DENİZİN DİBİNDE HATÇAM HİKAYESİ
Hatça( Hatice) Burdur’ un Arvallı( yeni adı Bağsaray) köyünde yaşayan genç evli ve çok güzel bir kadındır. Kocası gurbette çalışmaktadır. Köyüne yıldan yıla gelir. Hatça gızın güzelliği herkesin dikkatini çeker ama o köyün çobanına vurgundur. Evli olduğu için görüşüp konuşamazlar, gizli gizli gözlerler birbirlerini. En kolay görüştükleri yer çeşme başıdır. Hatça’ nın evi, Arvallı Köyü’ nün tam ortasında, çeşme başındadır. Çoban Ahmet her akşam koyunları çeşmede sularken hem sürüyü toplar hem de Hatça gızın duyacağı sesle koyunlara seslenir, Hatça’ ya söylemek istediklerini koyunlara söyler.
-Dur kınalı kuzum kaçma benden,-Karabaş gel buraya iç suyunu, bak Hatça ablanız size bakıyor,-Sarı kız, küsme bana, sana demedim-Bak bizim yüzümüze de bakan yok, biz küsüp gidiyor muyuz, gel buraya, diye seslenirmiş.
Hatça da hem onlara bakar hem de kıs kıs gülermiş Çoban Ahmet’ in sözlerine. Hem de bilir bu sözlerin kendisine söylendiğini. Hatça’ nın canına tak eder yalnızlık, kocası gideli sekiz ay olmuş ne gelen var ne giden, daha dört ay var kocasının gelmesine. On dokuz yaşında gencecik gelin bırakılır mı bunca zaman yalnız? Günlerden bir gün alır bohçasını kaçıver Çoban Ahmet’ e. Uzaklara giderler birlikte. Antalya’ nın kenar mahallelerinden birinde bir ev tutup kıyarlar nikahı yeniden. Ama Hatça’ nın kocası rahat bırakır mı onlar? Düşer peşlerine. Sonunda bulur iki sevdalıyı Antalya’ da. Hatça ile Çoban Ahmet izlerinin bulunduğunu anlayıp taşınırlar başka mahalleye, derken yine başka mahalleye. Hayatları zehir olur her an yakalanmak korkusundan. Onların bu halini bilen mahalli sanatçı İbrahim Can bu türküyü yakar onlara.
Fakir BAYKURT / Yazar 1929 ' da Burdur ' un Yeşilova ilçesi Akçaköy ' de doğdu. Asıl adı Tahir’ dir. 1948 ' de Gönen Köy Enstitüsü ' nü bitirdi, 5 yıl köy öğretmenliği yaptı. İlk romanı " Yılanların Öcü " nün yayınlanmasından sonra Bakanlık emrine alındı. Romanlarında Türkiye ' deki köylü yaşamını halkçı ve devrimci bir bakış açısıyla ele aldı. Köylünün bilinci ve bilinçaltındaki istekleri, tepkileri, çelişkileri yansıttı. 1950-1970 döneminde etkili olan " köy edebiyatı hareketi " nin önde gelen temsilcisi oldu. Uzun süre Duisburg kentinde yaşadı. 11 Ekim 1999 ' da burada yaşamını yitirdi.
Sümer EZGÜ / Sanatçı Sümer Ezgü 1960 yılında Burdur’ da doğdu. Müzik, resim ve sporla ilgilenir. Burdur Lisesi’ nde ortaöğrenimini bitirir. 1981 yılında profesyonel müzik yaşamı başlar ve TRT’ ye ses sanatçısı olarak girer. Bu dönemde nota, halk müziğinde yöreler, makamlar, batı armonisi, halk edebiyatı, sahne estetiği, tiyatro, şan, halk oyunları gibi konularda eğitim alır. TRT ve Kültür Bakanlığı arşivlerine türkü notalayarak da oldukça ciddi bir katkı yapar.
Osman Sınav / Yapımcı- Yönetmen 1956 yılında Burdur’ da doğdu. İş hayatına metin yazarı olarak çalışmaya başlayarak atıldı. 1984 yılında Sinegraf Film Yapım / Yönetim Ltd. Şti.' ni kurdu ve TV dizileri ve uzun metrajlı filmler çekmeye başladı. 2012 yılında özel bir törenle, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi sinema ve televizyon bölümünden mezun oldu.
Taner BARLAS / Sinema- Tiyatro sanatçısı – Yönetmen- Yazar 1947 yılında Burdur’ da doğdu. Çeşitli tiyatro ve pandomim oyunları yazdı, yönetti ve oynadı. 1984 yılında“ Taner Barlas Mim Tiyatro” yu kurdu. 5 yıl sanat yönetmenliğini yaptı. Halen İstanbul Belediyesi tiyatrolarında yönetmen ve oyuncu olarak çalışmaktadır.