15 . HAFTA 1 . SINIF ETKİNLİKLERİ
PERDE ARKASINDAKİ DUYGULAR
Gelişim Alanı
Yeterlik Alanı Kazanım / Hafta
Sınıf Düzeyi
Süre
Araç-Gereçler
Uygulayıcı İçin Ön Hazırlık
Sosyal Duygusal
Duyguları Anlama ve Yönetme
Duyguların uygun olan ve olmayan ifade etme biçimlerini ayırt etme . / 15 . Hafta
1 . Sınıf
40 dk ( Bir ders saati )
1 . Çalışma Yaprağı-1 2 . Çalışma Yaprağı-2 3 . Çalışma Yaprağı-3 4 . Çalışma Yaprağı-4 5 . Makas 6 . Yapıştırıcı 7 . 20 cm uzunluğunda iki adet çöp şiş 8 . Dikdörtgen kutu 9 . El feneri 10 . Yağlı kâğıt / tül 11 . Mukavva
1 . Çalışma Yaprağı- 3 ’ de verilen Karagöz ve Hacivat görselleri kesilir . Kesilen Karagöz ve Hacivat görselleri mukavva üzerine yapıştırılır . Mukavva üzerine yapıştırılan görsel kıyılarından kesilerek düzeltilir . Karagöz ve Hacivat maketinin orta kısımlarına çöp şiş yapıştırılır .
2 . Dikdörtgen kutunun arka ve ön kısımları kesilir . Ön kısmı yağlı kâğıt ya da tül ile kaplanır .
3 . El feneri ile perdeye ışık yansıtılır .
Süreç ( Uygulama Basamakları ):
1 . Öğrencilere “ Bugün sizleri mükemmel bir ikiliyle tanıştıracağım . ( Öğrencilere maket gösterilerek ) Bu Karagöz bu da Hacivat . Daha önce bu ikili ile tanışmış mıydınız ?” yönergesi verilerek etkinlik sürecinde gerçekleştirilecek perde oyunu hakkında öğrencilere bilgi verilir .
2 . Öğrencilerin paylaşımları alındıktan sonra , ışık perdeye yansıtılır . Sağ ele Hacivat maketi sol ele Karagöz maketini alınır . Çalışma Yaprağı-1 ’ deki Karagöz ve Hacivat diyalogları sıralarına uygun bir şekilde takip edilerek farklı ses tonlarında ( Karagöz ’ ün sesi daha kalın ve kaba , Hacivat ’ ın sesi ise daha ince ve kibar ) okunur .
97