02 2021 | Page 5

ARTIKKEL samfunnet rundt , og av planeten . Vi må ha et sted å være , og vi må ha rent vann , oksygen , sollys , skygge fra trærne , noe å spise . Men avhengigheten går ikke den andre veien . Miljøet og planeten vår er strengt tatt ikke avhengig av økonomisk vekst , eller Cloud og Big Data . Men kanskje kan bærekraftig og innovativ bruk av IT hjelpe oss å gjøre mindre skade på planeten .
Vår felles fremtid
Midt i dette endringsbildet , må vi forholde oss til en digital transformasjon . Vi må lære hva det innebærer , og vi må ta inn over oss at vi må gjøre kloke og bærekraftige valg , i en verden som er i hurtig endring . Bærekraft er definert til å være « Utvikling som imøtekommer dagens behov uten å ødelegge mulighetene for at kommende generasjoner skal få dekket sine behov .» Definisjonen er fra 1987 , og stammer fra arbeidet med « Vår felles fremtid », som vår egen Gro Harlem Brundtland var leder for .
Utdanning og innovasjon er også bærekraft
Men på 1980-tallet ble ikke dette perspektivet forstått fullt ut , og det var sjelden reflektert i styrerommene . Bærekraft tilhørte aktivister . I dag har vi utvidet forståelsen av bærekraft . Vi har fått 17 bærekraftsmål som trekker inn tematikker som fattigdomsbekjempelse , god utdanning , og innovasjon , i tillegg til mer kjente temaer som ( vern av ) livet i havet og stoppe klimaendringene . Når vi ser dette opp mot trippel bunnlinje som krever at vi ikke bare tar hensyn til en ( økonomi ), men tre dimensjoner ( miljø , samfunn , økonomi ), kan vi begynne å få fart på en mer avansert og treffsikker måte å jobbe med bærekraft .
Nye krav fra flere hold
Tankesettet fra Bruntlandkommisjonen har nå for alvor fått fotfeste i befolkningen . Kunder , leverandører , investorer og velgere stiller nye krav . EUs taksonomi stiller krav til rapportering . Virksomheter som tidligere har kunnet vifte bort tematikken , blir nå presset . Unge mennesker vil ikke lenger jobbe for de som ikke har adressert bærekraft .
Opprør i styrerommene
Det har også begynt å skje ting i styrerommene . Hos Oljegiganten ExxonMobil ble to klimaaktivister valgt inn i styret 26 . mai 2021 , til tross for kraftig motstand fra styreformann og administrerende direktør , Darren Woods . Shell ble dømt til å kutte 45 % av karbonutslippene sine i kampen mot klimaendringer innen 2030 . I Chevron gikk aksjonærene inn for reduserte utslipp i selskapet , og de stiller tilsvarende krav til sine kunder . Det internasjonale energibyrået ( IEA ) sa i en rapport 18 . mai at det bør bli slutt på å lete etter olje og gass .
PROSJEKTLEDELSE • NR . 2 2021 5