TEKNOLOJİDE NELER OLUYOR ?
HYBRID OTOMOBİLLER
HAZIRLAYAN
HASAN GÜLER
Gelişen teknolojiyle ve oluşan yeni ihtiyaçlarla beraber enerjiye olan bağımlılığımız günbegün artmaktadır. Peki bu bağımlılık bizi nereye götürüyor? Basit olarak cevabı enerji üretimi için kullanılan kaynakların tükenmesi ve enerji ihtiyacının karşılanamaması. Tablo her ne kadar kötü görünse de bu tükeniş özellikle büyük firmaları enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarına daha büyük harcamalar yapmalarını sağlamaktadır.
Bu konuda önemli halkalardan biri de ulaşımımızı sağladığımız araçlar. Her yıl milyonlarca litre yakıtı bu ihtiyacımızı gidermek için kullanıyoruz.
Gün geçtikçe katlanarak artan bu tüketim büyük otomobil firmalarını alternatif sistemlere yöneltti. Bu sistemlerden biri de hybrid (melez) otomobiller.
Hybrid teknolojisi yeni yeni ortaya çıkmış gibi görünse de ilk olarak 1902 yılında Ferdinand Porsche tarafından bir araca uygulanmıştır.
Bu başlangıçtan sonra teknoloji üzerinde fazla bir çalışma yapılmamıştır. Fakat 80’li yılların sonu ve 90’lı yılların başlangıcında özellikle Uzakdoğu menşeili araç firmaları bu konu üzerinde çalışmalarını ciddileştirmiştir ve ilerleyen yıllarda seri üretim hybrid araçlar sokaklarda gezmeye başlamıştır.
Hybrid sistemiyle çalışan araçlar kalkışlarını elektrik motoruyla gerçekleştirir ve belli bir hıza kadar bu motorun gücüyle ilerlemektedir. Daha üst seviyelerdeki hızlanmalarda ise içten yanmalı motor devreye girer ve iki motor senkron bir şekilde aracı hareket ettirmeye devam eder. İçten yanmalı motor çalıştığı sırada ve araç frenleme yaptığı sırada şarj dinamolarıyla ve volan sistemleriyle kendi akü grubunu şarj etmektedir. Bu sayede araç hiçbir zaman şarj edilmek için ekstra bir elektrik kaynağına ihtiyaç duymaz.
Piyasada Bulunan Örnekler
Hybrid araç piyasası tahmin edildiği üzere büyük ölçüde Uzakdoğu firmalarının elinde. Toyota, Honda gibi firmalar yaklaşık 10-15 yıldır bu araçların seri üretimlerini ve satışlarını gerçekleştirdikleri için oldukça tecrübeli bir konumdalar.
Toyota ülkemizde küçük segmentten yaris ve alt orta segmentten prius modelini satışa sunmaktadır. Honda ise ilk seri üretimi olan insight’ ı ülkemize hiç getirmemiştir. Bir dönem civic modelinin hybird modelini ülkemizde satışa sunmuştur
Bu iki büyük firma dışında Lexus, Cadillac, GMC, Chevrolet gibi markaların özellikle büyük motorlu ve lüks sınıftaki araçlarının hybrid modelleri de yollarımızda görülebilmektedir.
Avrupalı otomobil üreticileri ise ülkemizdeki çalışmalarında daha yavaş ilerlemektedir. Otomobil fuarlarında sürekli olarak tanıtımlarını gerçekleştirseler de Avrupalı hybridleri görmemize biraz daha zaman var.