21. Yüzyıl Dünyasındaki Temel Politik Değişimler Konferansı
İnönü Üniversitesi Ahmet Yesevi Konferans Salonunda Kurtuba Akademik Gelişim Topluluğu tarafından“ 21. Yüzyıl Dünyasındaki Temel Politik Değişimler” konulu konferans yapıldı.
Konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nusret Akpolat, Prof. Dr. İbrahim Gezer, Prof. Dr. Selma Karatepe, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Sağlam, Dr. Öğr. Üyesi Selahattin Bakan, Dr. Öğr. Üyesi Işıl Arpacı ve yapılan programa konuşmacı olarak Oxford Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan katıldı.
Gelecekte yaşanacak değişimlere değinen Arıboğan“ Önümüzdeki dönem birçok mesleğin ortadan kalkacağı yepyeni dünyalarla karşılaşacağımız günler olacak. Artık rahatlıkla insanlar size‘ Büyüyünce ne olacaksın?’ diye sorduklarında‘ Benim seçeceğim meslek hala icat olmadı.’ diyebilirsiniz. Mezheplerin ortadan kalktığı, robotların ortaya çıktığı yeni dünya düzeninden bahsediliyor. Bunun siyasi tanımından bahsedeceğim. Duvar bazı şeyleri simgelemek maksadıyla kullanılmış bir metafor. Duvarı sadece tuğlaların üst üste koymaktan, harçla karmaktan, üzerine elektrikli teller çekmekten ibaret sanmayın, yeni bir dünya düzeni siyasi ve psikolojik dünyanın çok önemli bir yansımasıdır.” dedi. Okuduğu dönemde dünyanın iki kutuplu olduğunu söyleyen Arıboğan şu şekilde konuştu:“ Berlin duvarı yıkıldığında dünya üzerinde sadece 12 ülkenin sınırlarında duvar vardı. Berlin duvarı yıkılması üzerinden otuz yıl geçti. Bugün yetmişten fazla ülke sınırlarını duvarlarla çevirdi. Bunlardan bir tanesi de Türkiye. Türkiye’ nin duvar sınırı Akdeniz, Suriye sınırının tamamını kapsıyor. Irak, Ermenistan, İran’ a kadar devam ediyor kesintisiz olarak. Çin seddinden sonraki en uzun duvarlardan bir tanesini Türkiye inşa ediyor. Bu yeni bir dünya düzeni, psikolojik ortamın aslında yansımasıdır. Duvar bize neyi anlatıyor, biz neler hissediyoruz dersek aslında duvar basit bir metafor değil, insanoğlunun varoluşuyla sibyotik bir oluş içinde yer alır. İnsanoğlu boşlukta yer alamaz sırtını duvara vermek zorundadır. İnsanın yapısı budur. O yüzdendir ki ilk insanlar mağaralara girmiştir, insanlar kendilerine barınaklar inşa etmiştir.”
Haber: Nazime ÇAVLAN
İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ HABER BÜLTENİ
26