Καλλιστώ - Απολογισμός 2019 1 | Page 23

Το 2019 η Καλλιστώ σε συνεργασία με την ΟΤΕ – COSMOTE, ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα εθελοντισμού με κύριο στόχο την επεξεργασία και ανάλυση του μεγάλου όγκου δεδομένων που προέκυψαν από 45 μικροκάμερες σε ισάριθμες δομές που υπάρχουν στον αυτοκινητόδρομο Α29 (κάθετος άξονας της Εγνατίας Οδού), που ενώ δεν κατασκευάστηκαν για να εξυπηρετήσουν το σκοπό αυτό (πρόκειται για γέφυρες, οχετούς, τοπικές οδούς κ.λπ.), θα μπορούσαν ωστόσο, δυνητικά, να αξιοποιηθούν ως περάσματα άγριας πανίδας. Οι μικροκάμερες αυτές καταγράφουν σε εικοσιτετράωρη βάση τη χρήση των τεχνικών αυτών δομών ως περασμάτων από ζώα, ανθρώπους και αγροτικά μηχανήματα και αποθηκεύουν σχετικές πληροφορίες με τη μορφή φωτογραφιών και βίντεο.

Η ανάλυση του οπτικοακουστικού υλικού γίνεται με τεχνολογική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, που ανέπτυξε στέλεχος της ΟΤΕ - COSMOTE για την κατ’ αρχήν διάκριση του χρήσιμου από άχρηστο οπτικό υλικό, τον διαχωρισμό οπτικού υλικού στο οποίο έχουν καταγραφεί άνθρωποι ή οχήματα που χρησιμοποιούν τα περάσματα, καθώς και την αναγνώριση ειδών πανίδας μεταξύ τους. Αυτή η εφαρμογή είναι καθολικά χρήσιμη για την ανάλυση των δεδομένων που προκύπτουν από το έργο LIFE SafeCrossing και οδηγεί στην ελαχιστοποίηση των αναγκαίων πόρων για την εξαγωγή των χρήσιμων συμπερασμάτων και την επιστημονική τεκμηρίωση των ευρημάτων.

Το έργο είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2020. Κατά την πρώτη φάση του έργου απασχολήθηκαν πέντε εθελοντές και εθελόντριες, που με την υποστήριξη εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού εργάστηκαν απομακρυσμένα για την ανάλυση των δεδομένων μέσω της τεχνολογικής εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης.

Κινητοποίηση Εθελοντών Κινητοποίηση Εθελοντών