Η θέσπιση και αποτελεσματική λειτουργία Προστατευόμενων Περιοχών, καθώς και εθνικών και διεθνών Δικτύων των Περιοχών αυτών (όπως το NATURA 2000), αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους καταστατικούς σκοπούς μας: Διεκδικούμε την αποτελεσματική διαχείριση των περιοχών που φιλοξενούν τα πιο ευαίσθητα και πολύτιμα στοιχεία του φυσικού μας πλούτου. Παράλληλα, όμως, πασχίζουμε για να εφαρμοστούν συμμετοχικές-δημοκρατικές διαδικασίες διαχείρισης και εμπλοκής των τοπικών κοινωνιών.
Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ συνέχισε να εκπροσωπεί και το 2019 τις περιβαλλοντικές οργανώσεις εθνικής εμβέλειας στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης (www.fdor.gr), καθώς και στην Επιτροπή ΦΥΣΗ 2000, που αποτελεί το κεντρικό επιστημονικό γνωμοδοτικό όργανο του Κράτους για το συντονισμό, την παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών και μέτρων προστασίας της ελληνικής βιοποικιλότητας. Η Επιτροπή ενεργεί ακόμα και ως Εθνική Επιτροπή Προστατευόμενων Περιοχών, με σκοπό το συντονισμό, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση του Εθνικού Συστήματος Διοίκησης Προστατευόμενων Περιοχών. Μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων συνέβαλαν αποφασιστικά στην έκδοση «γνώμης επί της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων» στην χώρα, στην οποία η έρευνα και εξόρυξη των υδρογονανθράκων χαρακτηρίζεται ως απειλή για την ελληνική φύση και η ολοκλήρωση δέουσας εκτίμησης, ήδη από το στάδιο των ερευνών, ως επιβεβλημένη. Στην σημαντική αυτή γνωμοδότηση, η Επιτροπή ζήτησε ακόμα την «επανεξέταση της έρευνας-εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων από το υπέδαφος της χώρας μας, μέσω ευρείας και συστηματικής διαβούλευσης και με γνώμονα το συνολικό και ολιστικό περιβαλλοντικό, οικονομικό και γεωπολιτικό συμφέρον της χώρας μας» (βλ. εδώ).
Στο πλαίσιο του διαλόγου που ξεκίνησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Οκτώβριο 2019 κατά την ημερίδα με θέμα «Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών: Παρόν και Μέλλον», η ΚΑΛΛΙΣΤΩ σε συνεργασία με εννέα ακόμα περιβαλλοντικές οργανώσεις κατέθεσαν τις προτάσεις τους με σκοπό να συμβάλουν στην ενίσχυση και βελτίωση του συστήματος διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών και στην αντιμετώπιση των υπαρχόντων προβλημάτων. Στις θέσεις τους, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προέκριναν την ανάγκη για στιβαρό κεντρικό συντονισμό από το ΥΠΕΝ και την στήριξη και ενίσχυση των φορέων διαχείρισης ως το πιο ρεαλιστικό σχήμα για τη διοίκηση και διακυβέρνηση του εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών. Είχε προηγηθεί κοινή ανακοίνωση των δέκα οργανώσεων για το ίδιο θέμα.
.
Προστατευόμενες περιοχές και διατήρηση της βιοποικιλότητας