Щоденник Нареченої ЩН 4 для ел.журналу | Page 23

забувати , що те , що Бог з ’ єднав , чоловік не має права роз ’ єднувати : « Що , отже , Бог получив , людина нехай не розлучує » ( Мт . 19 : 6 ). Тому головними прикметами шлюбу Церква завжди вважала одність ( один , єдиний на все життя , поки смерть не розлучить ) і нерозривність ( людина не має права розривати те , що Бог поєднав у таїнстві вінчання ).
Церква завжди дуже обережно ставиться до висловлювань у справі шлюбних договорів чи контрактів , які можуть у своїх умовах мати прописані речі , які прямо чи непрямо підривають одну з цих двох прикмет — одність чи нерозривність . Наприклад , якщо договір містить слова « в разі розірвання шлюбу » чи подібні до них , то для свідомого християнина такі речі неприпустимі , оскільки розірвання шлюбу не має місця у християнській свідомості . Не може християнин йти до шлюбу , вінчатися , припускаючи , що він може розійтися чи як інколи можна почути « на всякий випадок », бо такий шлюб пошкоджує основу — одність і нерозривність .
ЦЕРКВА ДУЖЕ НАПОЛЯГАЄ НА СЕРЙОЗНОМУ ПРИГОТУВАННІ :
■ пройти навчання при храмі ,
■ читати духовно-психологічну літературу про родину і сімейне співжиття ,
■ пройти співбесіду зі священиком , щоб ще і ще раз священик мав спокій совісті , що він вінчає людей , які усвідомлюють , на що йдуть , а не просто двоє людей , які кажуть , що люблять один одного , а більше нічого не усвідомлюють про свої вчинки .
А також , щоб молодята знали , яку відповідальність вони на себе беруть в той момент . Часто такі особи кажуть , що любляться між собою , а відтак за рік скажуть , що вже не люблять , а ще за рік скажуть , що люблять когось іншого , і так далі . Церква , яка переживає за добро своїх вірних , бажає щасливого сімейного життя тим , які стараються жити по-християнськи і уповають на Господа Бога , і вважає підготовку до шлюбу як обов ’ язкову і конче необхідну . За всі роки мого священичого служіння , коли мав нагоду благословити численні шлюби , я щоразу переконуюсь у наступному : витривалість у шлюбі аж до смерті — це особлива божа благодать , лише Господь є гарантією цієї витривалості . Якщо Господь не тримає подружжя у єдності , то люди з часом починають один одному набридати , не терпіти , а інколи і ненавидіти . Наслідками є численні розлучення та родинні конфлікти . Тому слова з обряду таїнства подружжя в часі складання шлюбної присяги любові , вірності , чесності ( жінки , окрім цих трьох , обіцяють ще і послух ) є особливими , які ніколи не варто забувати і які вказують на джерело витривалості у шлюбі — « Так мені , Боже , допоможи , в Тройці святій єдиній і всі святі ».
Христина Дубей
23