Προφήτης της Νέας Σμύρνης τεύχος 72 Ιανουάριο 2021 Ιανουάριος 2021 | Seite 6

6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2021
στον Πανιώνιο και ως γνήσια Νεοσμυρνιώτισα αναγνωρίζει μόνο μία πλατεία ! Επίσης αναφέρει για την πόλη μας « Είμαστε κοντά στην θάλασσα αλλά και στο κέντρο . Δεν θα άλλαζα ποτέ τη Νέα Σμύρνη για να μείνω αλλού » Τι θα άλλαζε στην πόλη μας ; « Θα άλλαζα τις υποδομές της καθαριότητας . Με ενοχλεί που βλέπω τους περισσότερους κάδους να είναι χαλασμένοι , διαλυμένοι θα έλεγα . Με ενοχλεί που δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί κάδοι ανακύκλωσης στις γειτονιές . Επίσης , θα έκανα μαγικά για να τελειώσουν τα έργα που δεν θυμάμαι καν πριν πόσα χρόνια έχουν ξεκινήσει … ευτυχώς δεν μας έχουν κάνει ανέκδοτο από άλλες συνοικίες . Οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια πρέπει να φτιαχτούν … υπάρχουν τραυματισμοί ηλικιωμένων ανθρώπων … Τέλος , τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα πάνω στα πεζοδρόμια … εμποδίζουν σημαντικά τη διάβαση των πεζών ». Στην ερώτηση μας για το ποια εποχή η Νέα Σμύρνη ήταν στα καλύτερά της , η απάντηση δεν ήταν ακριβής αλλά μας τοποθέτησε σε μια εποχή ορόσημο για την πόλη μας η οποία άλλαξε τα δεδομένα .« Αρκετά χρόνια πριν … δεν υπήρχαν τόσες πολυκατοικίες … όταν άλλαξε ο συντελεστής δόμησης χάσαμε κατά έναν πολύ μεγάλο βαθμό την ομορφιά που είχε η Νέα Σμύρνη . Δεν μπορώ να καθορίσω χρονικά . Σίγουρα τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουμε αρχίσει και παίρνουμε πολύ την κατηφόρα ». Όσον αφορά την απόφαση του Δήμου να
απαγορεύσει την είσοδο των σκυλιών στο Άλσος , η φιλόζωη γυμνάστρια αναφέρει : « Αυτό είναι θέμα για χρόνια από όσα γνωρίζω . Εννοείται ότι δεν συμφωνώ επειδή έχω σκυλιά . Δεν συμφωνώ γιατί ο νόμος για τα κατοικίδια ορίζει πως εφόσον είναι δεμένα με λουρί , επιτρέπονται παντού , άρα , δεν καταλαβαίνω που στηρίχτηκε ο δήμος για να απαγορεύσει την είσοδό τους στο Άλσος » Για ολόκληρη τη συνέντευξη και το τεστ γνώσεων για τη Νέα Σμύρνη μπορείτε να ανατρέξετε στο you tube πληκτρολογώντας « Κάντο μαζί μας 14-12-20 » Η δεύτερη μας καλεσμένη , η Κατερίνα ζει πολλά χρόνια στην πόλη μας , τα περισσότερα στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Φωτεινής . Έχει την οικογένεια της , είναι πολεοδόμος χωροτάκτης και εργάζεται στην περιφέρεια . Την ρωτήσαμε ποιο είναι το status της Νέας Σμύρνης και μας απάντησε ότι είναι πολύ καλό κυρίως λόγο της προνομιακής θέσης της πόλης μας χωροταξικά αλλά και λόγω των αστικών πληθυσμών και των ευκατάστατων οικογενειών που είχαν έρθει στη Νέα Σμύρνη , η οποία παραμένει σχετικά όμορφη παρά τις προσπάθειες των κατοίκων της να την ασχημύνουν εξαιτίας της « πολλής αλλά όχι και τόσο σεβαστικής αγάπης για την πόλη !» Αυτό που δε θα άλλαζε ποτέ είναι η θέση της πόλης την οποία θεωρεί ιδανική αλλά θα άλλαζε Επειγόντως (!) το συντελεστή δόμησης προς τα κάτω ! Στη συζήτηση μας σχετικά με την πλατεία και πως την προτιμά μας είπε ότι τη προτιμά με λίγο κόσμο και λίγα τραπεζοκαθίσματα ! Ενώ τόνισε την ανάγκη που υπάρχει για περισσότερους ελεύθερους χώρους ! Στο τελευταίο κομμάτι της συνέντευξης μας με την Κατερίνα συζητήσαμε σχετικά με τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας , μας είπε λοιπόν ότι « πρέπει στην πόλη μας να γίνονται περισσότερα πολιτιστικά δρώμενα αλλά πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός και συγκεκριμένη στοχοθεσία ! Μπορεί κάποιος να αποτιμήσει ποια ήταν τα οφέλη των συναυλιών τύπου Ρουβά και Βίσση στη πλατεία ; Η πλατεία δεν είναι μέρος για να τραγουδάνε καλλιτέχνες βεληνεκούς Ρουβά ,… τα μεταξωτά εσώρουχα θέλουν ….!. όποιος κάνει αυτούς τους σχεδιασμούς θα πρέπει να κρατάει τη μπάλα χαμηλά » Συνέχισε σε ότι αφορά τα πολιτιστικά και κυρίως τις Ιωνικές γιορτές του Άλσους λέγοντας μας ότι « αγαπώ το θέατρο αλλά οι χώροι που έχουμε είναι Ακατάλληλοι ! Δεν υπάρχουν οι σωστές υποδομές , διάβασα στο πρόγραμμα του δήμου ότι υπήρχε πρόβλεψη για κατασκευή θεάτρου αλλά θα είναι Απολύτως Παράνομο αν συμβεί ». Τέλος τόνισε ότι θα πρέπει όλοι μας να πληρώνουμε εισιτήριο είτε δημότες είτε όχι γιατί αλλιώς δεν το εκτιμούμε . Για ολόκληρη τη συνέντευξη και το τεστ γνώσεων για τη Νέα Σμύρνη μπορείτε να ανατρέξετε στο you tube πληκτρολογώντας « Κάντο μαζί μας επεισόδιο 2 ».

Μελετώντας τον αντίκτυπο της κρίσης του COVID-19

Γράφει η Στέλλα Ατματζόγλου , Μέλος ΕΣΗΤΛΣΥΜ

Μελετώντας τον αντίκτυπο της

κρίσης εξαιτίας του COVID-19 στους ανθρώπους , βλέπουμε πως υπάρχουν μακροπρόθεσμες κοινωνικοοικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις . Ζήτησα τυχαία από ανθρώπους από το εξωτερικό , που ζουν στην Ελλάδα , να μου περιγράψουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους , για το πώς βιώνουν την πανδημία και τα συνεχή αυστηρά lockdowns των τελευταίων μηνών . Αμέσως έλαβα τα πρώτα μηνύματα με μεγάλη ανταπόκριση από περίπου 40 ανθρώπους . Τα συναισθήματα δεν έχουν ηλικία , φύλο ή εθνικότητα . Η αύξηση του φόβου και του άγχους μεταξύ των ανθρώπων , λόγω της αβεβαιότητας της νόσου , συνδυάζεται με τα ανασταλτικά μέτρα , όπως απαγορεύσεις και καραντίνες . Οι περισσότεροι , οι οποίοι μένουν πλέον στην Ελλάδα εξέφρασαν πως νιώθουν απογοήτευση , θυμό , στρες για τα οικονομικά τους , θλίψη , μελαγχολία , καταπίεση , μοναξιά , κατάθλιψη , φόβο για το μέλλον , ενώ κάποιοι έχουν ανάμεικτα συναισθήματα και δεν ξέρουν τι πρέπει να νιώσουν . Η κατάσταση έχει γιγαντώσει τα προβλήματα που μπορεί να προϋπήρχαν .
Ο Charim είναι τηλεργαζόμενος : « Δουλεύω στο σπίτι , τελειώνω αργά , χωρίς να βγαίνω