Τ Ο Π Ι Κ Η Μ Η Ν Ι Α Ι Α Ε Φ Η Μ Ε Ρ Ι Δ Α - Τ Ε Υ Χ Ο Σ 3 3 2 - Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ 2 0 1 6 - Τ Η Λ . : 2 1 0 9 3 5 1 1 0 8 - E M A I L : I N F O @ N S O N L I N E . G R - W W W . N S O N L I N E . G R
“ Θαρρώ , Ζορμπά , πως τριών λογιών είναι οι άνθρωποι : Αυτοί που βάνουν σκοπό να πλουτίσουν , να φιλήσουν , να δοξαστούν , αυτοί που μάχονται να ευεργετήσουν όσο μπορούν τους ανθρώπους και τέλος αυτοί που σκοπό τους βάνουν να ζήσουν τη ζωή του σύμπαντος .”
Νίκος Καζαντζάκης
Τάδε έφη Καζαντζάκης , ο μεγάλος αυτός Έλληνας συγγραφέας και φιλόσοφος , που σαν τον Σαίξπηρ , τον Μπαλζάκ και κάποιους άλλους μεγάλους συγγραφείς , τα έχει πει σχεδόν όλα …
Απ ’ ό , τι φαίνεται όμως , μέσα από τις περιρρέουσες συνθήκες και την προσωπική μας εξέλιξη οι άνθρωποι έχουμε τη δυνατότητα να μεταπηδάμε από την μία κατάσταση στην άλλη και τούμπαλιν .
Στην Ελλάδα φερ ’ ειπείν , την εποχή της αφθονίας το πρώτο είδος ανθρώπου έδειχνε να έχει πάρει το πάνω χέρι ανεπιστρεπτί . Ασχολούμασταν όλοι με τον εύκολο πλουτισμό , την σπατάλη , τον άκρατο αισθησιασμό και τη δόξα του ενός τετάρτου σε κάποιο μέσο μαζικής επικοινωνίας .
ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ
Τώρα που τα πράγματα σκούρυναν και για εμάς αλλά ακόμα περισσότερο για κάποιους άλλους ανθρώπους της γης , κάποιους κατατρεγμένους που μας χτύπησαν την πόρτα και υποχρεωθήκαμε να τους « δούμε » -μιας και πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι βαθιά αδικημένοι- , ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δείχνει να τείνει προς την δεύτερη κατηγορία : την επιθυμία για ευεργεσία , συχνά από το υστέρημά μας και κάποιες φορές ακόμα και με αυτοθυσία .
Μεγάλη ροπή δείχνουν εξάλλου πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια και προς την τρίτη επιλογή : να ζήσουν τη ζωή του σύμπαντος . Τι άραγε να σημαίνει αυτό ; Είναι μια μυστικιστική προσέγγιση , είναι η προσπάθεια να εναρμονιστούμε με τη ροή της ζωής και να πορευόμαστε ακολουθώντας τον κυματισμό της -με όλα τα σκαμπανεβάσματά της- , σαν καλογυμνασμένοι surfers .
Ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος δεν φοβάται εξάλλου να κάνει τα πάντα : δεν είναι κακός ο πλούτος , ούτε οι απολαύσεις , ούτε βεβαίως η δόξα κι η υστεροφημία . Και κάθε που οι συνθήκες θα μας ευνοούν , πάλι θα κυνηγάμε τα απατηλά μας όνειρα , πάλι θα εντρυφούμε στο ωραίο και πάλι θα δημιουργούμε αριστουργήματα -ο Παρθενώνας είναι ένα τέτοιο κλασσικό παράδειγμα .
Όμως κανείς δε μπορεί να είναι χαρούμενος ανάμεσα σε δυστυχισμένους και πατώντας σε ερείπια . Όταν οι συνθήκες μας εξαναγκάζουν να δούμε ξεκάθαρα αυτήν την αλήθεια , αυτομάτως σχεδόν αρχίζουμε να νοιαζόμαστε για τα κοινά και τους συνανθρώπους μας : είναι σα να χτυπάει ένα καμπανάκι μέσα μας και να ξυπνάμε από τον λήθαργο του ατομικισμού .
Το τρίτο μονοπάτι δεν είναι τίποτα περισσότερο από την αποδοχή όλων των καταστάσεων -καλών και κακών- ως μαθήματα της ζωής και πατήματα για έναν καλύτερο εαυτό κι έναν καλύτερο κόσμο .
Κάποιοι βεβαίως ακόμα επιμένουν στο περιχαρακωμένο εγώ τους και τα οχυρά του -εθνικισμό , ρατσισμό , θρησκευτικό φανατισμό , μισαλλοδοξία και όλα τα συναφή- , τα οποία για κάποιον λόγο παρεμπιπτόντως και η τηλεόραση διαρκώς προβάλλει και προωθεί υπογείως . Όλες αυτές οι τάσεις μόνο προβλήματα όμως δημιουργούν , διχόνοιες που ποτέ δεν ευνόησαν κανέναν λαό , καμία κοινωνική ομάδα , καμία οικογένεια .
Οι τρεις τύποι ανθρώπων του Καζαντζάκη είναι όλοι ευπρόσδεκτοι και χρήσιμοι και θεμιτοί • το μόνο που έχουν να κάνουν προς όφελος όλων , είναι να συνυπάρχουν ειρηνικά .