yunusaat yunusbey | Page 3

Ustaların ustası

MUSTAFA

NALÇACI

Güneşin yeniden ışıması ile sahip olduğumuz günümüzü iyi kullanmak ve değerlendirmek için SAAT en yararlı rehberimizdir. Genellikle gece uykumuz içerisinde geçtiği için saate ihtiyacımız olmaz. Sabah günün aydınlanması ile uyanırken ilk ilgilendiğimiz şey, yeni günün neresinde olduğumuz merakı ile saate bakmaktır. Eğer o gün halledilecek işlerimiz varsa, iş bölümünün programlanması için en yakın rehberimiz sadık dostumuz, yardımcımız saatimizi kullanacağız.

Bir insanın doğumu ile dünyaya gelmesini saatlerle takip ederiz. Doğumdan sonra yaşamın saati başlar, 24 saat biter, aylar biter, yılların yaşını saymaya başlarız. İşte geçen bu zamanın hepsi saniyelerin, dakikaların ve saatlerin birikimidir. İnsanın doğumunda ve ölümünde de saat önemsenir. Kalbimiz de saat sistemi içindedir. Belli aralıklarla çalışır. Yetmiş yaşına gelmiş bir insanın kalbi yaklaşık 6 milyardan fazla atar ve vücudumuza kan pompalar. Ne kadar da sağlam bir cihaz...

Duvardaki büyük saatlerin yelkovanının yürüdüğünü takip etmeyiz. Ama kolumuzdaki saatin saniyesinin adım atışları ilgimizi çeker.

Düğme (buton) pil enerjisi ile çalışan Quartzlı kol saatinin yürüyen saniyesi 24 saatlik gün içinde 86.400 defa atlar, yılda 31,5 milyondan fazla... Eğer saatinizi on yıldır kullanmakta iseniz 315 milyon defa atlamış ve sizin yaşamınızı takıp etmiştir. Ne kadar vefalı ve sadık yardımcınızdır.

Pilli Quartz tip saatler pilin verdiği enerji ile stator gurubundaki bobinin ürettiği manyetik alanda dönen motorun diğer aktarma dişlileri ile saniye, yelkovan ve akrep ibrelerinin adım adım yürüyüşü ile saat çalışır. Pille çalışan kol saatiniz tozdan ve su kaçmasından korumalı ise yıllar içinde bakım ve kontrolü gerektirmez. Sadece dikkat edilecek husus iki yıl içinde pilini değiştirme sırasında kaliteli İsviçre, Alman veya Japon ürünü pil kullanmak ve de kapak altı kauçuk contasını yenisi ile değiştirmektir.