17 . HAFTA 1 . SINIF ETKİNLİKLERİ
DUYGU KUTUSU
Gelişim Alanı
Yeterlik Alanı Kazanım / Hafta
Sınıf Düzeyi
Süre
Araç-Gereçler
Uygulayıcı İçin Ön Hazırlık
Sosyal Duygusal
Duyguları Anlama ve Yönetme
Duyguların ; beden diliyle , davranışlar ve yaşanan olaylarla ilişkisini kurar . / 17 . Hafta
1 . Sınıf
40 dk ( Bir ders saati )
1 . Çalışma Yaprağı-1 2 . Küçük kutu .
1 . Çalışma Yaprağı-1 ’ de yer alan duygu görsellerinin her biri kesilerek kutu içine konulur .
1 . Uygulayıcı tarafından “ Sevgili öğrenciler , son üç haftadır yaşadığımız duyguları fark etme , duygularımızı uygun olan ve olmayan biçimde ifade etmeye yönelik etkinlikler gerçekleştirdik . Bugün de duygularımızı beden dilimizle , davranışlarımızla ve yaşadığımız olaylarla ilişkilendirmeye çalışacağız .” şeklinde bir açıklama yapılır .
Süreç ( Uygulama Basamakları ):
2 . Uygulayıcı tarafından tüm öğrencilerin rahatça görebileceği bir yerde şaşkın bir ifade ile 5 saniye kadar dona kalınır ve ardından şu sorular öğrencilere yöneltilir .
• Sizce donakaldığım zaman hangi duyguyu yaşamış olabilirim ?
• Bunu nasıl anladınız ?
3 . Uygulayıcı tarafından duyguların jest , mimik ve beden dili aracılığıyla nasıl ifade edilebileceğine yönelik örnekler verilir . Bu süreçte uygulayıcının kendi beden diliyle Çalışma Yaprağı-1 ’ de yer almayan duygulardan birkaç tanesini kullanarak örneklendirilmesine dikkat edilir .
4 . Sonrasında öğrencilerin duygu ve beden dili arasındaki bağı fark etmeleri için aşağıdaki yönerge verilir :
“ Birazdan müzik eşliğinde yürüyeceksiniz . Size bir duygu ifadesiyle sesleneceğim . Müziği durdurduğumda o ifadeyi beden dilinizle yansıtarak donakalacaksınız ”.
5 . Öğrencilerin müzik eşliğinde yürümeye başlaması sağlanır . Uygulayıcı tarafından müzik durdurulup “ kızgınlık ” diye seslenildiğinde , öğrencilerden “ kızgın ” bir beden dili ile donakalmalarını istenir . Aynı adımlar ‘ neşetiksinme-heyecan-kıskançlık ’ duyguları için de izlenir .
6 . Uygulayıcı tarafından “ Yaşadığımız duygular yüzümüze ve bedenimize bir fotoğraf karesi gibi yansır . Bu fotoğrafa bakarak kişinin hangi duyguyu
110