Yeni Vatan weekly Turkish Newspaper January 2017 Issue 1882 | Page 8

Daha Fazla Bilgi İçin Lütfen
0424 987 802 Arayabilirsiniz.( 1880-1883)
8 16 Ocak 2017 yenivatan. com. au YENİ VATAN TURKISH NEWSPAPER
yeni
Yeni Vatan Turkish Newspaper
Editor in Chef( Genel Yayın Yönetmeni)
Ahmet POLAT
Deputy Editor( Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı)
Mustafa YILMAZ
Sydney Advertisements: 0431 799 978
Melbourne Advertisements: 0416 775 867 Columnists:
Leyla BAHTİYAR, Rauf DENKTAŞ- Turgut ÖZAKMAN
Metin AYDOĞAN- Ali ULUTAŞ
Dursun GÜZEL- Erkal EKEN- Kutlay YAĞMUR
Mustafa YILMAZ- Yasemin HASSAN Voluntary Reporter:
Ünal DOĞAN, Yahya SEVİM,
Funda MUTLU, Mustafa YILMAZ Sydney dağıtım
İrfan KURU- 0434 211 914 Page Layouts, Graphic Design:
Ahmet POLAT Sydney Office:
P. O. Box: 206 Auburn NSW 1835
Phone: 0431 799 978
Email: info @ yenivatan. com. au Printed by Streamline Printing Melbourne
Köşe yazarlarının ve çizerlerin yazılarından, karikatürlerinden dolayı sorumluluklar tamamen kendilerine aittir. Yayımlanan yazılardan yazarları sorumludur. Yeni Vatan’ da yayımlanan okuyucu mektuplarındaki görüşlerden okuyucu mektubunu yazan kişi sorumludur. Yeni Vatan’ da yayımlatılmak istenilen okuyucu mektupları ve duyurular, isim, adres ve telefon numarası olması gerekmektedir. Yeni Vatan Gazetesinde yayımlanan reklâmların içeriği konusunda reklâm veren sorumludur.

NUTUK

ATATÜRK
Geçen haftadan devam
Örnek olarak, bununla ilgili olarak okuyacağım şu mektup bir fikir verebilir sanırım:
Sayın Paşam, 26.1.1920
Arif Bey‘ in, Trakyalılar hakkında söylediklerini doğrularım. Trakya Cemiyeti maddî güçle desteklenmemiştir. Maalesef Cafer Tayyar hepimizi aldatmış. En küçük bir teşkilâtlanmaya girmemiş, bir tek tüfekle bile silâhlandırma yolunu tutmamıştır. Cafer‘ i şahsını düşünmekle suçlanm. Bulgaristan olaylarından da tamamen habersiz, tam bir gaflet içindedir.
Son günlerde, Cafer‘ in tümenlerine gönderdiği yazılı bir emir tesadüf eseri olarak elimize geçti. Yunanlılann yaptıklarından ve niyetlerlnden, bu durum karşısında, artık Müdafaa-i Hukuk talimatı uyannca, millî teşkilâta başlamak gerekirken, komutanların bu konuda. subaylar vasıtasıyla halka yardım edip etmemek hakkındaki düşüncelerini soruyor. Artık düşününüz...
Allah millî meselelerde aldatanları kahretsin. Fakat aldanmış olanlara da çok yazık!
Sonuç: Bulgar askeri Batı Trakya’ yı boşaltarak gittiği, beş on memurla 150- 200 jandarmadan başka kuvveti bulunmadığı halde, kendisinden ihtilâl ve savaşla vatanı savunmasını beklediğimiz Trakya bir şey yapamadı. Cafer bu durumun ûzüntünü çekti mi bilmem. Bu yüzden. artık Topçu Ihsan ı, Baytar Rasim‘ i( zeki, hareketli, ölçülü, kendisine güvenilir bir arkadaş) teşkilât kurmak üzere Trakya’ ya göndereceğiz. Buradan silâh da göndereceğiz. Kör olası Cafer, yalnız bunları serbest bıraksın. Gölge etmesin baska ihsan istemeyiz.
Edirne hattını, tngilizler, kendi askerlerzyIe teslim alıyor. Yunanlılar Hadımköy, Çorlu, Lüleburgaz’ da toplanıyor. Bulgaristan kaynaşıyor. Yunan eşkiyalığı artmakta, halkın şikâyeti karşısında vali elini oğuşturmakta, Cafer âcizliğini göstermekte. Trakya’ nın bolşevikliğe karşı yabancı kuvvetlerin yığınak yeri olması, Bulgarların saldınlanna uğraması beklenebilir. Orada kuvvetli bir pençe ve beyin lâzım. Necafer ne vali bu işin ehli de değillerdir, fedakâr da değillerdir. İşte durum budur. Ben bunlarla çok uğraşıyorum. Geçen
gün bir şifrenizi almış, pek üzülmüş ve şifre ile açıklama rica etmiştim. Cevap alamadım. Paşam, şahsî bir siyaset güttüğümü mü zannediyorsunuz? Yoksa maksadı kavramayacak, durumu etraflı olarak anlamayacak ahmaklardan olduğumu mu zannediyorsunuz? Her iki durumu da protesto ederim. İnancım ve gayem birdir. Hiç şaşmadan yürüyorum. Yalnız, başka bir şey düşünüyor da bana söylemek istemiyorsanız, ona bir şey demem. Açıkça bildirmenizi rica ederim. Sert ve azarlayıcı sözlere son derece üzülürüm. Bu, beni çalışmaktan alıkoymaz. Beni muhalefete geçirmez. Fakat, arada pekâlâ bir kişilik meselesi doğurabilir. Buna dikkatinizi çeker, hir gerçek ortaya çıkmadan ve benim neler çektiğimi anlamadan teşebbüslerde bulunmamanızın, mevkinizden beklenen ve hiç ihmal götürmeyecek olan incelik ve yumuşaklık gereği olduğunu, şuracıkta belirtmeme müsaade buyurunuz. Saygılanmı sunar, başarılar dilerim Paşam.
Efendiler, Edirne’ den gelen yazılardan ve raporlardan, bence, yanlış bir görüş takip edildiği anlaşılıyondu. Şimdi okunan mektupta da bu yanlış görüşün benimsendiğini gösteren cümleler vardır. Bu yanlış tutumu düzeltmek için, öteden beri
belirtilen görüşlerimizi, 3 Şubat 1920 tarihinde Cafer Tayyar Paşa’ ya ve İstanbul’ da Rauf Bey’ e bir kez daha bildirdim.
Tekrar ettiğim görüş şuydu:
Doğu ve Batı Trakya’ nın millî bir bütün olarak tasavvur ve ifadesi doğru bir politika değildir. Doğu Trakya, itiraz ve tartışma kabul etmez şekilde yurdumuzun bir parçasıdır. Batı Trakya ise, bir antlaşma ile daha önce terkedilmiş olan bir bölgedir.
Olsa olsa, Doğu Trakya, Batı Trakya’ nın kurtarılmasına çalışanların bir hareket üssü olabilir.
Doğu ve Batı Trakya’ nın birliği üzerinde ısrarla direnmek, Doğu Trakya üzerinde de bazı iddiaların ileri sürülmesine yol açabilir.
Bulgarların da Adalar Denizi’ nde iktisadî bir çıkış kapısı istemeleri, üzerinde ayrıca düşünülmeye değer. Bulgaristan içinde bu bakımdan gayret sarfedilmelidir( Belge: 51).
Cafer Tayyar Paşanın da, memurlardan, ileri gelenlerden ve halktan şikâyet ediyordu. 7 / 8 Mart 1920 tarihli bir şifresiyle,“ bizde halk her işi hükümetten beklemekte; sivil idare âmirlerinin nemelâzımcı tutumları yüzünden millî teşkilât yüksek emirlerinize DEVAM EDECEK

Endonezya İle Avustralya Arasındaki Askeri İş Birliği

Endonezya Devlet Başkanı, Endonezya ile Avustralya arasındaki askeri iş birliğinin askıya alınmasıyla ilgili sorunların çözülmesi için gerekli talimatları verdiğini bildirdi.
Endonezya Devlet Başkanı Widodo, Endonezya ile Avustralya arasındaki askeri iş birliğinin teknik nedenlerden dolayı askıya alınmasıyla ilgili açıklama yaptı.
İki ülke arasındaki ilişkilerin her zaman saygı çerçevesinde en üst düzeyde olduğunu ifade eden Widodo, " Avustralya ile ilişkilerimiz her zaman iyi olmuştur.
Askeri ilişkilerin teknik sebeplerden dolayı askıya alınmasının araştırılması ve çözüme ulaştırılarak ilişkilerin eskisinden daha iyi olması için Savunma Bakanlığı ve ordu yetkililerine gereken talimatları verdim." diye konuştu.
Endonezya Ordu Sözcüsü General Wuryanto, dün Avustralya ile askeri iş birliğinin askıya alınmasının teknik nedenlerden kaynaklandığını belirterek ilişkilerin eskisinden daha iyi olması için çalışacaklarını söylemişti.
Kararın, Endonezya ve Avustralya arasındaki ortak eğitim tatbikatlarını etkileyip etkilemeyeceği henüz bilinmiyor.
Endonezya ve Avustralya, 1 Kasım 2016 ' da iki ülke savaş gemilerinin tartışmalı Güney Çin Denizi ' nde birlikte devriye gezeceğini duyurmuştu.
Endonezya ile Avustralya arasındaki askeri ilişkiler, en son 2013 yılında Avustralya ' nın, dönemin Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono ve eşinin telefonunu dinlediği iddiasıyla askıya alınmıştı.

ACİL SATILIK KEBAB HOUSE SYDNEY KONYA KEBAB STANMORE

- İşlek Cadde Üzerinde- 1998’ dan bu yana Hizmet Vermekte- 1000 $ Haftalık Kirası- Haftalık Geliri Yüksek- Bütün Ekipmanları Yeni- 50-60 Kişi Oturtma Kapasiteli- Müşteri Potansiyeli Yüksek- Delivery Servisi Yapılmakta- 6 Gün Açık 7 Günde Açılmaya Müsait- Çok uygun fiyata Satılık.

Daha Fazla Bilgi İçin Lütfen

0424 987 802 Arayabilirsiniz.( 1880-1883)