Yüksek Teknoloji Sayı 49 | Page 33

ENFEKSİYON RİSKİ VAR MI ? Total diz protezinden sonra enfeksiyon , yani protezin iltihaplanması % 0.1 ile % 2 arasında görülür . Vücudun başka bir yerinde ( idrar yolunda , dişlerde , vb .) enfeksiyon olması , şeker hastalığı ve başka kronik hastalıkların varlığı bu riski artırabilir . Ameliyat öncesinde vücudun başka bir yerinde olabilecek enfeksiyonların tedavisi gereklidir . Ameliyat sırasında koruyucu antibiyotik tedavisi yapılır ve cerrahi sırasında
özel önlemler alınarak enfeksiyon riski azaltılır . Ameliyat sonrası 4-5 gün boyunca koruyucu antibiyotik tedavisi verilmektedir . Total diz protezinde enfeksiyon gelişirse , tekrarlayan cerrahiler , protezin çıkartılıp antibiyotik tedavisi ve belirli bir süre sonra tekrar yerleştirilmesi gibi işlemler gerekli olabilir .
FARKLI PROBLEMLER ORTAYA ÇIKABİLİR Mİ ? Yukarıda saydıklarımız dışında , yara iyileşmesi sorunları , damar veya sinir yaralanmaları , protezin bazı
1990 yılından önceki diz protezlerinde MR uyumuna dikkat edilmeli
parçalarının yerinden çıkması , protez çevresi kırıklar , protezin kendisinde kırıklar gibi komplikasyonlar görülebilir , ancak bunlar çok nadirdir .
AMELİYAT SONRASI ENFEKSİYON RİSKİNDEN NASIL KORUNULUR ? Kana karışan bakterilerin diz protezinize ulaşarak oraya yerleşmesi ve enfeksiyon oluşturması riski düşükte olsa vardır . Protez ameliyatından sonraki ilk iki yıl içinde diş veya idrar yolları ile ilgili bir cerrahi işlem geçirecekseniz , mutlaka öncesinde antibiyotik kullanmanız gerekir . Özellikle diş çekimi , taş temizliği ve kanal tedavisi gibi işlemlerden bir saat önce uygun bir antibiyotik ile enfeksiyondan korunma önemlidir . Antibiyotiğin dozu ve süresi için mutlaka ortopedi doktoruna danışılması uygun olacaktır . Ayrıca , ayak bakımına dikkat edilmeli , ayak ve tırnak enfeksiyonu bulguları ortaya çıkarsa ortopedi doktorunun bilgilendirilmesi gerekmektedir .
www . yuksekteknoloji . tv
33