ΑΠΟΨΗ
Κι Αν !
29 Σεπτεμβρίου 2018
ΑΠΟΨΗ
Social Media : Ο Βασιλιάς Είναι Γυμνός !
6
Γράφει η Στέλλα Ατλαμάζογλου Μέλος ΕΣΗΤΛΣΥΜ www . styliani . gr Κι αν , εαυτέ μου , σ ’ άφησα να πέσεις για λίγο , Κι αν η καρδιά σε οδήγησε πιο κάτω , Τότε να με συγχωρέσεις . Χαθήκαμε στο δρόμο , αφήσαμε τα χέρια , χαθήκαν κι οι σκιές μας και ψάχνουν να ενωθούν . Έμεινες πίσω και σέρνομαι εμπρός σου μισή , μα βλέπω τα διόδια πιο πέρα και μιαν έξοδο . Δώσε μου το χέρι σου και σήκω ξανά . Άνοιξε καλά τα μάτια , δες τον ήλιο , κοιταξέ με . Δεν ταιριάζει στο χαμόγελό μας η θλίψη . Πλήρωσε τα διόδια με ό , τι σου απέμεινε να δώσεις και φύγαμε μαζί με το ίδιο βήμα .» Σ . Α .
Η ζωή κύκλους φέρνει και ξαναζείς και χαρές και λύπες και άγχη . Και γνωρίζεις καλά πως , αν τώρα ζεις στο σκοτάδι κι όλα σου φαίνονται μαύρα , το φως θα βρει μια χαραμάδρα και θα « σκίσει » το σκοτάδι , σα λεπίδα , για να μπει .
Επίτρεψε στο εαυτό σου , να βιώσει και να εκφράσει κάθε συναίσθημα . Επίτρεψε σε εσένα να παραδεχτείς τη θλίψη , το θυμό , τη χαρά και το φόβο σου . Να τα εξωτερικεύεις , μην τα πετάς κάτω από το χαλάκι του « φαίνεσθαι ». Συσσωρεύονται εκεί , το χαλάκι θα φουσκώσει κι όλο αυτό θα γυρίσει « μπούμερανγκ » εις βάρος της ψυχικής σου ηρεμίας . Αποτίναξε τις αρνητικές σκέψεις και τις ενδοβολές της κοινωνίας , που θέλει τον άνθρωπο , απάνθρωπο κι ανέκφραστο , να μη δείχνει αδύναμος .
Μοιράσου κάθε σου σκέψη , η οποία σε βαραίνει , με την οικογένειά σου , τους κοντινούς σου φίλους , με αυτόν , που θα θέλει να σε ακούσει . Όχι για να σου δώσει συμβουλή , άλλωστε ξέρεις τι θα σου πουν . Ο λόγος που εκφράζουμε τα προβλήματά μας είναι περισσότερο , γιατί θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας . Δεν θέλουμε να σκεφτούμε τη λύση εκείνη την ώρα ή να ακούμε νουθεσίες , θέλουμε απλώς να δούμε , πως ο ακροατής αναγνωρίζει και καταλαβαίνει το
πώς νιώθουμε .
Όταν βρεθείς σε μια δύκολη κατάσταση , που μοιάζει με αδιέξοδο και νιώθεις να σου κόβει κάποιος τα φτερά , έχεις μία επιλογή . Να παραδεχτείς τα αρνητικά συναισθήματά σου και τα όποια θετικά υπάρχουν , να « γονατίσεις », να κλάψεις , να « γκρεμιστείς ». Αν όμως πέσεις , πρόσεξε , γιατί δεν είναι το πάτωμα , που σε « τραβάει » προς τα κάτω . Εσύ , μόνος σου , θα πρέπει να βρεις τη δύναμη να σηκωθείς και πάλι . Να ρίξεις όλο σου το βάρος στα χέρια και στα πόδια , να σταθείς όρθιος , να ανοίξεις τα χέρια σου σα φτερά , σαν πουλί έτοιμο να πετάξει , να νιώσεις και πάλι δυνατός και λεύτερος . Και τότε , θα κάνεις το πρώτο βήμα , μετά το δεύτερο και τελικά θα περπατάς και πάλι προς νέους δρόμους . Μην φοβηθείς και μην δειλιάσεις . Δεν σου δίνει ο χρόνος το περιθώριο να μην τον προλάβεις .
Το παραπάνω κείμενο εντός εισαγωγικών , το έγραψα πριν δύο χρόνια , κατά τη διάρκεια μιας στενάχωρης περιόδου της ζωής μου . Κι όμως , αυτά που έγραψα τα ξανάνιωσα και θα τα ξανανιώσω . Και πάντα θα ορθώνομαι . Πιο ψηλή και πιο δυνατή , θα κουβαλώ τη γνώση μου , για όπλο , να με προστατεύει . Και θα κουβαλώ και τον εαυτό μου , τέσσερα μάτια , καλύτερα από δυο
Οι περισσότεροι από εμάς ξυπνάμε και κοιτάμε το κινητό μας . Λυπηρό πράγματι αν σκεφτείς ότι αυτή η πολυμηχανή smartphone έχει για πάρα πολλούς ανθρώπους καταλήξει ο καλύτερος μας φίλος-δυνάστης . Πολλοί στο κρεβάτι ακόμη ανοίγουμε το wifi ( εάν το κλείσαμε ποτέ κατά τη διάρκεια της νύχτας ….) γιατί η μέρα μας « ξεκινάει » με το να ανοίγουμε τα μάτια μας σωματικά και τα « μάτια μας στον κόσμο » μέσω των pixel των εικόνων και των βαρύγδουπων δηλώσεων από άτομα που ούτε καν μας αφορούν στο facebook και στο instagram .
Στο παιχνίδι αυτό που λέγεται
« δικτύωση » πρέπει να πάρεις και να δώσεις τη πληροφορία , για να παίξεις . Σαφώς και τα Media έχουν και τη θετική τους πλευρά , δεν είναι μόνο ένας κόσμος « ιδανικών προβολών του ψεύτικού εαυτού μας ». Μέσω αυτών διακινείται μεγάλος όγκος πληροφοριών με σκοπό την πληροφόρηση , το marketing , τις δημόσιες σχέσεις , την εξυπηρέτηση πελατών και την έρευνα αγοράς . Πολλοί επαγγελματίες και επιχειρήσεις τα χρησιμοποιούν αποκλειστικά στην υπηρεσία των πελατών ή των πιθανών πελατών τους καθώς καθιστούν την επικοινωνία πιο εύκολη , γρήγορη και άμεση .
Τι γίνεται όμως όταν το θέμα γίνεται λίγο πιο … « προσωπικό »? Υπάρχει μια αμέριστη ελευθερία στον καθένα να χτίσει ένα προφίλ του « ιδανικού του εαυτού » με φωτογραφίες και δηλώσεις που τον αντιπροσωπούν . Έτσι ξεκίνησε και η ιδέα του Face-book ( βιβλίο προσώπων / προσωπείων ) καθώς στις σελίδες του βλέπουμε « πρόσωπα » και μεμονωμένες πτυχές της ζωής ενός ατόμου και όχι την ολοκληρωτική του κατάσταση .
Της Γεωργίας Τσιάκου Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Αυτοεκτίμησης / Ανθοθεραπεύτρια
Το να παρουσιάζονται όλα « τέλεια και αψεγάδιαστα » ξεκινώντας από κορμιά …. φτάνοντας σε συναισθήματα και σε σχέσεις με # hash tagκαι labels , είναι αρρώστια ή τουλάχιστον έτσι ξεκινάει και μεγαλώνει το μικρόβιο του « άλλος είμαι και άλλος φαίνομαι ». Μέσα στη φράση « τείνω να θέλω να αποδείξω ότι είμαι ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ από αυτό που πραγματικά είμαι , γιατί το κάνουν όλοι οι άλλοι » μπορείς να βρεις τα πάντα : ποιος μας λέει ότι οφείλουμε να αποδείξουμε κάτι σε κάποιον ? αυτός / ή που είμαι- έτσι ακριβώς όπως είμαι- δεν είναι αρκετά καλός ? Όμορφος ? Κοινωνικός ? Δημοφιλής ? Αξιαγάπητος ? Sexy ? Σημαντικός ? ( αναρωτιέμαι …) Και τέλος ποιοι είναι « όλοι οι άλλοι » και πόσο σημαντικοί είναι στη ζωή μου αυτοί οι άλλοι / ξένοι που δεν με ξέρουν καν στην καθημερινότητά μου ούτε ζουν μαζί μου , ούτε μοιραζόμαστε
κάποιο κοινό σκοπό ? Η λάθος χρήση των social media και οι ψευδείς / μπερδεμένες περσόνες τους στηρίζονται πάνω σε αισθήματα ενοχής , κατωτερότητας , αναξιότητας και αρρωστοπάθειας με το επισφράγισμα του « γιατί όχι κι εγώ όπως όλοι οι άλλοι ?» βλ . δύσκολο να γλιτώσεις καθότι κοινωνικό ον …
Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που σε κοινωνικά χρησιμοποιούν τα media για το « μοίρασμα » και την « επικοινωνία » που τους επιτρέπουν να έχουν , μηδενίζοντας το χρόνο και τα χιλιόμετρα αλλά ασκώντας και ένα μέτρο στο χρόνο που οι ίδιοι παραμένουν μέσα σε αυτά καθώς και το περιεχόμενο που ακολουθούν . Πολλοί έκλεισαν κάποιους λογαριασμούς από αυτούς ώστε να μην επιφορτίζονται με περιττές πληροφορίες . Το γεγονός παραμένει το ίδιο : κανένα προφίλ με φίλτρα δε θα μπορέσει να κάνει πιο « instant » και να αντικαταστήσει το αυθεντικό συναίσθημα και επαφή , με τον εαυτό μας ή με άλλους .
Και κάποια στιγμή το wifi κλείνει …