1. Sınıflar | Page 139

6 . Tartışma soruları cevaplandıktan sonra aşağıdaki açıklama ile etkinlik sonlandırılır .
Süreç ( Uygulama Basamakları ):
7 . “ Öğrenme çalışmalarında önünüze çeşitli engeller çıkacaktır . Bu durum zaman zaman başarısız olmanıza neden olabilir . Bu çok doğaldır . Tüm insanlar bu başarısızlıkları yaşar . Öğrenme etkinlikleri bazen uzun soluklu ve zorlu olabilir . Bazen dikkat edilmediği için , bazen isteksizlikler bazen se sadece konu zor ya da bilinmez olduğu için başarısızlık yaşanabilir ya da hata yapılabilir . Okuma yazma çalışmaları sırasında zorlanıp hatalar yaptığınız , başarısızlık duygusuna kapıldığınız anlar olmuş olabilir . Sizin okuma yazma yolculuğunuz veya Edison ’ un ampulü icat etme çalışmaları gibi süreçlerde yaşanan başarısızlıklar ya da yapılan hatalar size yol gösterebilir . Edison ’ un da bahsettiği gibi başarısızlıklar başarıya giden yolda birer adımdır . Önemli olan planlı çalışmaya devam etmek ve başarıya ulaşmak için çabalamaktır . Bu çaba sizi hedefinize ulaştıracaktır .”
Kazanımın Değerlendirilmesi :
1 . Öğrencilerden birer kısa tekerleme öğrenmeleri istenir . Bu tekerlemeyi öğrenirken kaç kez hata yaptıkları , başarısız olduklarını bir büyüklerinin yardımıyla not etmeleri istenir . Tekerlemeler sınıfta okunur . Hataların sonunda tekerlemeyi ezberleyip okuyabildiklerinde nasıl hissettikleri sorularak üzerinde konuşulur .
1 . Etkinlik uygulanırken başarısızlıklara eleştirel şekilde yaklaşmamak önemlidir . Öğrenciler paylaşmak istemezse konuşmaya zorlanmamalıdır .
Uygulayıcıya Not :
Özel gereksinimli öğrenciler için ;
1 . Çalışma Yaprağı-1 ’ deki yazıların puntosu büyütülerek ya da kontrast renkli bir zemine yapıştırılarak görme bakımından daha işlevsel hale getirilebilir .
2 . Tartışma soruları basitleştirilerek öğrencilerin katılımı desteklenebilir . 3 . Soruları yanıtlamaları için öğrencilere ek süre tanınabilir .
Etkinliği Geliştiren :
Osman Zafer GÜLER
159