9 ΑΠΟΨΗ
9 ΑΠΟΨΗ
25 Μαρτίου 2017
Η Νοηματική Είναι Για Όλους Πραγματικά
της Βίκης Σιαμαντά
Μια πρωτότυπη και εξαιρετικά πλούσια σε πληροφορίες εκπομπή ‘’ Λάσπη ’’ χωρίς πολιτικό περιεχόμενο αυτή τη φορά , πραγματοποιήθηκε στο WebTv NStvLive ( www . nstv . gr / nstvlive ) σχετικά με την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα . Οικοδεσπότες της εκπομπής αυτή τη φορά ο Δημήτρης Πετρόπουλος με την σημαντική συμπαράσταση της Βίκης Σιαμαντά .
Η Σχοιναράκη Χρυσάνθη , νηπιαγωγός και δασκάλα νοηματικής γλώσσας και ο Καψαλίδης Βασίλης , αναπληρωτής καθηγητής Ειδικής Αγωγής , δάσκαλος της Νοηματικής Γλώσσας και Γ ’ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών μας εισήγαγαν στον κόσμο της νοηματικής γλώσσας και της κώφωσης
Μέσα από μια σύντομη ιστορική αναδρομή ο Βασίλης μας εξήγησε ότι η νοηματική είναι μια πολυδιάστατη γλώσσα που συνδυάζει γλώσσα σώματος και εκφράσεις . « Είναι μια γλώσσα χωρίς φωνή , όλα φαίνονται στο πρόσωπό μας , στην έκφρασή μας , στο σώμα μας », συμπληρώνει η Χρυσάνθη .
« Η νοηματική γλώσσα καθιστά εύκολη την πρόσβαση των ατόμων με κώφωση παντού . Για αυτό είναι αναγκαία η συνταγματική κατοχύρωσή της . Σε 7 χώρες στον κόσμο ήδη η νοηματική γλώσσα έχει
αναγνωριστεί . Η Ελλάδα είναι ακόμα πίσω . [...] Βέβαια , τώρα είμαστε τυχεροί , λόγω του ότι η κοινωνία είναι πιο ανοικτή . Οι ειδήσεις έχουν βοηθήσει πολύ στη διάδοση της νοηματικής γλώσσας », αναφέρουν οι καλεσμένοι . Η αναγνώριση της συνδέθηκε ουσιαστικά με την έννοια της αυτονομίας των ατόμων με κώφωση και της
χειραφέτησής τους όσον αφορά ποικίλους τομείς της ζωής , από την οικογένεια , το σχολείο ως τις δημόσιες και άλλες υπηρεσίες .
Το ζήτημα της αποδοχής της γλώσσας στην ελληνική κοινωνία οδήγησε τη συζήτηση στο θεσμό της οικογένειας και του σχολείου . Η Χρυσάνθη περιέγραψε την εμπειρία της σχετικά με τη γέννηση και ανατροφή δύο ακούοντων παιδιών , αλλά και τις δυσκολίες επικοινωνίας με τη σχολική κοινότητα , λόγω έλλειψης διερμηνέων .
Λόγος έγινε , ακόμα , για την Ολυμπιάδα Κωφών στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2017 . « Απόρροια της οικονομικής κρίσης είναι η δυσκολία εύρεσης χρηματικών πόρων για την προετοιμασία των αθλητών , με αποτέλεσμα να καθίσταται πολύ μεγάλη η ανάγκη για χορηγίες », αναφέρει ο Βασίλης . Η έλλειψη κρατικών επιχορηγήσεων αποτελεί μεγάλο πρόβλημα , καθώς τα άτομα καλούνται να καλύπτουν τα έξοδα τους από μόνοι τους , γεγονός που πολλές φορές δεν είναι εφικτό . Η οικονομική επιβάρυνση των ατόμων με κώφωση αναφέρεται τόσο στη διερμηνεία , όσο και σε ειδικούς εξοπλισμούς που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους , όπως ακουστικά , κουδούνι με φως , κοχλιακά
εμφυτεύματα . Σχετικά με τα τελευταία , βέβαια , αναφέρθηκε από τους καλεσμένους ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει σωστή καθοδήγηση για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους στη ζωή ενός ατόμου με κώφωση . « Τα κοχλιακά εμφυτεύματα μοιάζουν με μόδα τώρα στην Ελλάδα . Στην Αμερική και στην Ευρώπη έχουν διαδοθεί πολύ , αλλά συνδυάζονται με τη νοηματική γλώσσα . Εδώ στην Ελλάδα , οι γιατροί σου λένε ότι σκοπός είναι να μιλάς σωστά , ότι ένας κωφός πρέπει να βάλει κοχλιακό ανεξάρτητα αν τον βοηθάει ή όχι . Η νοηματική μοιάζει να απογορεύται εδώ , γεγονός εντυπωσιακό . Παλιά τα κοχλιακά επιδοτούνταν
100 % παρά το γεγονός ότι το κόστος τους είναι μεγάλο . Άλλοι εξοπλισμοί πιο αναγκαίοι για τους κωφούς δεν επιδοτούνταν όμως . Εδώ όποιος θέλει βάζει . Θα έπρεπε να υπάρχει ποσοστό επιτυχίας , να ελέγχονται πρώτα », τονίζει η Χρυσάνθη . « Για παράδειγμα , στη Σουηδία , οι γιατροί κάνουν πρώτα εξετάσεις , πλήρη έλεγχο του ατόμου με κώφωση . Ανάλογα με το βαθμό της κώφωσης προτείνεται ποιο άτομο θα βοηθηθεί από τα κοχλιακά και ποιο όχι . Δεν βάζουν όλοι κοχλιακά εμφυτεύματα . Γίνεται πρώτα σωστός ελέγχος », συμπληρώνει ο Βασίλης .
Οι δύο καλεσμένοι μας αναφέρθηκαν , επιπλέον , στο πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να μάθει κανείς τη νοηματική γλώσσα . « Αν έχεις πάθος , επαφή με κωφούς και προσπαθείς πραγματικά θα μάθεις πολύ γρήγορα . Η νοηματική είναι για όλους πραγματικά . Αφού μαθαίνεις νοηματική νιώθεις πιο ωραία , τουλάχιστον έτσι μου έχουν πει ακούοντες μαθητές μου , είσαι πιο ήρεμος , ανακαλύπτεις τον εαυτό σου . Αρχίζεις να βλέπεις καλύτερα με περισσότερες λεπτομέρειες , γίνεσαι πιο παρατηρητικός . Μοιάζει με ψυχοθεραπεία . Σε βοηθάει να καταλάβεις το μέσα σου », σχολιάζει η Χρυσάνθη .
« Η κοινότητα των κωφών δεν είναι κλειστή . Είναι θέμα επικοινωνίας . Εμείς μέσω της σχολής μας καλούμε τους μαθητές να έρθουν σε συναντήσεις στο σωματείο μας , σε πάρτυ , σε φεστιβάλ , κάνουμε εξωτερικά μαθήματα , μαζευόμαστε για φαγητό ή καφέ . Υποστηρίζουμε την αλληλεπίδραση κωφών και ακουόντων , θέλουμε να προσφέρουμε τη δυνατότητα ανταλλαγής ανάμεσα στις δύο γλώσσες . Να καταλάβουν οι ακούοντες τις διαφορές των ελληνικών με τη νοηματική , να εξασκούνται στην παρατηριτικότητα . Για αυτό το λόγο , χρησιμοποιούμε και πολλά βίντεο στα μαθήματά μας », αναφέρει ο Βασίλης .
Κλείνοντας τη συνέντευξη , μας προσκάλεσαν ανοικτά να επικοινωνήσουμε μαζί τους και να επισκεφτούμε το χώρο τους για να τους γνωρίσουμε από κοντά . Η σχολή της Σχοιναράκη Χρυσάνθης βρίσκεται στον Άγιο Δημήτριο , Κούγκη Σαμουήλ 15 , ( πλησίον Μετρό Ηλιούπολη ) και είναι ανοικτή σε όλους !! Σεβόμενοι την οικονομική κρίση και την ατομική προσωπικότητα του καθενός , προσφέρουν ευέλικτα και οικονομικά τμήματα εκμάθησης της νοηματικής γλώσσας , ενώ προετοιμάζουν και για εξετάσεις επάρκειας . Η νοηματική γλώσσα είναι ένας εξαιρετικά πλούσια και πολυδιάστατη , προσιτή σε όλους , όπως απέδειξαν η Χρυσάνθη και ο Βασίλης μέσα από αυτή τη συζήτηση !
Σεμινάριο Εγκαυστικής – Για Ενήλικες
Η τεχνική της εγκαυστικής είναι μία καθαρά ελληνική τέχνη , η οποία χρησιμοποιήθηκε σε αγάλματα που δεν έχουν διασωθεί και μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο , όπου έγιναν τα γνωστά πορτραίτα του Φαγιούμ . Συνίσταται στην ανάμιξη καθαρού κεριού μέλισσας ως συνδετικό υλικό με χρωστικές ουσίες ( χρήση της τετραχρωμίας άσπρο , μαύρο , κόκκινο , ώχρα ) και μαστίχα . Το σεμινάριο περιλαμβάνει σχέδιο και ζωγραφική με αυγοτέμπερα σε χαρτί ακουαρέλας , καθώς και σχέδιο με τοποθέτηση των κέρινων αποχρώσεων με σπάτουλα σε ξύλο φλαμουριάς . Με την ζωγράφο Κατερίνα Περιμένη .
5 , 6 , 7 , 12 , 13 , 14 , 19 , 20 , 21 Μαΐου 2017 Παρασκευή , Σάββατο , Κυριακή , 18.00-21.00 Συνολικό κόστος συμμετοχής : 180 € Οι θέσεις είναι περιορισμένες . Για να εξασφαλισθεί η συμμετοχή σας θα πρέπει να συμπληρωθεί η σχετική αίτηση και να αποσταλεί με email education @ thf . gr ή με fax 210-3611380 , καθώς και να έχει γίνει προπληρωμή . Πληροφορίες : 210-3611206