîmplinit în plan sentimental şi uman, murind în palatul său imens, ultimul său cuvânt fiind “Rosebud“. Ce este sau cine este acest Rosebud? Deznodământul filmului ne dezleagă misterul, deci, nu, nu e genul de film care te lasă cu ochii în soare la final.
Importanţa filmului Citizen Kane în cultura cinematografică nu stă în mesajul transmis şi nici în capacitatea de a stârni emoţii. Până la urmă, e tot o poveste de tipul “banii n-aduc fericirea” şi sincer, modul în care se “oferă spre vânzare” această morală nu este prea înduioşător. Nu te zguduie, nu te face să plangi, nu te pune pe gânduri.
Adevărata valoare a filmului rezidă în ingeniozitatea şi originalitatea regiei, tehnicii de filmare şi structurii scenariului. Pentru acele vremuri, Citizen Kane a constituit o revoluţie în cinematografie, cu impact crucial în viitorul celei de-a şaptea arte. Tehnica de filmare deep focus, structura non-lineară a scenariului, efectele speciale, montajul impecabil, machiajul care a făcut posibil ca Orson Welles, în vârstă de 25 de ani, să joace în rolul unui Kane de diferite vârste, l-au ridicat pe acest tânăr regizor, actor şi scenarist, deja celebru după episodul cu“Razboiul lumilor“ la radio, la rangul de maestru al cinematografiei.
CINEMATECA