Προφήτης της Νέας Σμύρνης τεύχος 41 Ιούνιος 2017 Ο Προφήτης τεύχος 43 Οκτώβριος 2017 | Page 9

9 ΑΠΟΨΗ

9 ΑΠΟΨΗ

28 Οκτωβρίου 2017
Πώς Μπορείτε Να Κρατήσετε Ζωντανή Μια Σχέση Μετά Τον Ερχομό Ενός Παιδιού ;
Της Γεωργίας Τσιάκου Συμβούλου Ψυχικής Υγείας
Η μετάβαση από την ύπαρξη ενός ζευγαριού σε μια « οικογένεια » θα σας γεμίσει με χαρά , αλλά πιθανότατα θα μετατρέψει και τον κόσμο σας ανάποδα ! Καθώς εσείς και ο σύντροφός σας προσαρμόζεστε στις νέες σας ευθύνες ως γονείς , θα βρείτε ότι έχετε λιγότερο χρόνο ο ένας για τον άλλο ( ναι , από αυτόν που ήδη ήταν μειωμένος λόγω δουλειάς και υποχρεώσεων ). Πώς διατηρείτε τη σχέση σας ισχυρή όταν το νέο σας μωρό απαιτεί τα συναισθήματα , το χρόνο και την ενέργεια σας λοιπόν ; Τι μπορείτε να κάνετε για να μείνετε κοντά ;
Όπως κάθε σχέση έτσι και η συγκεκριμένη χρειάζεται δουλειά και από τις δύο πλευρές . Κάθε μέρα , δεν έχει σημασία πόσο κουρασμένοι είστε , ξοδέψτε χρόνο με τον σύντροφό σας για να μιλήσετε για την ημέρα σας , τα συναισθήματά σας και τις ανησυχίες σας . Μην ξεχνάτε μια γρήγορη αγκαλιά ή ένα φιλί : μπορεί να μην σας κάνουν και τόση εντύπωση αλλά κρατάνε μια σωματική και καταπραϋντική επαφή με τον άλλον που του δίνει κουράγιο και αποδοχή . Μην παίρνετε το σύντροφό σας ως δεδομένο , είναι εύκολο απλά να βαρεθείτε , ειδικά εάν είστε μαζί πολύ καιρό .
Προσπαθήστε να στηρίξετε και να ενθαρρύνετε το ταίρι σας και φροντίζετε να μιλάτε για διάφορα θέματα και εκτός από τα του παιδιού . Το πιο σημαντικό πράγμα σε κάθε σχέση είναι η επικοινωνία . Εάν συνεχίσετε να μιλάτε και να είστε ειλικρινείς μεταξύ σας , θα διατηρήσετε αυτόν τον ισχυρό δεσμό . Γιατί όταν υπάρχει ένα γερό οικοδόμημα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αγάπης στο ζευγάρι τότε μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές που εμπεριέχονται στο μεγάλωμα ενός παιδιού .
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν τέλειοι « νέοι » γονείς . Γι ’ αυτό και θα σας πρότεινα να μην παίρνετε τα πράγματα πολύ στα σοβαρά και να αφήσετε κάτω τη σφεντόνα που έχετε έτοιμη για τον σύντροφό σας . Τα αμοιβαία « κατηγορώ » και τα παράπονα δε θα σας βγάλουν πουθενά και αντιθέτως θα δημιουργήσουν μια διάθεση απομάκρυνσης . Εάν γίνεστε για πρώτη φορά γονείς , ζητήστε από έναν έμπειρο να σας εξηγήσει τι να περιμένετε ( αυτό ισχύει είτε είστε ο πατέρας είτε η μητέρα : όλοι βοήθεια θέλουμε ...). Σε ότι αφορά το παιδί μην μονοπωλείτε είτε από τη μία πλευρά είτε από την άλλη . Φροντίστε όσα περισσότερα το αφορούν να τα κάνετε Μαζί . Αυτό σας δένει καθώς συμμετέχετε ενεργά και οι δύο , οι ευθύνες και η κούραση μοιράζονται αλλά ταυτόχρονα μοιράζεται και η ευχαρίστηση . Απ ’ την άλλη προσπαθήστε εάν μπορείτε να κλέβετε πάντα λίγο χρόνο μόνοι σας , ως ζευγάρι : το ότι ήρθε το παιδί δε σημαίνει σε
καμία περίπτωση ότι θα έπρεπε να χάσετε την ερωτική και την ατομική σας ταυτότητα . Ίσα ίσα που μια υγιή ισορροπία θα ήταν και το καλύτερο παράδειγμα για τον νέο άνθρωπο που « ρουφάει » σα σφουγγάρι ερεθίσματα από εσάς .
Η ύπαρξη μιας οικογένειας θα περιλαμβάνει αναπόφευκτα αγώνες , αλλά υποτίθεται ότι είναι κάτι διασκεδαστικό και πρωτόγνωρο ! Χαλαρώστε λοιπόν και απολαύστε ο ένας τον άλλον , γελάστε με τα λάθη σας . Η ζωή είναι πολύ μικρή για να μην το κάνετε .
Η Τελειομανία Των Γονέων Και Οι Επιπτώσεις Στα Παιδιά
της ‘ Ελενας Νιαβή
– “ Αν δεν τα πάω καλά , δεν θα αξίζω τίποτα ” - Συχνά θεωρούμε την τελειομανία ως ένα καλό χαρακτηριστικό και ίσως και προσόν … το ερώτημα : πράγματι είναι έτσι ; Μερικά παιδιά ανησυχούν τόσο πολύ για τις επιδόσεις τους που ασκούν τρομερή πίεση στον εαυτό τους για να είναι τέλεια σε όλα και να έχουν πάντα επιτυχίες και να ευχαριστούν τους γονείς τους . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταρρέουν κυριολεκτικά συναισθηματικά και ηθικά όταν δεν καταφέρνουν να πετύχουν οτιδήποτε .
Κάποιοι γονείς πιστεύουν ότι μη κάνοντας λάθος το παιδί του κάνουν καλό . Τα παιδιά όμως είναι χρήσιμο να μάθουν πώς να χειρίζονται τα λάθη τους έτσι ώστε να αναπτύξουν τις απαραίτητες άμυνες που θα τα βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις αποτυχίες και τα αναπόφευκτα λάθη της ζωής . Η τελειομανία αξίζει την ιδιαίτερη προσοχή των γονιών για έναν επιπλέον λόγο . Οι έρευνες έχουν δείξει ότι συνδέεται με αρκετές ψυχικές διαταραχές όπως διατροφικές διαταραχές , αγχώδεις διαταραχές και με αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές . Ακόμα όμως και αν το παιδί δεν αναπτύξει τέτοιου είδους διαταραχές , η επιμονή στην τελειότητα το κάνει να βρίσκεται σε μια συνεχή ανησυχία
και απογοήτευση , χάνοντας έτσι απλές όμορφες στιγμές και ηρεμίας από την ζωή του .
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς ;
• Δείτε πώς συμπεριφέρεστε εσείς και λειτουργήστε ως θετικό παράδειγμα . Μήπως έχετε και εσείς χαρακτηριστικά τελειομανίας ;
• Δείξτε του πώς να υψώνει το ανάστημά του ενάντια στους ανθρώπους που το θέλουν τέλειο και πώς να δοκιμάζει νέα πράγματα χωρίς να φοβάται το ρίσκο .
• Ενθαρρύνετε το παιδί που δοκίμασε να κάνει κάτι ακόμα και αν δεν τα κατάφερε έτσι όπως τα ήθελε .
• Δείξτε του πώς να απολαμβάνει το ταξίδι της μάθησης και όχι να έχει στόχο μόνο το τελικό αποτέλεσμα .
• Μ η ν υπερβάλετε με την καθημερινή επιβράβευση . Όταν οι γονείς δίνουν βάση στην επιβράβευση και στον έπαινο το παιδί παίρνει το μήνυμα ότι αυτά που κάνει είναι πιο σημαντικά από αυτό που πραγματικά είναι .
• Αφουγκραστείτε ποια είναι τα
συναισθήματά του και βοηθήστε το να δει τα πράγματα πιο αντικειμενικά αλλάζοντας τη λάθος εκτίμηση που μπορεί να έχει .
Τα παιδιά έχουν ανάγκη να δουν μέσα από εσάς ότι η αγάπη σας δεν είναι κάτι που δίνεται υπό όρους και έχει να κάνει με τις επιδόσεις τους .