15
Antakya’da, üç aylık sayacılık (Deri ya da tekstil parçalarını keserek ayakkabıya uygun hale getirme) eğitimini tamamlayan 39 Türk ve Suriyeli kursiyere sertifikaları 8 Ocak’ta verildi.
19 Suriyeli ve 20 Türk kursiyerin katıldığı eğitim sonunda, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikalarını alan kursiyerler, bölge sanayisinin en önemli ihtiyaçlarından birini karşılama konusunda önemli bir beceri elde ettiler. Kursiyerlerin 24’ünün kadın olduğu eğitim, bir diğer önemli ihtiyaç olan kadınların iş gücüne yüksek katılımına da katkı sunuyor.
Suriyeli nüfusun ve ev sahibi toplulukların istihdam edilebilirliğine katkı sunmayı hedefleyen Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Sosyal İstikrarın Güçlendirilmesi Projesi, mesleki eğitim ve yetkinlik geliştirme programlarıyla, Suriyelilere ve ev sahibi toplulukların yalnızca teknik değil, pratik donanımlarının da geliştirilmesini hedefliyor.
Sayacılık mesleki eğitimleri, aynı zamanda Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın desteklediği ve ayakkabıcılık sektörünü de destekleyecek bir merkezin kurulmasına da ilham verdi.
Ayakkabıcılık sektörüne yönelik sayacı yetiştirme mesleki eğitimleri sertifika törenine, yerel ve mesleki kurumların yanı sıra, Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörü ve BM Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Temsilcisi Irena Vojackova-Sollorano ve UNDP Türkiye Ülke Direktörü Claudio Tomasi ve Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin katıldı.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı iş birliğinde, Japonya Hükümeti finansmanı ile yürütülen Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Sosyal İstikrarın Güçlendirilmesi Projesi, bugüne kadar bölgede 1300’ün üzerinde kişiye mesleki eğitim sağladı.