TTIP: ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
3.2.1 Δημοκρατία & Νομοθεσία
Η TTIP αναμενεται να καταστησει τις κυβερνησεις επιφυλακτικες στην εφαρμογη ρυθμισεων. Απο τη μια πλευρα λογω της δυνατοτητας παρεμβασης των επιχειρησεων στις αποφασεις τους αλλα και λογω των οικονομικων επιπτωσεων καταδικης τους απο τους ISDS. Απο την αλλη πλευρα, η προτιμηση των επιχειρησεων προς τα φιλικα προς αυτες περιβαλλοντα, θα δημιουργησει εναν ατυπο διαγωνισμο « ρυθμιστικης μειοδοσιας » μεταξυ των κρατων για τη δημιουργια του φιλικοτερου περιβαλλοντος και την προσελκυση περισσοτερων επενδυσεων.
Ουσιαστικα λοιπον αναιρειται η ανεξαρτησια των κρατων-μελων οσον αφορα τη δυνατοτητα ασκησης πολιτικης εντος των συνορων τους. Επισης αναιρουνται και οι μεχρι σημερα ισχυουσες δημοκρατικες οδοι διεκδικησης, επηρεασμου αποφασεων και διαλογου απο την πλευρα της κοινωνιας. Μια τετοια εξελιξη βαθαινει το χασμα μεταξυ των κοινωνιων και των θεσμων τους και διευρυνει το ηδη υφισταμενο ελλειμμα δημοκρατιας εντος των χωρων.
Οι μνημονιακες δεσμευσεις, εκτος απο τα κατ’ εξοχην μετρα δημοσιονομικης προσαρμογης περιλαμβανουν και πληθωρα προβλεψεων για την απελευθερωση αγορων, και την καταργηση ρυθμισεων και κεκτημενων. Οι προβλεψεις αυτες αιτιολογουνται απο την αναγκαια-οπως παρουσιαζεται- προσελκυση ξενων επενδυσεων.
Η ανεξαρτησια της χωρας εχει αναιρεθει απο τη στιγμη που οι μνημονιακες δεσμευσεις υπερισχυουν των αποφασεων και της πολιτικης κατευθυνσης των ελληνικων κυβερνησεων, ενω ολες οι νομοθετικες πραξεις ειτε επιβαλλονται απο τους δανειστες, ειτε οφειλουν να εχουν την εγκριση τους.
Ειδική Επίπτωση:
Οι ειδικές ρυθ µ ίσεις για τους κατοίκους των ακριτικών περιοχών, όπως 50 τα διατι µ η µ ένα προϊόντα και υπηρεσίες, θα θεωρούνται προνο µ ιακή µ εταχείριση και προστατευτισ µ ός, άρα και µ η αποδεκτές.
ΕΞΩΘΕΝ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙ- ΚΑΣΙΑ: η μονιμοποιηση της ρυθμιστικης συνεργασιας και η υποχρεωτικη συμμορφωση των εθνικων νομοθεσιων με τις προβλεψεις της, ουσιαστικα εκμηδενιζει τα περιθωρια ασκησης πολιτικης, ιδιως στις περιπτωσεις που αυτη αντιτιθεται στην εξαλειψη των φραγμων στο εμποριο. Με την ενεργοποιηση προβλεψεων οπως ο μηχανισμος εγκαιρης ειδοποιησης και η υποχρεωση διαλογου με τα ενδιαφερομενα μερη, οποιαδηποτε νομοθετικη διαδικασια μπορει να παγωνει η να μεταλλασσεται, σε οποιο σταδιο και να βρισκεται, προκειμενου να γνωμοδοτησουν επ’ αυτης οι συμμετεχοντες στη ρυθμιστικη διαδικασια, συμπεριλαμβανομενων των εκπροσωπων των μεγαλων επιχειρησεων των δυο πλευρων. Με δεδομενη τη συμμετοχη των επιχειρησεων στη ρυθμιστικη συνεργασια και τη δυνατοτητα τους να « παγωσουν » τη ρυθμιστικη διαδικασια σε περιπτωση που θιγονται, τελικα η ιδια η νομοθεσια των κρατων θα βρισκεται ουσιαστικα υπο τον ελεγχο τους.
Ο μηχανισμος επιλυσης διαφορων ISDS, αναμενεται να αλλαξει κατα πολυ τη λειτουργια των επενδυσεων και τη δραση των μεγαλων εταιριων. Με μια πρωτη εικονα δε διαφαινεται καποια σαφης και αμεση επιρροη της συγκεκριμενης προβλεψης στο εθνικο νομικο πλαισιο. Όμως η επιδραση του θα ειναι εμμεση και εξισου καταλυτικη, αφου ο μηχανισμος αυτος δεν εντασσεται και δεν υπακουει στην εθνικη νομοθεσια. Αυτο δημιουργει τον κινδυνο, αφενος της παρακαμψης και αποδυναμωσης του εθνικου νομικου πλαισιου και αφετερου της μειωσης του περιθωριου των κυβερνησεων να νομοθετουν ελευθερα, κυριως οταν οι νομοθετικες παρεμβασεις θετουν ορια στην ελευθερη δραση των επιχειρησεων η αντιβαινουν στα συμφεροντα τους.
Η ανεξαρτησια, τα περιθωρια ασκησης πολιτικης και η ιδια η νομοθετικη διαδικασια εχει ηδη μεταστραφει στην μετα μνημονιων εποχη. Η διαδικασια της νομοθετησης δεν ειναι πια αμιγως κρατικη υποθεση αφου καθε νομοθετικη ρυθμιση πριν την ψηφιση της οφειλει να εχει την εγκριση των δανειστων.
ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΖΗΤΗ- ΜΑΤΩΝ: η επιβλεψη της ρυθμιστικης συνεργασιας απο υπερεθνικο, τεχνοκρατικο σωμα καθως και ο υπερεθνικος χαρακτηρας του ISDS ουσιαστικα εκμηδενιζει τα περιθωρια ασκησης εγχωριας πολιτικης με βαση τις τοπικου χαρακτηρα ιδιομορφιες και ιδιαιτερες συνθηκες που προκυπτουν. Λογω του υπερεθνικου χαρακτηρα τους, οι δυο‘ ελεγκτικες’ οντοτητες δεν διαθετουν ουτε τη δυνατοτητα, ουτε τη βουληση αλλα ουτε και το περιθωριο να λαβουν υποψη τετοιου τυπου τοπικες ιδιαιτεροτητες. Έτσι, η αντιμετωπιση προβληματων η ειδικων συνθηκων και ιδιαιτεροτητων σε τοπικο επιπεδο δε θα ειναι πια εφικτη με νομοθετικες ρυθμισεις και πολιτικες αποφασεις.
Εξισου ανεφικτη θα ειναι και η χαραξη μακροπροθεσμης πολιτικης σε σχεση με την οικονομικη αναπτυξη, αλλα και τη στηριξη κοινωνικων ομαδων που βρισκονται σε μειονεκτικη θεση μεσω ειδικων προνομιων, παροχων η ελαφρυνσεων. Οποιαδηποτε ειδικη
50