2 ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2023
Και ο επόμενος δήμαρχος είναι ...
Γράφει ο Πέτρος Περιμένης , μέλος της ΕΣΗΤΛΣΥΜ , αστρολόγος και μέντιουμ
Δεινόσαυροι πολιτικοί
Έχουν να περιμένουν κάτι νέο οι Νεοσμυρνιοί για αυτές τις δημοτικές εκλογές ; Η απάντηση είναι προφανής . Φυσικά και όχι . Οι υποψήφιοι δήμαρχοι , χωρίς εξαίρεση , ανήκουν στους δεινόσαυρους της πολιτικής . Βέβαια έχει και μεγέθη η πολιτική Τριασική περίοδος . Από τυραννόσαυρους και τρικετάρωψ μέχρι μικρούληδες βελοσιράπτορες . Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι … καινούργια πρόσωπα ΔΕΝ είναι , με τα κοινά του δήμου ασχολούνται χρόνια και οι ιδέες τους και οι πρακτικές τους είναι γνωστές . Έχουν να περιμένουν κάτι οι Νεοσμυρνιοί για αυτές τις δημοτικές εκλογές ; Μάλλον όχι . Με την πόλη χτισμένη στο 90 %, με άχρηστους ποδηλατοδρόμους , με έλλειψη υποδομών για την πλειονότητα του πληθυσμού , με κατεστραμμένα πεζοδρόμια και δρόμους γεμάτους λακκούβες , με βρωμιά στους δρόμους , ο επόμενος δήμαρχος λίγα έως τίποτα μπορεί να κάνει . Η πόλη χρειάζεται επανεκκίνηση και οι γνωστοί δεινόσαυροι έχουν αποδείξει λιγότερο ή περισσότερο ότι δεν τα καταφέρνουν , αφού κάποια στιγμή σε κάποιο πόστο , έχουν ασκήσει διοίκηση . Από αυτήν την διαπίστωση , εξαιρούνται οι παρατάξεις της Στροφής , της Λαϊκής Συσπείρωσης και η Πόλη Ανάποδα που δεν είχαν την δυνατότητα ακόμα να μας σώσουν , αν και κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να τους δοθεί . Και μάλλον εκεί κοντά ήμασταν με τον προηγούμενο εκλογικό νόμο , τον μόνο δίκαιο και δημοκρατικό νόμο στα χρονικά , πριν η ΝΔ με τον Θεοδωρικάκο αφορίσει κάθε έννοια λαϊκής βούλησης και για τα δικά τους κομματικά συμφέροντα τα κάνει μπάχαλο , κάτι που τελικά αναίρεσε το ΣτΕ .
Τα θετικά των υποψηφίων
Για να μην είμαι όπως αφοριστικός θα παραθέσω μόνο τα θετικά των υποψήφιων δημάρχων όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα . Τα αρνητικά σε άρθρο πριν τις εκλογές . Ο Γιώργος Κουτελάκης είναι ένας από τους δύο που γνωρίζουν τις διαδικασίες λειτουργίες ενός δήμου , με τρίτον να μην υπάρχει . ΌΛΑ τα έργα που βιώνουμε στην πόλη της τελευταίας εικοσαετίας είναι δική του σύλληψη . Είναι αγαπητός για έναν άγνωστο λόγο και αναμφισβήτητα δυνατός ομιλητής . Η Κλαίρη Δεληγιάννη , ως γυναίκα και ως μάνα είναι δυναμική όταν πρέπει και σίγουρα συνεννοήσιμη και συζητήσιμη , δίνοντας μια νότα καλαισθησίας στα θέματα . Ο Γιώργος Κρικρής , είναι χρόνια στην πολιτική και παράλληλα αυτό που η κοινωνία ονομάζει « νέος » στην ηλικία γεφυρώνοντας τους δύο πόλους με αρκετούς συνεργάτες να τον πλαισιώνουν . Ο Δημήτρης Πανταζής αν μη τι άλλο είναι επίμονος και σταθερός στις απόψεις του . Ο Θέμης Παυλόπουλος , σοβαρός και συγκεκριμένος , με πολιτική άποψη που ξεπερνάει τα όρια του δήμου Νέας Σμύρνης πλαισιώνεται από δοκιμασμένους δημοτικούς συμβούλους και χρεώνεται την πρωτοβουλία να είναι η πρώτη παράταξη και δεύτερη φορά που έχει γίνει η κατάθεση εναλλακτικής πρότασης προϋπολογισμού για τον δήμο Νέας Σμύρνης . Η Δήμητρα Νάνου , παρόλο που δεν έχει ανακοινώσει η ίδια την υποψηφιότητά της την στιγμή που γράφεται το άρθρο , είναι χαρακτηρισμένη « Αυτοδιοικητική », με παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης όσο και στη Περιφέρεια . Οι παρατάξεις της Λαϊκής Συσπείρωσης και της Πόλης Ανάποδα δεν έχουν ουσιαστικά επικεφαλής , όμως τα μέλη τους ακολουθώντας ένα διαφορετικό σκεπτικό συλλογικής διοίκησης επισημαίνουν τα κακώς κείμενα της διακυβέρνησης του Δήμου .
Και ποιος θα βγει δήμαρχος
Καταρχήν να επισημανθεί ότι το πρόσωπο του υποψηφίου δημάρχου έχει κάποια αξίαγια τις φωτογραφίες σίγουρα- η οποία όμως περιορίζεται στην εσωτερική διοίκηση της παράταξης , η οποία είναι σημαντική ΜΕΤΑ τις εκλογές . ΠΡΙΝ τις εκλογές αξία έχουν οι ψηφοσυλλέκτες υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι . Μην ξεχνάμε ότι στην Νέα Σμύρνη , όπως και αλλού , όταν σταυρώνεις κάποιον δεν το κάνεις για τις πολιτικές του θέσεις ή τη προσφορά του στην πόλη . Το κάνεις διότι τον είχες δάσκαλο στο σχολείο , σου έφτιαξε το πεζοδρόμιο έξω το σπίτι σου και μόνο εσένα και τέλος πάντων τον έχεις δει περισσότερες φορές και δεν γνωρίζεις άλλον . Δεδομένης αυτής της μέτρησης , τρεις είναι οι παρατάξεις οι οποίες θα μπορούν να διεκδικήσουν ουσιαστικά τον δήμο Νέας Σμύρνης . Οι παρατάξεις Κουτελάκη , Δεληγιάννη και Νάνου . Ο Κουτελάκης είναι brand name , η Δεληγιάννη θα κληρονομήσει το μεγαλύτερο μέρος της παράταξης Τζουλάκη- πρώην Κουτελάκη και η Νάνου με την βοήθεια του Κούπα και άλλων δεξιών παραγοντίσκων θα συσπειρώσει σε ικανοποιητικό βαθμό την δεξιά της πόλης . Βέβαια , η Νάνου μπορεί να μην κατέβει καν ως υποψήφια ή να κατέβει μέχρι την καταληκτική ημερομηνία των προθεσμίας υποβολής ψηφοδελτιών και μετά να παραιτηθεί από την διεκδίκηση . Οι υποψήφιοι των τριών παρατάξεων ένεκα δεινοσαυριάσης και άλλων λόγων έχουν μετρηθεί και ΑΝ τελικά κονταροχτυπηθούν για τον δημαρχιακό θώκο , την ‘ Α Κυριακή αναμένεται να λάβουν κοντινά ποσοστά που κυμαίνονται ανάμεσα στο 20 % με 25 %. Και κάπου εδώ δημιουργείται το πρόβλημα και το ερώτημα : ποιος θα είναι ο τρίτος που ΣΙΓΟΥΡΑ θα είναι αντιπολίτευση από την Ά Κυριακή . Να συμπληρώσω ότι για τους περισσότερους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους που γνωρίζουν μετράνε σταυρούς δεν υφίσταται το σενάριο αν θα εκλεγούν ή όχι , αλλά ΑΝ θα είναι διοίκηση ή όχι . Οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι που δεν γνωρίζουν την διαδικασία και βάζουν υποψηφιότητα για πρώτη φορά , είναι απλά λάδι στην ψηφοθηρική κρεατομηχανή των παρατάξεων . Επανερχόμενος πίσω στο σενάριο της Ά Κυριακής και βάσει της μέτρησης των ιστορικών αποτελεσμάτων , ο μόνος σίγουρος της Ά Κυριακής είναι η παράταξη του Κουτελάκη , με μία από τις παρατάξεις της Δεληγιάννη και Νάνου να ετοιμάζονται για ΣΙΓΟΥΡΑ για την αντιπολίτευση . Από εκεί και πέρα οι απόψεις διίστανται . Η τρίτη « θηλυκή » παράταξη θα στηρίξει τον Κουτελάκη ή την άλλη ;
Σενάριο Ά : Κουτελάκης – Δεληγιάννη
Η Νάνου είναι εκτός διοίκησης . Το
Εκτύπωση Μαριάνθη Ανδρίκου