δθμοτικοφσ φορείσ για τθν ανακφκλωςθ κα δθμιουργιςει ευςυνείδθτουσ και υπεφκυνουσ πολίτεσ οι οποίοι κα ςυμπεριφζρονται εξίςου μεκοδικά και με ευαιςκθςία ςε όλουσ τουσ τομείσ τθσ ηωισ τουσ, ενϊ κα αποτελοφν φορείσ ιδεϊν και λφςεων των περιβαλλοντικϊν προβλθμάτων.
Ραράλλθλα, ςθμαντικζσ πρζπει να γίνουν ςτον τομζα τθσ εκπαίδευςθσ. Αρχικά, ο διμοσ οφείλει να καταβάλει τα απαραίτθτα κονδφλια για τθ ςυντιρθςθ και τθν ανακαίνιςθ των ςχολικϊν υποδομϊν όποτε παρουςιάηονται φκορζσ. Οι αςφαλείσ εγκαταςτάςεισ πρζπει να αποτελοφν κφριο μζλθμα τθσ πολιτείασ, ϊςτε οι μακθτζσ να μορφϊνονται ςε ζνα περιβάλλον άνετο, φιλόξενο, που να εξαςφαλίηει τθ ςιγουριά, τθ ηεςταςιά και να εγγυάται τθν ομαλι διεξαγωγι του μακιματοσ. Τζτοιεσ παρεμβάςεισ ςτισ εγκαταςτάςεισ και τον εξοπλιςμό μπορεί να είναι θ τοποκζτθςθ διαδραςτικϊν πινάκων ι προβολζων ςτισ αίκουςεσ, κατάλλθλα θχοςυςτιματα, πλιρθ εξόπλιςθ των εργαςτθρίων, εγκατάςταςθ ςφνδεςθσ ςτο διαδίκτυο, αλλά και ενζργειεσ που ικανοποιοφν πιο άμεςεσ ανάγκεσ, όπωσ το βάψιμο των ςχολείων, θ επιςκευι φκορϊν, θ εξαςφάλιςθ επαρκϊν μζςων υγιεινισ και θ ςυνεχισ φφλαξθ των ςχολείων για να αποφευχκοφν βανδαλιςμοί. Βζβαια, ο διμοσ από μόνοσ του είναι αδφνατον να καλφψει αυτζσ τισ ανάγκεσ, αλλά μπορεί να απευκυνκεί ςτθν πολιτεία και από κοινοφ να αναλάβουν δράςθ.
Στον τομζα του ακλθτιςμοφ, το Θράκλειο διακζτει ιδθ ςθμαντικζσ εγκαταςτάςεισ, ωςτόςο οι αρχζσ δεν πρζπει να επαναπαφονται. Τα κλειςτά γυμναςτιρια και γιπεδα χρειάηονται επαρκζσ προςωπικό για τθ φφλαξι τουσ και τον κακαριςμό τουσ, ενϊ τα ανοιχτά γιπεδα που επθρεάηονται από τισ καιρικζσ ςυνκικεσ πρζπει να ςυντθροφνται ςυνεχϊσ. Ζνασ, λοιπόν, ιδανικόσ τρόποσ για να καλυφκοφν οι κζςεισ που χρειάηεται είναι ο εκελοντιςμόσ. Πταν ο διμοσ περιγράψει τα οφζλθ του εκελοντιςμοφ, τότε οι πολίτεσ κα ςυνδράμουν τθν πόλθ τουσ, ενϊ κα εξοικονομθκοφν και αρκετά χριματα. Εκελοντικζσ δράςεισ που κα απζδιδαν καρποφσ είναι ο κακαριςμόσ πάρκων, ακλθτικϊν και άλλων δθμοςίων χϊρων, θ οργάνωςθ μαηί με πολίτεσ ειδικευμζνουσ ςε κάποιον τομζα, π. χ. ςτο περιβάλλον, εκδθλϊςεων επιμόρφωςθσ των κατοίκων, ενϊ ςθμαντικό κα ιταν το ψυχολογικό και θκικό κζρδοσ, κακϊσ μζςω του εκελοντιςμοφ ευνοείται θ ςυνεργαςία, θ αλλθλεγγφθ, θ αλλθλοπροςφορά και θ ανιδιοτζλεια.
Συνοψίηοντασ, ςυμπεραίνουμε πωσ μία πόλθ ζχει δφο όψεισ: αυτι για τθν οποία είμαςτε περιφανοι και αυτι που κζλουμε να διαμορφϊςουμε με τζτοιον τρόπο ϊςτε να είμαςτε περιφανθ για αυτι. Ζτςι και θ πόλθ μου οφείλει να αναδεικνφει τθν ιςτορικι τθσ κλθρονομιά και να ενεργεί προσ όφελοσ του πολίτθ. Πμωσ για να επιτφχει το εγχείρθμα αυτό απαιτείται ςυνεργαςία μεταξφ των πολιτϊν, αλλθλοβοικεια και δράςθ που βαςίηεται ςτισ ανκρϊπινεσ αξίεσ, ςτον ςεβαςμό του περιβάλλοντοσ και ςτθν εμπιςτοςφνθ ςτθν κεντρικι εξουςία. Άλλωςτε, αυτό αποτυπϊνεται ςτο γνωμικό του Αριςτοτζλθ: « Θ πόλθ είναι θ ζνωςθ των πολιτϊν με βάςθ το πολίτευμα ».
ΒΑΡΕΛΑ ΑΝΣΩΝΙΟ Β ' τάξθ Ρρότυπο Γενικό Λφκειο Βαρβακείου Σχολισ σελ. 16