17420_A4 seizoensbrochure_2024_2025_PR | Page 11

/

KLARINETKWARTETTEN / EEN ENKELTJE MANNHEIM-BUDAPEST

ROELAND HENDRIKX ENSEMBLE

Goethe zei ooit dat het strijkkwartet hem van alle instrumentale muziek het liefst was : “ men hoort vier intelligente mensen die zich met elkaar onderhouden , en gelooft iets van hun conversatie te begrijpen ”. Goethe had het weliswaar over het strijkkwartet , maar van het klarinetkwartet vindt u na dit concert precies hetzelfde .

KLASSIEK

IN DE KAPEL

M

11
© BEN BROLET
Alleen : daar moeten we voor op reis . Naar Mannheim , waar vioolvirtuoos Carl Stamitz ( 1745-1801 ) in de schaduw van het beroemde Hoforkest zes klarinetkwartetten schreef . Het Roeland Hendrikx Ensemble speelt het eerste kwartet uit deze reeks . Met Mozart blijven we nog even in Mannheim ; hij schreef een fluitkwartet voor fluitist Ferdinand de Jean , die hij had leren kennen in de entourage van … het Mannheim Orkest . In dit programma hoort u een bewerking van dit kwartet voor klarinet .
Dan trekken we naar Eisenstadt , op de grens van Oostenrijk en Hongarije , naar een leerling van Mozart , Johann Nepomuk Hummel ( 1778-1837 ). Ook hij schreef een klarinetkwartet , dat duidelijk een brugwerk is tussen Classicisme en Romantiek .

Met Hongaar Rezsó ´ Kókai ( 1906-1962 ) betreden we de 20ste eeuw , en belanden we in Budapest . Kókai ’ s Quartettino ( 1952 ) is een juweel van neoklassieke innigheid : qua vorm smaakt het naar Stamitz , Mozart en Hummel , maar qua sfeer ademt het in elke frase Slavische rapsodische weemoed uit . /

ZONDAG 29 SEPTEMBER 2024 / 11U / KERK BETHANIE / VRIEND 14 EURO / VVK 16 EURO / KASSA 18 EURO
KLARINET ROELAND HENDRIKX VIOOL NICOLAS DUPONT ALTVIOOL SANDER GEERTS CELLO SÉBASTIEN WALNIER
www . roelandhendrikx . com / rh-ensemble