ΠΑΠΕΛ MAGAZINE recent | Page 19

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Ο κ. Θάνος Κριεμάδης

Η υιοθέτηση κι ο ενστερνισμός ενός Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας (Quality Management System) είναι μια απόφαση στρατηγικής σημασίας για τον εκπαιδευτικό οργανισμό (σχολείο η πανεπιστήμιο), ενώ σχεδιάζεται κι εφαρμόζεται σύμφωνα με τις ανάγκες, το σκοπό, τους στόχους και τη στρατηγική κάθε εκπαιδευτικού οργανισμού καθώς και το μέγεθος και τη δομή του. Η αποτελεσματική λειτουργία ενός οργανισμού προϋποθέτει τον προσδιορισμό και τη διαχείριση πολλών διεργασιών που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Ως διεργασία μπορεί να ορισθεί μια δραστηριότητα που χρησιμοποιεί πόρους και υπόκειται σε διαχείριση ώστε να μετατραπούν τα εισερχόμενα (inputs) σε εξερχόμενα (outputs). Οι σύγχρονοι εκπαιδευτικοί οργανισμοί χρησιμοποιούν αυτή τη προσέγγιση που είναι γνωστή ως η «προσέγγιση ως διεργασία».

Το ISO 9001:2000 είναι το Διεθνές Πρότυπο Ποιότητας, το οποίο εκδόθηκε από το Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (International Organization for Standardization). Σύμφωνα με το Διμηνιαίο Περιοδικό της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας «Φροντιστηριακά Δρώμενα Ελλάδος» (Ιούνιος – Ιούλιος, 2001) αποτελεί ένα προϊόν που ταιριάζει σε όλα τα μεγέθη των οργανισμών και σε όλες τις δραστηριότητες, ενώ έχει ως κεντρικό άξονα περιστροφής τις απαιτήσεις που πρέπει να ικανοποιεί το Σύστημα Διαχείρισης της Ποιότητας ενός οργανισμού. Στο εν λόγω περιοδικό αναφέρεται συν τοις άλλοις ότι πρόκειται για ένα πρότυπο δυναμικό με κύριο συστατικό του τη συνεχή βελτίωση των οργανισμών για την ανταπόκρισή τους στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες, απαιτήσεις και προσδοκίες των πελατών (Κριεμάδης και Θωμοπούλου, 2012).

Πιο συγκεκριμένα ο εκπαιδευτικός οργανισμός πρέπει, σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο Ποιότητας (ISO 9001:2008), να καθιερώνει, να τεκμηριώνει, να θέτει σε εφαρμογή και να διατηρεί ένα Σύστημα Διαχείρισης της Ποιότητας (ΣΔΠ), καθώς επίσης και να βελτιώνει διαρκώς την αποτελεσματικότητά του. Το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας υφίσταται βάσει του τρίπτυχου: Οργάνωση – Μνήμη & Καταγραφή – Εποπτεία, ενώ είναι συνυφασμένα με τη λογική του προλαμβάνειν και όχι του θεραπεύειν εν όψει της συνεχούς ανάπτυξης και βελτίωσης του οργανισμού ώστε να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα a priori για την κατά το ει δυνατόν εξάλειψη της πιθανότητας εμφάνισης προβλημάτων ή για την καίρια και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Έτσι, σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (2000), οποιοσδήποτε οργανισμός, επί του παρόντος ο εκπαιδευτικός οργανισμός, πρέπει:

•Να εντοπίσει τις διεργασίες εκείνες που χρειάζονται για το ΣΔΠ και την εφαρμογή του σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων του εκπαιδευτικού οργανισμού.

Να προσδιορίσει τη σειρά και την αλληλεπίδραση των διεργασιών αυτών.

• Να καθορίσει κριτήρια και μεθόδους που χρειάζονται ώστε να εξασφαλίσει ότι τόσο η λειτουργία όσο και ο έλεγχος των διεργασιών αυτών τίθενται σε εφαρμογή αποτελεσματικά.

• Να εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα των πόρων και των πληροφοριών που είναι απαραίτητα για την υποστήριξη, τη λειτουργία και την παρακολούθηση των διεργασιών αυτών.

• Να παρακολουθεί, να μετρά και να αναλύει τις διεργασίες αυτές.

• Να θέτει σε εφαρμογή δράσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη προσχεδιασμένων αποτελεσμάτων και τη διαρκή βελτίωση των διεργασιών αυτών.

ΤΕΥΧΟΣ 1Ο / ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018

18

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ