Yüksek Teknoloji Sayı 49 | Page 41

bir şekilde birleştirerek , bir müşteri veri tabanı oluşturmak ciddi bütçeli ve zaman alacak bir çalışma olacaktır .
TÜKETİCİYE ERİŞİM ŞEKİLLERİ DE EVRİLİYOR Tüketicilerin bugüne kadar hangi ürünü ne şekilde alacaklarına ağırlıklı olarak perakendeciler yön verirken , dijitalleşen tüketici alışkanlıkları ile markalar artık çok daha fazla kendi ürünlerini alacak tüketici ile temasta olma imkanını yakalıyor . Üreticiler artık perakende noktasında ürününü ön plana çıkarmak için POS ( Satış Noktası Bazlı ) ticari pazarlama faaliyetleri yapmak ve / veya ister fiziksel ister Amazon gibi online perakendecilere reklam bütçesi vermek yerine tüketiciye direkt reklam yapmak gibi bir opsiyona sahip oluyorlar . Ek olarak üreticiler , verisine sahip oldukları müşterisinin cüzdan payından aldığı yeri artırma fırsatını yakalıyorlar .
SOSYAL MEDYA VE BU MECRANIN YAKIN TAKİBİ ÖNEM TAŞIYOR Üreticiler için tüketici verisini sosyal medyada dinleyebilmek , hem
tüketicinin kendi ürünleri ile ilgili değerlendirmelerini öğrenmek hem de aynı şekilde rakip ürünler hakkında düşüncelerini anlamalarını sağlıyor . Tüketiciye direkt satış sonucu , onlardan topladıkları birinci el bilgiler ile stratejik planlama , yeni ürün geliştirme ve tüketici ile duygusal bağ kurma konusunda çok önemli bir fırsata sahip oluyorlar . Ayrıca tüketici verisine bu detayda ulaşabilmek , markalara hangi kanal üstünden nasıl bir iletişim kurmaları gerektiği konusunda çok önemli bir iç görü sağlıyor .
ÖNEMLİ SORULAR VAR Bu noktada paketlenmiş hızlı tüketim üreticilerini üç önemli soru bekliyor . Birincisi , halen mal sattıkları dijital ve / veya fiziksel pazar yerlerine rakip olmak doğru mu ? İkincisi , perakendecilere mal satmaya devam etmek zorunda oldukları için tüketiciye direkt satış yaparken nasıl bir stratejik denge kurmaları gerekli ? Üçüncüsü , tüketiciye direkt satış yapabilmek için nasıl bir tedarik zinciri oluşturacakları ?
PAZARIN DEV MARKALARI , TÜKETİCİLERİ YAKIN
Reklam bütçesi yerine tüketiciye direkt reklam yapılması avantaj sağlıyor
OLARAK TAKİP EDİYOR Amazon , Migros , Walmart vb . perakendeciler satış noktaları üstünden tüketici taleplerini birinci elden takip ediyorlar . Hangi ürünlerin nasıl ve neden satıldığını topladıkları veriler ile analiz ediyorlar . Bu bilgileri kullanarak yaptırdıkları fason ürünler ile kendi markalarını yaratarak , paketlenmiş hızlı tüketim üreticileri ile rekabete çok önceden girmiş durumdular . Üreticiler ise , perakendecilere kendi markalarının satışı içinde bu derece bağımlı kalmaktan dolayı uzun senelerdir hep belli bir oranda rahatsızdılar .
PAZARLIK GÜCÜNÜ ARTIRABİLMEK ÖNEMLİ Global çaptaki büyük üreticiler , tüketici verisine kendileri sahip olarak bu rekabetçi piyasa koşullarında daha fazla bir pazarlık gücü yaratmaları gerektiğinin farkındalar . Bu kapsamda dijital dünyanın en önemli kaynaklarından biri olan tüketici verisine sahip olmak için oyunun kuralları kesinlikle yeniden yazılacak ve bu kurallar yazılırken yepyeni dengeler ortaya çıkacaktır . Perakendeciler ile üreticiler arasında kartların yeniden dağıtılacağı heyecanlı bir dönem bizi bekliyor .
www . yuksekteknoloji . tv
41