2 ΠΟΛΙΤΙΚΑ
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2022
Μνηστήρες , επετηρίδα , αλεξιπτωτιστές θα βάλουν « πολύ νερό στο κρασί τους »
Γράφει ο Δημήτρης Πετρόπουλος , Μέλος της ΕΣΗΤΛΣΥΜ
Το πρόβλημα στη φυσική συνέχεια μιας παράταξης- όταν αυτό απαιτείται - ονομάζεται έλλειψη ομαδικότητας αλλά και έλλειψη ισχυρού ερείσματος νέου επικεφαλής . Συνήθως οι παρατάξεις , ειδικά οι « ανεξάρτητες », είναι ένα σύνολο δημοτικών συμβούλων διαφορετικών πολιτικών διαδρομών με κάποιους να έχουν γίνει ομάδα λόγω της παρόδου ετών και κάποιους να βρίσκονται εκεί λόγω των ιδεών η του έργου που επιθυμούν ν προσφέρουν η που προσέφεραν . Παράλληλα όλοι έχουν το κοινό κριτήριο της συμπόρευσης στην παράταξη που επέδειξε προεκλογικά παράσταση νίκης . Άλλοι πάλι αναλόγως εκλογικού νόμου βολεύονται με συνεργασίες και θέσεις ευθύνης που μπορεί και να μην δικαιούνται - Βάση εμπειρίας- αλλά για πολιτικούς λόγους να έλαβαν . Κάπου εκεί εμφανίζονται οι όροι επετηρίδα και φιλοδοξίες . Άγραφος κανόνας ο ένας , υγιής επιθυμία ο άλλος . Στην επετηρίδα δύσκολα συμπίπτει κανείς με άλλους , ενώ η φιλοδοξία δεν έχει timing . Παράλληλα υπάρχει και ο λεγόμενος παραγοντισμός δηλαδή η προσπάθεια ελέγχου καταστάσεων και όχι προσπάθεια ανάληψης ηγεσίας . Ο αλεξιπτωτιστής θα αναφερθεί ελάχιστα , αρχικά διότι δεν είναι αποτελεσματική πρακτική σύμφωνα με την ιστορία και κατά δεύτερον διότι μέχρι να πατήσει στη γη είναι άγνωστος χωρίς ενεργητικό αλλά βεβαίως και χωρίς παθητικό . Η φιλοδοξία έρχεται συχνά λανθασμένα σε κόντρα με την επετηρίδα αλλά κυρίως έρχεται σε κόντρα με τον ίδιο της τον εαυτό , μια και δεν έχει , αν και θα έπρεπε , φρένο . Πολλές φορές η φιλοδοξία σταματάει μόνο με σημάδια αποτυχίας τα οποία όμως ο φιλόδοξος αν είναι και λογικά σκεπτόμενος τα προεξοφλεί κάποια στιγμή , σταματώντας έτσι την κατά τα αλλά φυσιολογική επιθυμία εξέλιξης . Κάπου εκεί εμφανίζεται η επετηρίδα . Βεβαίως , παράγοντες όπως η εμπειρία , η οικονομική ευχέρεια , η ηγετική η έστω διαχειριστική προσωπικότητα , οι
ισορροπίες και γενικότερα η ικανότητα « ελέγχου των αρμών της εξουσίας »* είναι στοιχεία που θα κάνουν στιβαρή της σειρά στην επετηρίδα . Στην επετηρίδα δεν υπάρχουν οφειλές ούτε υποσχέσεις υπάρχει μόνο βιογραφικό γραπτό και άγραφο . Επανερχόμενος όμως ο παραγοντισμός ίσως δημιουργήσει τακτικά προβλήματα στην επετηρίδα ειδικά αν αυτή δεν πείθει και πολύ . Αν το κοινοβούλιο είναι ένας καθρέφτης πολιτικής και χειρισμού τέτοιων καταστάσεων , έχει περίτρανα αποδειχθεί πως η δημιουργία νέων σχηματισμών αλλά με έντονο το στοιχείο της παλαιότητας εσωτερικά , είναι πιθανόν ένας τρόπος διαφυγής από συνδυασμούς που κρίνονται εσωτερικά ότι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν φιλοδοξίες και απαιτήσεις . Η περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ που συγκέντρωσε πολλά στελέχη του τότε ΠΑΣΟΚ και πήρε τις εκλογές είναι χαρακτηριστική , δεδομένου του πολιτικού κόστους της τότε ΝΔ αλλά και των “ αξέχαστων ” υποσχέσεων της αντιπολίτευσης . Είναι γνωστό άλλωστε πως οι βουλευτές βγάζουν πρωθυπουργό και όχι το αντίστροφο . Στην πολιτική αν έχεις διέξοδο έχεις και επιλογές . Αν δεν έχεις διέξοδο απλά παραγοντίζεις βραχυπρόθεσμα ανούσια και πολλές φορές με προσωπικό κόστος . Οι τελικές επιλογές πάντως είναι πολύ περιορισμένες και είναι και γνωστές : μέσα , έξω , η απέναντι , αν βέβαια υπάρχει απέναντι . Γιατί αν δεν υπάρχει μπορεί να ικανοποιεί τους μέσα αλλά τους περιορίζει κατά μια τις επιλογές που γίνονται ακόμη λιγότερες καθώς και η επιλογή έξω είναι συνήθως εκτός . Λύσεις υπάρχουν φυσικά αν οι παράγοντες που νομίζουν ότι κάτι κάνουν , αποφασίσουν απλά να διαπραγματευτούν με τους εσωτερικούς φιλόδοξους και να επιλέξουν . Η άρνηση για την άρνηση έχει κοντά πόδια και ουέ και αλίμονο για τα πολιτικά προφίλ αν οδηγήσει σε κινήσεις είτε πανικού είτε κυβίστησης όσο και αν αυτό συμβαίνει συχνά . « Jump ship » το λένε οι Άγγλο-σάξονες αυτό και δεν είναι τιμητικό . Βεβαίως υπάρχουν ικανοί και ικανότεροι αλλά αυτό δεν το θυμόμαστε με το πολιτισμό πιστόλι στον κρόταφο .
Αλλά φυσικά οι παράγοντες κρύβονται και κρίνονται διότι λίγα πράγματα δεν γίνονται άμεσα γνωστά . Το μεγαλύτερο λάθος είναι να αγνοείς την πάροδο του χρόνου . Προσωπικά ο γραφών πάντα αναγνώριζε θετικά , ως προς το ενωτικό τους εσωτερικό προφίλ , τις παρατάξεις μπετόν αρμέ , διότι δεν αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα η τα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά και άμεσα πίσω από κλειστές πόρτες . Τα πολιτικά πιστεύω τους είναι βέβαια κάτι τελείως διαφορετικό . Άλλωστε για να χάσεις η να κερδίσεις πρέπει να φτάσεις στην εκκίνηση μπετόν αρμέ για οποίος λόγους και αν το έχεις καταφέρει . Βεβαίως πρέπει και να έχεις μελετήσει και τους άλλους που ξεκινούν μαζί σου διότι μόνος του κανείς δεν έτρεξε και ο αγώνας αυτός δεν θεωρεί επιτυχία τη δεύτερη θέση . Τέλος ας μην ξεχνάμε ότι στον πραγματικό στίβο βασίζεσαι στη δίκη σου ικανότητα και δυνάμεις ενώ στην πολιτική βασίζεσαι πολύ και σε δυνάμεις τρίτων που πρέπει να πεισθούν . Σκοπός του άρθρου δεν είναι να φωτογραφίσει ούτε φυσικά να κατονομάσει , διότι ακόμη έχουν να « βάλουν πολύ νερό στο κρασί τους » αρκετοί σε οποία κατηγορία και αν ανήκουν σε αυτή τη φάση … Είναι γνωστό ότι στην πολιτική , κάθε στιγμή , είτε είσαι φιλόδοξος , είτε αλεξιπτωτιστής , είτε ψηλά στην επετηρίδα , υπολογίζεις τη σχέση ατομικού κόστουςοφέλους και εκεί είναι που « βάζεις το νερό στο κρασί σου » αν τελικά χρειάζεται , πάντα για …. το καλό του τόπου . * κάποιος άλλος το πρώτο είπε !
Εκτύπωση Μαριάνθη Ανδρίκου