Του Βασίλη Παζόπουλου *
Όταν μια επιχείρηση χρωστάει πολλά , αναλογικά πάντα με το οικονομικό της αποτύπωμα , είναι δύσκολο να επιβιώσει . Τα χρέη αργά ή γρήγορα θα βγουν στην επιφάνεια και θα επιτεθούν σαν πληγωμένη φάλαινα .
Σε συνθήκες χρεοκοπίας φαντάζει ακατόρθωτο για μια εταιρία να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες και να αυξάνει την πελατεία της , καθώς αναγκάζεται να συρρικνώσει τα οικονομικά της μεγέθη . Η τραπεζική χρηματοδότηση είναι όνειρο απατηλό και η εξεύρεση εύπορου επενδυτή είναι το ίδιο πιθανή , όσο να πετύχεις το τσακ ποτ του λόττο . Ωστόσο η ζωή επιβραβεύει τους αγωνιστές με τον δικό της τρόπο . Ένα τέτοιο παράδειγμα , είναι ο ποδοσφαιρικός Πανιώνιος
Οι πρωταγωνιστές
Όταν μια χώρα πλήττεται από βαθιά οικονομική κρίση , ελάχιστοι ανταγωνιστές έχουν απομείνει με πολλά χρήματα . Οι περισσότεροι προσπαθούν να επιβιώσουν με τα λίγα που διαθέτουν . Σαν αποτέλεσμα ξεχωρίζει όποιος καταφέρνει να εκμεταλλευτεί το μέγιστο από τα ελάχιστα που διαθέτει . Όποιος έχει μεράκι , θέληση , οργάνωση . Όποιος αντιμετωπίζει τίμια και με σεβασμό πελάτες και συνεργάτες .
|
Όπως ο Δάρας , ο πρόεδρος της ΠΑΕ Πανιώνιος
Τα όρια που χωρίζουν την τέχνη από την επιχειρηματικότητα δεν είναι πάντα εμφανή . Χρειάζεται καλός συγχρονισμός και έμπνευση . Όπως ακριβώς είναι η τέχνη της δικηγορίας , της διδασκαλίας , της ιατρικής . Οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες , όπως όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες , έχουν οράματα δόξας και μεγαλείου . Έχουν πάθος . Σαν τον Ζαμάνη , τον διευθυντή του ποδοσφαιρικού τμήματος . Ωστόσο , μόνο οι αγνές προθέσεις δεν αρκούν για μια πορεία βασισμένη σε γερά θεμέλια , όπως έδειξαν τα παραδείγματα προηγούμενων , άξιων κατά τα άλλα προέδρων , όπως ο Σταματελάτος και ο Τσακίρης . Χρειάζεται να αξιοποιούν την κρίση και την οξυδέρκεια των αυστηρά επιλεγμένων στελεχών τους .
Ο προπονητής σε μια ποδοσφαιρική ομάδα είναι πάντα ο άνθρωπος κλειδί . Χρειάζεται να είναι μαέστρος , παιδαγωγός , προκειμένου να επιτύχει την αξιοποίηση των νέων ταλέντων .
Να εμφυσήσει ένα συνδυασμό ομαδικότητας και ενθουσιασμού που θα καλύψει το κενό , μέχρι τα ταλέντα να εξελιχθούν έτοιμοι ποδοσφαιριστές . Με αυτά τα κριτήρια επιλέγει τους προπονητές η διοίκηση . Αναγνωρίζει το ρόλο τους και τους δίνει τον χρόνο να μεταλαμπαδεύσουν την νοοτροπία τους . Να δώσουν αγωνιστικές κατευθύνσεις . Δεν είναι τυχαίο πως κάθε Έλληνας ποδοσφαιριστής επιθυμεί να ενταχθεί στο δυναμικό του Πανιώνιου .
Δεν είναι η τύχη εκείνη που τους έφερε στον δρόμο του Πανιώνιου ανθρώπους με ικανότητα στο να ανιχνεύουν ταλέντα , όπως ο Έβανς Παυλόπουλος και ο Αντώνης
|
Μανίκας . Πρόκειται για ορθολογική ανάδειξη του δυναμικού και αξιοποίηση της τεχνογνωσίας που υπάρχει σε κάθε σωματείο που αγαπάει το άθλημα .
Από την φτώχεια στην αναγνώριση
Ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος αντλεί έσοδα από δύο τομείς κυρίως :
α ) Το θέαμα που προσφέρει . Αν και η αναλογία δεν είναι άμεση , όσο ποιοτικότερο ποδόσφαιρο παίζει , τόσο πιο πολλά εισιτήρια διαθέτει . Κυρίως , έχει μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη στα τηλεοπτικά δικαιώματα , όπου προέρχονται τα περισσότερα έσοδα . Οι βαθμολογικές επιτυχίες οδηγούν επίσης σε ευρωπαϊκά παιχνίδια , τα οποία δυνητικά μπορούν να αποφέρουν αξιόλογα κέρδη . Εδώ ο Πανιώνιος αντιμετώπισε άλλο ένα εμπόδιο . Παρόλο που κατάφερε πέρυσι να αναρριχηθεί στις θέσεις που οδηγούσαν στην συμμετοχή του στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ , δεν μπόρεσε να πάρει άδεια λόγω παλαιότερων οικονομικών εκκρεμοτήτων . β ) Τις μεταγραφές των αθλητών της . Ισχύει και εδώ ο πανάρχαιος κανόνας του εμπορίου . Κερδίζει όποιος πουλάει ακριβότερα από το κόστος . Με μια πρόσθετη δυσκολία όμως . Δεν αρκεί να δώσεις τους καλύτερους σου παίκτες για να εισπράξεις περισσότερα . Χρειάζεται και να τους αντικαταστήσεις επάξια , ώστε να μην χάσεις σε αγωνιστική δύναμη . Η στρατηγική ακολουθήθηκε υποδειγματικά από τον Πανιώνιο . Μάλιστα πριν λίγα χρόνια φάνταζε ακατόρθωτη . Ούτε καν δικαίωμα να κάνει μεταγραφές δεν είχε , λόγο χρεών . Αναγκαστικά η ομάδα απαρτιζόταν από νεαρούς που προέρχονταν από ερασιτεχνικές
|
κατηγορίες ή τα φυτώρια του συλλόγου . Η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες Τα τελευταία χρόνια είδαμε στην Ελλάδα να διαλύονται επιχειρήσεις - μεγαθήρια . Ειδικότερα στον ποδοσφαιρικό χώρο , ιστορικά σωματεία προκειμένου να διαγράψουν τα χρέη τους προτίμησαν το εύκολο αλλά και ταπεινωτικό πέρασμα στην Γ Εθνική . Ο Πανιώνιος προτίμησε την έντιμη λύση . Περιόρισε τα λειτουργικά του έξοδα στο ελάχιστο και άρχισε να επενδύει σε νεαρούς , άσημους , άρα και φτηνούς , Έλληνες ποδοσφαιριστές . Η επιτυχία δεν έρχεται σε μία ημέρα , ούτε ένα χρόνο . Απαιτεί πολύ κόπο , άγχος . Ακροβασία σε τεντωμένο σκοινί , χωρίς συχνά να υπάρχει δίκτυ ασφαλείας . Ο Πανιώνιος από εκεί που χρώσταγε παντού , τώρα του χρωστάνε ομάδες εύπορες , με πολλαπλάσιο προϋπολογισμό . Ταυτόχρονα είναι υψηλότερα από αυτές στο βαθμολογικό πίνακα της Super League .
Κάθε κρίση , ταυτίζεται με τις ανατροπές . Tα ρήγματα στο κατεστημένο αφήνουν χώρο για τους ικανούς που δεν διαθέτουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια , αλλά είναι πλούσιοι σε θέληση και δεξιότητες . Οι δεινόσαυροι κάποτε κυριαρχούσαν στην γη . Φαίνονταν ανίκητοι . Και να που ένα μετεωρίτης ήρθε από το πουθενά και τους εξαφάνισε . Κυριάρχησαν άλλα είδη , που μπόρεσαν να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον .
* Ο Βασίλης Παζόπουλος ( vpazopoulos @ gmail . com ) είναι οικονομολόγος , χρηματιστηριακός αναλυτής , συγγραφέας του βιβλίου Επενδυτές χωρίς Σύνορα .
Τον ευχαριστουμε για την αποστολη του θεματος .
|