Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε
T ο Ψ η φ ι α κ ό Μ ο υ σ ε ί ο Ν έ α ς Σ μ ύ ρ ν η ς
Μ ε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς , άνοιξε το Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης τις πύλες του στο κοινό στις 18 Απριλίου , επί της οδού Ελ . Βενιζέλου , στο πρώην κατάστημα Παπανικολάου που είχε κλείσει εδώ και κάποια χρόνια -προφανώς λόγω της οικονομικής κρίσης- , και το κτίριο-πολυκατοικία με τις μεγάλες τζαμαρίες είχε μείνει ανοίκιαστο . Τώρα όμως βρήκε ενοικιαστή : το Δήμο Νέας Σμύρνης και το Ψηφιακό Μουσείο .
Τα εγκαίνια του Μουσείου τέλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος .
« Από αυτό το Μουσείο , από αυτή την κοσμηματοθήκη ιστορίας , θέλω να συγκρατήσουμε δύο μηνύματα τα οποία αποτελούν σταθμά χρέους για μας αλλά και δείκτες πορείας γι ” αυτά που πρέπει να υπερασπισθούμε στο δύσκολο μέλλον το οποίο μας περιμένει » σημείωσε ο κ . Παυλόπουλος .
Όπως ανέφερε « Πριν απ΄ όλα οφείλουμε να θυμόμαστε την προσφορά της Ιωνίας στο Πνεύμα και τον Πολιτισμό , από την Αρχαία Ελλάδα , καθώς επίσης και το γεγονός ότι από τον ίδιο χώρο , μέσ΄ από τον κουρνιαχτό της Μικρασιατικής Καταστροφής , ήρθε ένα άλλο κύμα ανθρώπων του πνεύματος , που μπόλιασε ξανά , στον 20ο αιώνα πια , τον Πολιτισμό μας και την Ιστορία μας . Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε την συνεισφορά των Ελλήνων της Μικράς Ασίας -και της ίδιας της Σμύρνης- στην αναγέννηση του Σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού ».
Παράλληλα , επισήμανε ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχνάμε τι συνέβη στην Σμύρνη , στην Μικρά Ασία . Δεν πρέπει να ξεχνάμε την Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας . Όπως δεν πρέπει να ξεχνάμε την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων , μιας και μιλάμε για μια Πόλη
|
|
|
|
που φιλοξενεί αρκετούς από εκείνους που κουβαλάνε αντίστοιχες μνήμες . « Να θυμόμαστε λοιπόν το αίμα που χύθηκε , το αίμα όλων εκείνων των ανθρώπων όχι γιατί θέλουμε να πάρουμε εκδίκηση . Σας διαβεβαιώ ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε και την Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας είναι γιατί η προστασία του Ανθρώπου , η υπεράσπιση του Ανθρώπου , δεν είναι δεδομένη σήμερα . Το βλέπουμε , το ζούμε » υπογράμμισε .
Αναφερόμενος στο Προσφυγικό ζήτημα , επισήμανε ότι υπάρχουν κάποιοι - ακόμη και εταίροι μας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης- οι οποίοι επιδεικνύουν φοβικά και αντιδημοκρατικά σύνδρομα , εντελώς αντίθετα προς τις αρχές και τις αξίες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και τόνισε ότι « εμείς , οι Έλληνες , οι οποίοι έχουμε την παράδοση των Ικετών της Αρχαιότητας , μπορούμε και πρέπει να τους διδάξουμε με το παράδειγμά μας -και το πράττουμε καθημερινά- με ποιον τρόπο οφείλουμε να υπερασπισθούμε τον “ Ανθρωπο και την αξία του ».
O επισκέπτης του Ψηφιακού Μουσείου Σμύρνης & Νέας Σμύρνης έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την ιστορία της πόλης από την αρχαιότητα ως και σήμερα , περνώντας από την Καταστροφή και την Προσφυγιά , ακολουθώντας την τύχη των Σμυρνιών και τα ίχνη τους σε κάθε σημείο εξάπλωσής τους , αποτυπώνοντας την προσπάθεια επανίδρυσης μια νέας πόλης και τελικά την εγκατάστασή τους στη Νέα Σμύρνη .
Το αρχειακό και φωτογραφικό υλικό αντλήθηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη , το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο , το Μουσείο Μπενάκη , τη Βιβλιοθήκη της Βουλής , τα Γενικά Αρχεία του Κράτους , τη Γεννάδειο , το Κέντρο Μικρασιατικού Ελληνισμού Νέας Ιωνίας , το ΕΛΙΑ και άλλους ελληνικούς και διεθνείς φορείς , όπως η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου και το Μουσείο Γενοκτονίας των Αρμενίων .
Ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο του νέου Μουσείου είναι η δυνατότητα των
πολιτών να συμβάλλουν στη συλλογή τεκμηρίων , προσφέροντας οι ίδιοι τα δικά τους εκθέματα . Στόχος είναι οποιοδήποτε κειμήλιο να αποτελέσει αρχειακό υλικό και στη συνέχεια να ψηφιοποιείται και να εκτίθεται με την επωνυμία της οικογένειας , δημιουργώντας ένα χώρο μνήμης σημαντικό για τις ημέρες της κρίσης που διανύουμε , καθώς οι άνθρωποι αναζητούν ακόμη περισσότερο την επαφή με τις ρίζες τους .
Η έκθεση που παρουσιάζεται στο ΨΜΝΣ διακρίνεται σε τέσσερις περιοχές :
Η πρώτη αφορά σε μια γνωριμία με τους τόπους , τα μακροσκοπικά γεωπολιτισμικά χαρακτηριστικά και την ιστορική τους εξέλιξη . Αναφέρεται τόσο στη Σμύρνη στη Μικρά Ασία , όσο και τη Νέα Σμύρνη και σε κάθε σημείο εξάπλωσης των Σμυρνιών .
Η δεύτερη περιοχή αφορά στη γραμμική ιστορική εξέλιξη και στη μετάβαση από τη Σμύρνη στη Νέα Σμύρνη με ενδιάμεσο σταθμό που αφιερώνεται στην Καταστροφή και την προσφυγιά των Σμυρνιών . Στόχος είναι να κατανοήσει ο επισκέπτης την εξέλιξη της Σμύρνης από την αρχαιότητα ως σήμερα , τις ιδιαιτερότητες της πόλης , τον τρόπο που βίωσε την ιστορία , καθώς και την τύχη των Σμυρνιών και τις προσπάθειες επανίδρυσης της Σμύρνης σε διάφορα πλαίσια .
νέας πόλης .
Η τρίτη περιοχή αφορά στην ιστορία της Νέας Σμύρνης και στην κληρονομιά της Σμύρνης , το πολιτισμικό μνημονικό απόθεμα και το σύστημα αξιών που δημιουργήθηκε στη Μικρά Ασία και μεταλαμπαδεύτηκε στη διάδοχη πόλη . Η σχέση των στοιχείων των δυο πόλεων αποτυπώνεται σε μια σειρά εκθεμάτων με εστίαση σε σημαντικές πλευρές της ζωής και του πολιτισμού της
Τέλος , η τέταρτη περιοχή περιλαμβάνει τις δράσεις εκείνες που στηρίζονται στη συμμετοχή των πολιτών , απευθύνονται στο ευρύ κοινό και μπορούν να συνδυαστούν με άλλες υποστηρικτικές ή παράλληλες δραστηριότητες του μουσείου .