ΠΤΗΣΗ 2014 April 2014 #335 | Page 21

Ο μέγιστος αριθμός των εμπλεκόμενων αεροσκαφών σε COMAO και σε CAP ανήλθε σε 16 αεροσκάφη για την πρώτη και οκτώ για τη δεύτερη περίπτωση .
σε πραγματικές συνθήκες . Έτσι , λοιπόν , το περιβάλλον της άσκησης ήταν αρκετά πιεστικό για τους ιπταμένους , αυξάνοντας τον παράγοντα της πίεσης της μάχης , που έχει σαν προέκταση την κατακόρυφη αύξηση του ρεαλισμού των επιχειρήσεων . Περνώντας στις επιχειρήσεις αέρος - εδάφους , τα F-15 συμμετείχαν ως αεροσκάφη κρούσης και υποστήριξης μέσα στα « πακέτα » COMAO και συνεργάστηκαν με όλους τους τύπους που αξιοποιεί η Πολεμική Αεροπορία σε τέτοιες αποστολές , όπως F-16 Block 50 / 52 +/ 52M , F-4E και A-7E καθώς και Mirage 2000 σε αποστολές ναυτικής κρούσης . Μάλιστα , σε συγκεκριμένες περιπτώσεις , οι έξοδοι των F-15E συνδυάστηκαν και με ρίψεις LGB σε νησιωτικό πεδίο βολής . Όπως θα διαπιστώσετε και από τις φωτογραφίες , η Αμερικανική Αεροπορία εκπαιδεύεται σε αφέσεις βομβών με καθοδήγηση ημιενεργού λέιζερ κάνοντας χρήση αδρανών GBU-12 . Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο ήταν η εκτεταμένη χρήση από τα αμερικανικά μαχητικά του ατρακτιδίου AN / ASQ-236 . Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύστημα αναγνώρισης και επιτήρησης πεδίου μάχης παντός καιρού , που βασίζεται σε ραντάρ συνθετικής απεικόνισης , ώστε να παρέχει εικόνες υψηλής ανάλυσης
Τα Strike Eagle αντιμετώπισαν αεροσκάφη της 343 Μοίρας τα οποία έφεραν μόνο τις CFT και , αν εξαιρέσουμε τον μοναδικό « captive »
IRIS-T , κανένα άλλο φορτίο , δηλαδή τον πιο « φονικό » συνδυασμό για κλειστή εμπλοκή .
Αντισμήναρχος ( Ι ) Δημήτριος Νικολαΐδης , Διοικητής 341 Μοίρας
« Στο σύγχρονο αεροπορικό πεδίο της μάχης , δύο παράγοντες θα καθορίσουν την έκβαση των επιχειρήσεων , η τεχνολογία και ο άνθρωπος . Με τη βοήθεια της τεχνολογίας ο άνθρωπος συνθέτει την αντίληψη της τακτικής κατάστασης στο θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων , έτσι ώστε να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις για την επιτυχή έκβαση αυτών . Με δεδομένο τον πρώτο παράγοντα , την τεχνολογία , οι Έλληνες αεροπόροι - πολεμιστές , επιζητούν από τον καιρό της ειρήνης τον ικανότερο αντίπαλο για να εξασκήσουν την ικανότητά τους στον αεροπορικό πόλεμο . Έτσι , στο πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας οι ιπτάμενοι της 341 Μοίρας συμμετείχαν σε κοινές αποστολές με αεροσκάφη F-15E της 494ης Μοίρας της USAFE , σε COMAO και ειδικότερα σε ρόλο SEAD . Επίσης , κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέστηκε και εναέριος ανεφοδιασμός από τέσσερα F-16 της Μοίρας . Η απόδοση των ιπταμένων υπήρξε αξιοσημείωτη , αφού αντιμετώπισαν ένα αεροσκάφος όπως το F-15E επί ίσοις όροις . Η συνεκπαίδευση στις τακτικές που εφαρμόζουν οι Αμερικανοί απέδωσε σημαντικά οφέλη τόσο στην αντιμετώπιση μαζικών εναέριων απειλών αέρος - αέρος όσο και στις τακτικές προσβολής στόχων , ειδικά πλοίων . Τέλος , η συμβολή του ΣΟΤ τόσο στα διαδικαστικά της συνεργασίας όσο και στην εκπόνηση των σεναρίων αποτελεί ισχυρή παρακαταθήκη για μελλοντικές συνεργασίες και συνεκπαιδεύσεις ».
04 / 2014 21