ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ
Τρία άγνωστα αθλήματα με ιδιαίτερους κανόνες
114
ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ
Κέντο
Το Κέντο είναι ένα παραδοσιακό άθλημα από την χώρα του ανατέλλοντος ηλίου , την Ιαπωνία . Το άθλημα ασκείται μεταξύ δύο αντιπάλων , που μονομαχούν χρησιμοποιώντας προστατευτική στολή και ξύλινα ομοιώματα σπαθιών , με τεχνικές βασισμένες στην αρχαία πολεμική τέχνη των Σαμουράι . Ο σκοπός του αθλήματος είναι να κερδίσεις περισσότερους πόντους από τον αντίπαλο , χτυπώντας το κεφάλι , τα γάντια , τον θώρακα , ή με « κάρφωμα » στον λαιμό . Ο πρώτος που μαζεύει δύο πόντους ( 1 για κάθε χτύπημα ) νικά . Οι μαχητές στο Κέντο επιτίθενται με αστραπιαία ταχύτητα , με χτυπήματα να γίνονται σε 0,1 δευτερόλεπτα . Όμως , δεν είναι τόσο απλό . Το Κέντο έχει ορισμένους κανόνες όσον αφορά στις « τιμές ». Αρχικά , πριν από κάθε μονομαχία , και οι δύο αγωνιζόμενοι πρέπει να υποκλιθούν . Σ ’ όλη την διάρκεια της μονομαχίας , πρέπει να δείξουν απόλυτη σοβαρότητα και σεβασμό προς τον αντίπαλό τους . Μάλιστα , σε ένα τουρνουά , ένας αγωνιζόμενος αποκλείστηκε , λόγο « ανάρμοστης συμπεριφοράς ». Ο λόγος του αποκλεισμού ; Όταν κέρδισε έναν πόντο , χτύπησε την κλειστή γροθιά του στο στήθος του .
Πόλο (… με άλογα )
Το πόλο ( με άλογα ) είναι ένα παιχνίδι που παίζεται από αναβάτες σε άλογα και είναι ένα άθλημα με μεγάλη ιστορία . Το Πόλο χαρακτηρίζεται ως το άθλημα των « πλουσίων », και έχει κερδίσει το παρατσούκλι « Το άθλημα των βασιλέων ». Στο Πόλο υπάρχουν δύο ομάδες και δύο τέρματα , σαν στο ποδόσφαιρο . Οι παίκτες κρατούν ένα μακρύ , στρογγυλό , ξύλινο σφυρί , και ενώ είναι καβάλα στα άλογά τους προσπαθούν να σπρώξουν μια μπάλα στο τέρμα της αντίπαλης ομάδας . Το πόλο , ήταν διάσημο με πλούσιους ηγέτες από το 1100 μ . Χ . όπως τον Σάλαντιν , και έγινε πολύ αγαπητό στην Αγγλία το 1500 μ . Χ . και μετά . Το πόλο χρησιμοποιούνταν για την προπόνηση του πολεμικού ιππικού . Τα άλογα λέγονται « πόλο πόνυ », αν και είναι δυνατά άλογα κανονικού μεγέθους , από 147-163 εκατοστά ύψος και βάρος από 410-500 κιλά . Σε διάφορες χώρες όπως το Πακιστάν , την Ιρλανδία , την Αγγλία και τη Αμερική , το πόλο θεωρείται πολύ αγαπημένο άθλημα .
Κρίκετ
Το άθλημα αυτό είναι δημοφιλές στην Αγγλία και και στις πρώην αποικίες των Άγγλων , όπως την Ινδία . Ξεκίνησε περίπου το 1600 μ . Χ . στην Αγγλία , και έχει μπει μία φορά στο πρόγραμμα Ολυμπιακών Αγώνων το 1900 στο Παρίσι , μεταξύ της γαλλικής και αγγλικής ομάδας . Είναι ένα υπερβολικά περίπλοκο άθλημα , με παιχνίδια να φτάνουν τις 3 ώρες ! Για κάποιους , η υπερανάλυση περίπλοκων τακτικών είναι κάτι πολύ διασκεδαστικό , ενώ πολλοί το θεωρούν βασανιστήριο άνιας . Και αυτός είναι ο λόγος που το κρίκετ δεν είναι διαδεδομένο παγκόσμια .
ΦΊΛΙΠΠΟΣ ΔΕΔΡΙΝΌΣ β3