inovatii tehnologice
Printarea 3D sau producerea de obiecte prin aditivi este un proces de creare a unui obiect solid de orice dimensiune dintr-un model digital. Imprimarea 3D se îndeplinește folosindu-se un proces aditiv, unde mai multe straturi de material sunt adăugate în forme diferite. Imprimarea 3D este considerată ca fiind o metodă distinctă și complet nouă față de tradiționalele metode uzuale de eliminare a materialului, cum ar fi cele prin tăiere sau săpare.
Practic, imprimanta 3D este un robot industrial limitat care este capabil de a opera acel proces esențial de adiție folosindu-se de un program computerizat. Imprimarea 3D este de 4 feluri:
1. cu cerneală - este o poreclă inexactă, dar de obicei se referă la obiecte realizate folosind tehnologia cu jet de cerneală în trei dimensiuni. Așa cum și numele implică, este un văr aproapiat al tipăririlor 2D tradiționale. Aceste imprimante operează prin stratificarea de praf, un substrat de pulbere și legarea cu adeziv pigmentat a acestora. Aceasta este singura tehnologie de imprimare 3D capabilă de imprimare color.
2. prin depozite topite - creează modele prin încălzirea și extrudarea unui filament din material plastic sau orice metal (in aceeași categorie intră și imprimarea granulară)
3. prin stereolitografie - produce modele prin trasarea unui fascicul de lumină UV pe un bazin fotosensibil de lichid. De-a lungul timpului partea trasată cu UV este coborâtă în baie și obiectul final este produs. Beneficiul major al acestei tehnologii este nivelul ridicat de detaliu și de suprafață finisată pe care acesta o permite. Tehnologia stereolitografică oferă, de asemenea, cel mai interesant mod de dezvăluire a produsului. Odată ce partea imprimată este terminată, aceasta este ridicată elegant din soluția fotopolimer. Finisajul este mult mai bun în comparație cu eliminarea de praf sau material in exces pe care alte sisteme o au la bază.
4. selectivă cu laser de sintetizare - este uniunea perfectă dintre imprimarea 3D și lasere. Procesul este similar cu stereolitografia înlocuind lumina UV cu un laser și o cuvă de lichid cu o bază sub formă de pulbere. Beneficiul major al SLS este abilitatea de a produce piese dintr-o varietate de materiale, de la materiale plastice la ceramică sau metale. În unele cazuri tehnologia SLS poate fi utilizată în loc de alte procese de prelucrare mai scumpe.
imprimarea