Günümüzün küreselleşmiş ve özellikle ekonomik açıdan karşılıklı bağımlılıklarla daha önce hiç olmadığı kadar iç içe geçmiş dünyasında meydan okumalar ve fırsatlar birlikte var oluyor. Küresel Pazar gelişmeleri, ekonomik büyüme ve durgunluklar, kur dalgalanmaları, enerji, uluslararası ticaret, yatırım gündemi ve iş dünyasının durumu, küresel refaha ve gezegenimizin sağlığına yön veriyor; politikalar da bu gündemi takip ediyor: kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınmadan sağlığa, eğitimden enerjiye, kadınların güçlenmesinden gençliğe… Küresel açlık, fakirlik, refah düzeyi farklılıkları, sosyal adaletsizlik, çatışma, mülteciler, çevre kirliliği, iklim değişikliği, doğal afetler veya insan kaynaklı afetlerden bahsetmiyoruz bile.
Bu oldukça karmaşık ve birbirine bağlı ekonomik ve sosyal manzara içerisinde gittikçe daha fazla özel sektör aktörü, “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları”nı ilgi alanlarına almış durumda. Üstelik şirketler, konuyu yalnızca kurumsal sosyal sorumluluk, iyi kurumsal vatandaşlık ve itibar yönetimi fonksiyonları çerçevesinde benimsemekle kalmıyor, ayrıca işlerini geliştirecek ve güçlendirecek şekilde; sürdürülebilirlik, inovasyon, iş performansı, kapsayıcı büyüme, daha iyi yönetişim ve rekabetçilik açılarından içselleştiriyor da. Eğer 2030 yılına kadar, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşmak ve daha iyi bir dünya kurmak istiyorsak, özel sektörün kalkınma süreçlerine katılıp katılmamasını tartışmak bile artık abes. Önemli olan, şirketlerin ve özel sektör kurumlarının sürdürülebilir kalkınma gündemine nasıl katkı vereceği ve bu doğrultuda; Birleşmiş Milletler (BM) sistemiyle nasıl birlikte çalışacağı.
Soruyu aynı zamanda şu şekilde de formüle edebiliriz: Şirketler kesimini, iş dünyasının “İş/Pazar başarıları” ya da “Karlılık” odaklı (Normal olarak) iş hedeflerinin, 2030 gündeminde belirlenmiş kapsayıcılık ve sürdürülebilirlik hedefleri ile çelişmeyecek şekilde yeni, yenilikçi iş fikirleri geliştirmeleri konusunda nasıl destekleyebiliriz? Günün sonunda, özel sektör artık gezegenimizin ekonomik, sosyal/toplumsal ve çevresel gelişmelerini belirliyor. Özel sektör firmaları günümüz ekonomisinde milyarlarca insan için istihdam, ekonomik büyüme, gelir ve inovasyon üretiyor. Tabii bu ekonomik büyüme ve gelişme, beraberinde birtakım bedeller de getiriyor.
21