3
GAP Organik Tarım Küme Projesi kapsamında yeni bir çalışma yayınlandı: Ölçeklendirilebilirlik ve Tekrarlanabilirlik Araç Seti.
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (GAP BKİ), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Boğaziçi Üniversitesi İnovasyon ve Rekabet Odaklı Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin işbirliği ile hazırlanan bu araç seti; küme bazlı yerel sosyo-ekonomik kalkınma çalışmalarının yönlendirilmesi ve kıyaslanabilir çalışmaların yapılması için bir rehber niteliği taşıyor.
Ölçeklendirilebilirlik ve Tekrarlanabilirlik Araç Seti’nde; GAP Organik Tarım Küme Projesi ölçeklendirilebilir ve tekrarlanabilir başarı hikâyeleri unsuru çerçevesinde değerlendiriliyor, proje kümelenme ve çok paydaşlı işbirliği modellerinden biri olan triple helix (üçlü sarmal) kapsamında inceleniyor ve kümelenme projelerine yönelik ölçeklendirilebilirlik ve tekrarlanabilirlik çalışmaları için yöntem sunuyor. İlgili literatür taraması, bu yöntem ve pilot projelerden elde edilen çıkarımlar doğrultusunda, benzer küme projelerinde uygulamaya yönelik bir yol haritası da çalışmada yer alıyor. Yol haritası, projelerin ölçeklendirilmesine yönelik 15 temel adım tanımlıyor. Yol haritasının; başarılı projelerin farklı coğrafyalarda, daha geniş ve farklı gruplara uyarlanması, elde edilen yöntemlerin yeni hedef grubun dinamiklerine göre uygulanması ve katma değerli sonuçların elde edilmesinde rehberlik etmesi bekleniyor.
Ölçeklendirilebilirlik ve Tekrarlanabilirlik Araç Setinin bu alandaki çalışmaların sayısının artmasında ve bölgesel kalkınmanın geliştirilmesine katkı sağlayacak politikaların belirlenmesinde yol gösterici olması hedefleniyor.
GAP Organik Tarım Küme Projesi, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (GAP BKİ) tarafından, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) teknik desteğiyle gerçekleştirildi.
Rehbere bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.