Σχολικοί λαχανόκηποι-1 Oct. 2016 | Page 8

κηποι αποτελούν ένα πολύτιμο εκπαιδευτικό εργαλείο άρρηκτα συνδεδεμένο με τους στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης, όπως φαίνεται μέσα από την ομοιότητα των διαστάσεων( κοινωνική, οικονομική, οικολογική) που τους διέπουν.
Επιπρόσθετα η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στην Διακήρυξη της Χιλιετίας για την Βιώσιμη ανάπτυξη έθεσε 17 αναπτυξιακούς στόχους για την υλοποίηση των οποίων εισάγει την έννοια της « συλλογικής ευθύνης », την ανάγκη ύπαρξης μιας συλλογικής συνείδησης, απέναντι στο μέλλον του πλανήτη και στο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να ζήσουν με αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και ισότητα, στο δικαίωμα να ζουν ελεύθεροι και από άλλα είδη σκλαβιάς όπως είναι η πείνα, η φτώχια …. Ο δεύτερος από αυτούς τους στόχους είναι η εξάλειψη της πείνας, η διασφάλιση επισιτιστικής ασφάλειας και βελτιωμένης διατροφής και η προώθηση της βιώσιμης γεωργίας.
Με την παρούσα συλλογική έκδοση, που είναι ο τελευταίος από τους στόχους που είχαμε θέσει κατά την ίδρυση του Δικτύου το 2012, επιβεβαιώνεται ότι οι σχολικοί λαχανόκηποι είναι κατάλληλοι χώροι όπου εκτός από τις ιδέες της Αστικής Γεωργίας αναπτύσσονται οι ψυχοκινητικές δεξιότητες των μαθητών, διαμορφώνονται σχέσεις των μαθητών και της φύσης αλλά βελτιώνονται και οι μεταξύ τους σχέσεις. Μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων εργάζεται πάνω σε ένα κοινό στόχο. Οι νεαροί καλλιεργητές μαθαίνουν πρακτικές που προωθούν την ιδέα της σωστής διατροφής, την αξία διατήρησης των παραδοσιακών σπόρων, απομακρύνουν την ανασφάλεια της πείνας και της επισιτιστικής κρίσης. Μαθαίνουν να προσφέρουν τα προϊόντα του Κήπου τους, να τα αξιοποιούν « επιχειρηματικά » και σε μερικές περιπτώσεις να τα μετατρέπουν σε νόστιμα φαγητά. Μέντορες σε αυτήν την προσπάθεια, οι καθηγητές τους, οι συγγραφείς αυτού του βιβλίου.
Ευχαριστώ τον συνάδελφο βιολόγο Αλέξανδρο Πανταζίδη, που με έφερε κοντά στον βιολογικό κήπο καθώς και την κόρη μου Μαριάννα Πασχαλίδου για την πολύτιμη βοήθειά της στη διόρθωση, την επιμέλεια και την ηλεκτρονική μορφοποίηση αυτού του τόμου.
Καλώς ήρθατε στους Κήπους των Σχολείων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας.
Όπως λέμε και στο Δίκτυο « Καλλιέργησε μέρος της τροφής σου, μια γλάστρα είναι αρκετή ».
Ιωάννα Ντίνου Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής
Αύγουστος 2015
8