Yeni Vatan weekly Turkish Newspaper May 2017 Issue 1892 | Page 10

10 HABER 15 Mayıs 2017 yenivatan . com . au YENİ VATAN TURKISH NEWSPAPER

10 HABER 15 Mayıs 2017 yenivatan . com . au YENİ VATAN TURKISH NEWSPAPER

M e t i n Aydoğan
KÖPRÜ-YOL POLİTİKASI VE GERÇEKLER - 1 -
Asma köprülerin beşincisi olan Çanakkale Köprüsü , ikisi Kore ikisi Türk 4 şirketten oluşan konsorsiyuma verildi . Yöntem öncekilerle aynıydı . Konsorsiyum adı verilen geçici ortaklık , içine yüksek teknolojiye sahip 2 Kore firmasını almış , yap-işlet-devret yöntemiyle köprü yapımını üstlenmişti . Bankalardan kredi alınacak , bu kredilere devlet kefil olacaktı . Hükümet , yapılan işe karşılık , şirkete , 16 yıl 2 ay işletme imtiyazı ve kar garantisi verecekti . Öncekilerde olduğu gibi , kar oranı yüksek tutulacak ve bu karı , yolları-köprüleri kullansa da kullanmasa da halk ödeyecekti . Hükümet , kredi kefaletiyle yalnızca borçlanıyor ve bu borcu halkın üzerine yıkıyordu . Çıkarını ve geleceğini göremez duruma gelen halk ise , bu büyük eserleri ülkesine kazandıranları ! şükranla anacak ve arabasıyla köprüden geçmenin ya da denizi seyretmenin keyfini yaşayacaktı . Türkiye ’ nin köprü ve yol politikası buydu .
Sömürge Yatırımcılığı
Gelişmiş ülkeler , dışarıya açılmanın yoğunlaştığı
19 . yüzyılda , gittikleri yerlere çeşitli alt yapı yatırımları yaptılar . Girdikleri azgelişmiş ülkelerde ; limanlar , demiryolları , telgraf ve telefon işletmeleri , elektrik üretim birimleri kurdular . Buna zorunluydular çünkü getirdikleri malları satmak , götürülecekleri hammaddeleri taşımak için yollar , limanlar gerekiyordu . İletişim ve enerji , ticaret yapmanın gerekleriydi .
Sömürgeler , yatırımcı şirket ölçülerine göre , yatırım yapmaya değecek kadar “ kalkınmalı ” ve pazar durumuna getirilmeliydi . Bu girişim , sömürge yatırımcılığı olarak tanımlandı .
Uzun yıllar , ayrıcalıklı koşullarla çalıştırılan bu işletmeler , yatırım amaçlarını tamamladıktan sonra , bulunduğu ülkelere satıldı . Bugün , yaygınlaşan Yap-İşlet-Devret ’ in öncülü bu uygulamalardı .
20 . Yüzyıl ve Dünya Bankası
Dünya Bankası , yukarıda özetlenen sömürgeci yöntemi , 20 . yüzyılın ikinci yarısındaki dünya koşullarına uygulamak amacıyla kuruldu . Dünyanın bütün toprakları ve üzerinde yaşayan insanlar , bir merkezden yönetilen pazar ilişkileriyle birbirlerine bağlanacaktı . Buna Yeni Dünya Düzeni adı verildi .
Dünya Bankası ’ nın görevi , bu tür gereksinimlerin karşılanmasına yardımcı olmaktı . IMF , ülkeleri akçalı açıdan bağımlı hale getirirken ; Dünya Bankası , bağımlı kılınan ülkeleri pazar durumuna getirecekti . Dünya Bankası eski başkanlarından Eugene R . Black bu durumu , “ dış yardımla yaptırdığımız yatırımlar , gelişmekte olan ulusal ekonomileri , ABD firmalarının gelişebilecekleri bir tür girişim düzenine doğru yönlendirmektedir ” sözleriyle özetleyecekti . 1
Dünya Bankası , kredi kaynakları yanında , teknik yardım olanaklarıyla da donatıldı ve yalnızca azgelişmiş ülkelere yönelik çalıştı . Ülkelerin yapacağı alt yapı yatırımlarının biçimi , kapsamı , boyutu , yöneticileri ve çoğu kez işi yapacak firmalar bile Banka ’ ca belirlendi . Bu belirlemelere uyulması koşuluyla kredi verildi .
Dünya Bankası ’ nın kredi işleyişinde görev almış bir kişi olan Amerikalı Ekonomist John Perkins bu ilişkiyi şöyle anlatıyor ; “ azgelişmiş ülkelere Dünya Bankası ya da kardeş kuruluşlardan kredi ayarlarız . Kredi asla o ülkenin hazinesine girmez . Enerji santralları , limanlar , dev hava alanları yapılır . Aslında yerel halkın işine pek yaramayan bir yığın beton . Bizim şirketler kazanır , o ülkelerde birileri de nemalanır . Ülkeler , ödemeleri mümkün olmayan büyük bir borç yükünün altına sokulur . Plan böyle işler ”. 2
Yap-İşlet-Devret
Dünya Bankası kredisiyle alt yapı yapmanın yerini , son dönemlerde yap-işlet-devret adı verilen yatırım biçimi almaya başladı . Yap-işletdevret ’ le ; şirketlere daha yüksek ve uzun vadeli kar sağlanıyordu . Devlet doğrudan Dünya Bankası ’ na borçlanmıyordu . Şirketlerin kredi borçlarına kefil oluyor ve onlara uzun süreli işletme imtiyazları veriyordu . Şirket , yatırımın finansmanı ve yapımını üstleniyor , belirlenen bir süre işletiyor ve süre sonunda devlete devrediyor .
Yap-İşlet-Devret ’ in ilk uygulamalarını , devret ’ i olmadan , yüz yıl önce Osmanlı İmparatorluğu uygulamıştı . İmparatorluğun son dönemlerinde yabancı şirketlerle çeşitli imtiyaz sözleşmeleri yapılmış ; DEVAM EDECEK
Richard Redjeb
Pty Ltd
Kredi ihtiyaçlarınız için bizi görün .
Hayalinizdeki evin anahtarı bizde .

0419 995 802

Australian Credit Licence Number : 389582
Finance , Residential , Commercial, Business
Loans and Leasing
Phone / Fax : 9622 3640 Level 1 , 24-26 Auburn Rd , Auburn ( Westpac ’ ın üst katı )

Avustralya bayrağıyla Skandal ...!

Eurovision ' da skandal ! Sahneye çıkıp külotunu indirdi ! Ukrayna ' da gerçekleşen Eurovision Şarkı Yarışması ' nda geçen senenin birincisi Jamala şarkı söylediği sırada bir seyirci sahneye çıkarak külotunu indirdi
Ukrayna ' nın başkenti Kiev ' de dün akşam düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması finali , bir skandala sahne oldu .
Geçen yılki Eurovision Şarkı Yarışması ' nın birincisi olan Kırım Tatarı
kökenli Ukraynalı şarkıcı Jamala ' nın şarkı söylediği sırada sahneye fırlayan bir kişi , Jamala ' nın önüne geçerek külotunu indirdi .
O m u z l a r ı n d a Avustralya bayrağıyla sahneye çıkan kişi bir taraftan dans ederken , diğer taraftan Jamala ile seyircilerin arasına geçerek taşkınlığa imza attı .
Jamala olayı görmezden gelirken , skandala imza atan kişi , birkaç saniye içinde olay yerinden uzaklaştırıldı .

İLANLARINIZ İÇİN

TEL :

0431 799 978 HİÇ ÖDEME YAPMADAN , ÖMÜR BOYU MAAŞ ALABİLİRSİNİZ ..!