Ο Προφήτης της Νέας Σμύρνης Τεύχος 34 Νοέμβριος 2016 | Page 9

9 ΑΠΟΨΗ

9 ΑΠΟΨΗ

26 Νοεμβίου 2016
χώρου . Μέχρι
το
τελευταίο
θέμα
υπήρχαν ,
μεταξύ
άλλων , αρκετά διαδικαστικά
ζητήματα που δεν πήραν
και πολύ χρόνο .
Το ταξίδι στη Ρωσία και η Μαρίνα που δεν συμφωνεί με τέτοια
Στό 28ο θέμα σχετικά με την εισήγηση για κάλυψη εξόδων πρόσκλησης του Αλέξανδρου Ζαβού στη Μόσχα , η « Στροφή » διατύπωσε κάποιες ερωτήσεις που απαντήθηκαν από το Δημοτικό Σύμβουλο της συμπολίτευσης , με τον
Κουτελάκη να προβάλλει « διαφωνία δεοντολογίας » μόνο .
Η Μαρίνα Ιακωβάκη σχολίασε την έλλειψη ενημέρωσης και δημόσιου οφέλους από το πρόσφατα υλοποιημένο – από τον ίδιο δημοτικό σύμβουλο – SPUR , το πρώτο Ευρωπαϊκό
Γονείς Και Όρια Στην Εφηβεία : Μια Δύσκολη Εξίσωση
Πρόγραμμα που εγκρίθηκε
για τη Νέα Σμύρνη απ ’
ευθείας από την Ευρωπαική
Ένωση .
Ο
Ζαβός ενημέρωσε
μεταξύ
άλλων
πως
έχει
ζητήσει
μάλλον
από
το
Δήμαρχο
να
πραγματοποιηθεί
πλήρης
απολογισμός
του προγράμματος , προσθέτοντας πως υπήρξε και η ανάλογη επικοινωνία έντυπη και ηλεκτρονική , ενώ η τυπική ολοκλήρωση του προγράμματος εκκρεμεί από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης .
του Χρήστου Ραβάνη Εκπαιδευτικόυ
Πολύ συχνά ο εκπαιδευτικός και κυρίως ο φροντιστής , γίνεται αποδέκτης των γονικών αδιεξόδων , αναφορικά με την διαχείριση των συμπεριφορών- τόσο των εκπαιδευτικών , όσο και των κοινωνικών- των παιδιών τους . Ένα αρκετά σημαντικό κομμάτι της μεταξύ μας επικοινωνίας περιστρέφεται γύρω από την αδυναμία διαχείρισης αυτών των δυσχερειών που συχνά αποτελούν μείζονα
ζητήματα προβληματισμού για τους γονείς . « Είναι με τις ώρες στο internet , τι να κάνω ; » ¨Η « κάθε βράδυ θέλει να βγαίνει έξω και δεν ξέρω τι να κάνω » είναι μερικές από τις συνηθισμένες επωδούς τον οποίων γίνομαι παραλήπτης .
Βέβαια , όλη αυτή η
επικοινωνία , υποδηλώνει αφενός την αδυναμία του γονιού να χειριστεί αυτόνομα και χωρίς εξωτερική βοήθεια την σχέση του με το παιδί του και αφετέρου αντανακλά την ανεπαρκή χάραξη ορίων που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της εφηβείας . Σε κάθε περίπτωση όμως , αυτό που είναι βασικό είναι ο γονιός να μην νιώσει μόνος , αβοήθητος και ματαιωμένος στο ρόλο του , γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να ενισχύσει το κενό επικοινωνίας με τα παιδιά . Για αυτό και όταν βρίσκομαι σε τέτοιες
διαβουλεύσεις με τους γονείς αυτό που προέχει είναι η ανάπτυξη μιας οπτικής που να βασίζεται στην αμοιβαιότητα , στον σεβασμό και στην επιβράβευση .
Αυτό που πρέπει να τονιστεί προς τους γονείς είναι ότι δεν υπάρχουν
μαγικές λύσεις που θα εφαρμοστούν άπαξ και θα έχουν ένα μόνιμο και διαχρονικό χαρακτήρα . Ούτε οι λύσεις πρέπει να
λειτουργούν ως « δωράκια » που μπορεί να εξαγοράσουν , αλλά δεν δημιουργούν υπευθυνότητα . Επίσης , ούτε οι λύσεις που βασίζονται στην γονική αυθαιρεσία και αυταρχικότητα έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα ζωής .
Σε κάθε περίπτωση , τα όρια που αφορούν το διάβασμα ή τις κοινωνικές δράσεις του εφήβου , θα πρέπει
να συναποφασίζονται λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις δυνατότητες , όσο και τις επιθυμίες του . Ταυτόχρονα , όμως θα πρέπει και οι γονείς να είναι σταθεροί στην τήρηση αυτών των διακανονισμών , να επιβραβεύουν την τήρησή τους , αλλά και να άρουν την εμπιστοσύνη τους , όταν αυτές δεν τηρούνται .
Ας είμαστε ρεαλιστές . Η εφηβεία είναι μια « πλούσια », αλλά και δυσχερής συναισθηματικά περίοδος για τους νέους . Συχνά νιώθουν ότι τα πράγματα τους υπερβαίνουν , ότι είναι απελπιστικά μόνοι . Ένας γονιός με αποδοχή και κατανόηση που είναι υποστηρικτικός και ταυτόχρονα θέτοντας τα όρια με σαφήνεια υποστηρικτικός , μπορεί να βοηθήσει το παιδί του να αντιπαρέλθει την συναισθηματική « τρικυμία » της εφηβείας .
Παίρνω Στα Σοβαρά Τη Ζωή Μου Σημαίνει : Γελαω !
Της Γεωργίας Τσιάκου , Συμβούλου Ψυχικής Υγείας & Αυτοεκτίμησης
Το γέλιο είναι η πιο απλή , φυσική , αβίαστη και οικονομική μορφή διασκέδασης και θεραπείας . Για την ακρίβεια δεν κοστίζει τίποτα , κι όμως πολλές φορές μπορεί να φέρει λύσεις σε προβλήματα που μας κοστίζουν αρκετά ( δεδομένου ότι ό , τι απασχολεί τη σκέψη μας θα απασχολήσει και την ενέργειά μας , το χρόνο μας και τα χρήματά μας ) . Ο σύγχρονος άνθρωπος μέχρι και πρόσφατα έδειχνε να υποτιμά το γέλιο , θεωρώντας ότι είναι δείγμα χαλαρότητας , χαμηλής νοημοσύνης , μη αντίληψης της πραγματικότητας ή μη καθωσπρεπισμού και ευπρεπισμού στους « τύπους ». Το θέμα είναι όμως ότι όσο πιο σοβαρά αντιμετωπίζουμε τη ζωή , τόσο πιο σοβαρά και σκληρά δείχνει να μας αντιμετωπίζει και αυτή , και αυτό είναι κάτι που έχει αρχίσει πλέον να γίνεται αντιληπτό !
Πολλές φορές όλοι μας χάνουμε το γέλιο μας κατά φάσεις . Κάτω από το βάρος μιας ευθύνης και από το άγχος μας να ανταπεξέλθουμε στους στόχους που μας θέτει η κοινωνία ή η εργασία μας πιέζουμε πολύ για να « πετύχουμε ». Ακόμη και οι ίδιοι εμείς πιέζουμε τον εαυτό μας για να « αποδείξουμε » ότι μπορούμε , ότι ξέρουμε κοκ Το άγχος που φέρνει η πίεση αυτή όμως μας στερεί από τη χαρά . Και τότε σοβαρεύουν τα πράγματα .
Όταν είμαστε σοβαροί ,
σε φάση δηλαδή εστίασης
και
αυτοπροστασίας
για
να
αντιμετωπίσουμε
κάποια
« μάχη »,
καταναλώνουμε δυνάμεις για να ανταπεξέλθουμε στη μάχη αυτή . Όταν όμως η σοβαρότητα αυτή « κρατάει πολύ », δηλαδή για κάποιους από εμάς παραπάνω από μήνες ή και χρόνια , σημαίνει ότι το έχουμε παρακάνει με το να βλέπουμε τα πράγματα « στα σοβαρά », με το να αυτοπροστατευόμαστε και μάλλον χρειάζεται να χαλαρώσουμε λίγο .
Όσο πιο σοβαρός είναι κάποιος τόσο πιο σοβαρές και πιο δύσκολες καταστάσεις έλκει ! Η ζωή μας μπορεί να γίνει πάντα πιο εύκολη και αυτό είναι στο χέρι μας και όχι στο χέρι της τύχης . Υπάρχουν πράγματα τα οποία σίγουρα χρειάζονται μια σοβαρή αντιμετώπιση αλλά και πράγματα με τα οποία έχουμε την επιλογή πάντα να γελάσουμε αντί να θυμώσουμε ή
να στεναχωρηθούμε . Δε χρειάζεται να αντιμετωπίζουμε κάθε πρόβλημα με τον ίδιο βαθμό σοβαρότητας : σκεφτείτε : είναι το ίδιο να είχατε να πληρώσετε ένα πρόστιμο για διπλοπαρκάρισμα με το να είχε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο ένα ατύχημα με κίνδυνο τη σωματική του ακεραιότητα ? Ακραίο αλλά ρεαλιστικό . Έτσι είναι και η ζωή άλλωστε .
Εν κατακλείδι , σταματήστε να τα παίρνετε όλα στα σοβαρά και χωρίς λόγο ! Γελάστε με τα περίεργα και τα ευτράπελα που σας συμβαίνουν , γελάστε με τις δυσκολίες που βιώνετε όσο « ψηλά βουνά » κι αν σας φαίνονται τώρα , αύριο θα είναι παρελθόν άλλωστε . Βγείτε από το κουτί και κοιτάξτε απομακρυσμένα τον εαυτό σας . Ό , τι κι αν έχετε περάσει ή περνάτε στην ιστορία της ζωής σας , τα έχετε ήδη καταφέρει και είστε εδώ και διαβάζετε αυτές τις γραμμές . Χαρίστε ένα χαμόγελο ! Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας στον καθρέπτη ή σε έναν αγαπημένο σας άνθρωπο ! Όλα είναι πιο εύκολα όταν χαμογελάμε λιγάκι περισσότερο ...