Toplumsal Cinsiyet Eşitliği konulu Sosyal İnovasyon Hackathon etkinliği Aralık ayında İstanbul Impact Hub’da düzenlendi. Sosyal İnovasyon Hackathon etkinliği, cinsiyet eşitsizliğine yönelik teknoloji-bazlı çözümler geliştirmek üzere, Şanlıurfa’dan 28 Türk ve Suriyeli genç uygulama geliştirici de dahil olmak üzere, 60’dan fazla geliştirici, tasarımcı, girişimci ve cinsiyet eşitliği savunucusunu bir araya getirdi.
Toplumsal cinsiyet eşitliği temalı Hackathon, bu alanda Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdi ve Birleşmiş Milletler'in Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele için 16 Günlük Aktivizm-Kadına Karşı Şiddeti Sonlandırmak için Birleşin (UNiTE) global kampanyasına katkı sundu.
Hackathon, Re:Coded tarafından Microsoft, Bilgi Üniversitesi, Harran Üniversitesi ve diğer paydaşlarla işbirliği içinde Japon hükümetinin finansal desteği ile UNDP ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi ortaklığında uygulanmakta olan bir proje kapsamında organize edildi.
İki gün boyunca devam eden Hackathon süresince, katılımcılar toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı “Cam tavan’a karşı hack’lemek” amacıyla teknoloji odaklı çözümleri üreterek, dünyanın her yerindeki kadınlara ve kız çocuklarına destek olmak için çalıştılar.
Katılımcılar, Hackathon’da dört konuya yönelik çözüm geliştirdi: Kadınların sosyal ve ekonomik bakımdan güçlenmesi, kadınlara yönelik şiddetin durdurulması, toplumsal cinsiyet temelli dijital ayrıma yönelik çözümler geliştirilmesi ve sürdürülebilir ve toplumsal cinsiyet bakımından eşitlikçi şehirler inşa edilmesi.
“Daha önce Suriyelilerin katıldığı farklı Hackathon’lara da katıldım. Ama ilk kez Türklerle birlikte bu kadar yakından çalışma imkanım oldu. Yakın bir gelecekte, programlamanın, kodlamanın temellerini bilmeden hayatımıza devam etmenin mümkün olmayacağını düşünüyorum. Bu sadece bir şeyleri kullanmakla ilgili değil, onları üretmekle ilgili”
- Shahed Alali Alghrsi, Şanlıurfa
3